Reklama

Palladium v průmyslu hned tak něco nenahradí

Paládium, ruda drahého kovu
iStock
Josef Tuček

Vědce už dlouho zajímá jeden drahý kov. Palladium. Nechtějí do něj investovat. Chtějí jej nahradit a zbavit ho jeho ceny. Palladium vědeckou komunitu ale nadále šokuje, když nedávno absolutně rozbilo další nadějnou technologii, která ho měla nahradit, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Reklama

Palladium se spíše výjimečně prodává v podobě investičních slitků nebo mincí. Mnohem obvyklejší jsou investice do cenných papírů napojených na tento kov. Jeho cena v posledních letech v průměru přesahuje cenu zlata. Uplatňuje se ve šperkařství a v zubních plombách, ale suverénně největšími odběrateli palladia jsou automobilový a chemický průmysl.

Nejvíc se ho těží na Sibiři a v Jižní Africe. Funguje jako katalyzátor. Školní definice říká, že tak se nazývá látka, která ovlivňuje průběh chemické reakce a přitom z ní vystupuje nezměněná. Jednodušší hodnocení zní, že bez palladia se momentálně svět neobejde.

Nezbytné pro syntézu léků

Vedle platiny a rhodia je palladium součástí katalyzátoru výfukových plynů v automobilech, tedy zařízení, které z výfukových plynů odstraňuje většinu škodlivých zplodin. V chemickém průmyslu zase při chemických reakcích umožňuje vznik vazeb mezi atomy uhlíku. Díky tomu vznikají organické sloučeniny, jednoduché i tak složité, jakou jsou léky.

„Pro každý lék, jenž vyrábíme, potřebujeme v některé fázi výroby reakci, kterou umožňuje palladium jako katalyzátor,“ komentoval Per-Ola Norrby, profesor univerzity ve švédském Göteborgu a současně výzkumník ve farmaceutickém gigantu Astra Zeneca, pro redakční článek ve vědeckém časopise Nature.

Zlaté slitky

Drahé kovy zažily růstový kvartál. Ceny tlačila vzhůru válka

Ceny drahých kovů a komodit v prvním čtvrtletí rostly. Zlato zdražilo o téměř šest procent, stříbro o sedm procent. Ještě výrazněji, o desítky procent, stouply ceny ropy, zemního plynu či pšenice a kukuřice. Vyplývá to z dat řady tuzemských analytiků. Důvodem byla podle nich hlavně ruská invaze na Ukrajinu koncem února.

Přečíst článek

Hledání náhrady

Uvážíme-li, jak je palladium potřebné a drahé, nepřekvapí, že se výzkumníci snaží nahradit jej něčím levnějším. Železem, niklem či jiným kovem, anebo úplně nekovovým katalyzátorem. Už několikrát se zdálo, že jej mají.

Loni informovali čínští výzkumníci z technické univerzity ve městě Che-fej v odborném časopise Nature Catalysis, že v laboratoři objevili způsob, jak jednu významnou organickou reakci provádět bez paládia díky katalyzátoru na bázi organických sloučenin aminů.

Chemický i průmyslový svět byl nadšený, ale opatrný. Výzkumníci různě po světě začali postup ověřovat – a nějak jim nevycházel. Až na to nakonec přišli.

Čínští vědci si dávali záležet na tom, aby jim do reakcí neproniklo nějaké znečištění zvenčí. Jenže si neuvědomili, že aminový katalyzátor, který používali, byl vyráběn reakcí, při níž bylo využito palladium, a jeho stopy v látce zůstaly. A to pak stačilo i na ovlivnění výsledné reakce. Výzkumníci tedy palladium vůbec nenahradili. Dostalo se jim do laboratorních reakcí v jiné chemikálii.

Čínští vědci nakonec svůj článek stáhli – tedy označili jej jako neplatný, badatelům je stále k dispozici, aby se i z něj mohli poučit. Což dělají, protože postup v odborných periodicích stále rozebírají.

Paládium, ruda drahého kovu

Cenové veletoče paládia. Automobilky zvažují, že přejdou na levnější platinu

Dopady ruské invaze na Ukrajinu se trhy přehnaly jako tornádo. Celá plejáda komodit, paládium nevyjímaje, kvůli ní zažívá jízdu jako na horské dráze. 

Přečíst článek

Zákeřná kontaminace

Zmíněným čínským výzkumníkům se nikdo nesměje, tohle se bohužel může stát. A u palladia se už něco podobného dokonce několikrát stalo. Například v roce 2003 výzkumníci z londýnské školy King’s College „objevili“ způsob, jak reakce v organické chemii katalyzovat nikoli palladiem, ale měděnými sloučeninami za působení mikrovlnného záření.

Výborně jim to fungovalo, vypadalo to na obrovský úspěch. Až do chvíle, kdy se výzkumný tým přesunul z Londýna na univerzitu ve městě Storrs v americkém Connecticutu. A jako když utne, reakce přestala fungovat. Po měsících výzkumů vědci zjistili a popsali, že jedna z látek od britského dodavatele používaná při reakcích byla kontaminována nepatrným množstvím palladia. V Americe výzkumníci koupili místní chemikálii, v ní palladium nebylo a „zázračná“ reakce se zastavila.

Něco podobného se stalo na univerzitě ve finském Tampere v roce 2008 a taky trvalo, než další vědci popsali, že do reakce, v níž se používalo jako katalyzátor železo, taky proniklo nechtěné palladium a „udělalo“ potřebnou práci.

Uklidnění investorů?

Příklady jsou varovné pro vědce, protože ukazují, jaké zákeřnosti jim mohou pokazit jejich práci. A naopak snad mohou uklidnit investory do palladia – v tuto chvíli za tento kov fakt není náhrada, takže si dobrou cenu udrží. Tedy až do chvíle, kdy vědci přece jenom najdou něco lepšího. Může to být zítra, za rok, anebo možná nikdy. Svět je plný nejistot.

zlato, zlaté slitky

Zlato mělo chránit před inflací. Proč tedy i jeho cena klesá?

Zlato je vykreslováno jako bezpečný přístav v dobách nejistoty a inflace zvlášť. Takto jej prodejci nabízejí i drobným klientům. V posledním kvartále přitom cena zlata klesla o více než pět procent. 

Přečíst článek

Aplikace vědy v byznyse čtěte zde 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Půl miliardy korun na vývoj nanotechnologií v Česku. Mají prospět průmyslu, energetice i zdravotnictví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme