Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České sny o zbohatnutí na lithiu dostávají trhliny. Stačí recyklovat stávající baterie, soudí BASF

Žádané lithium pro baterie se dá získat recyklací
iStock
Josef Tuček

Dostupného lithia je málo a je drahé, což je problém, protože si bez něj nedokážeme představit baterie pro elektromobily a vůbec odklon od fosilní energetiky. Poptávka však už vyvolává požadované změny na straně nabídky, lithium bude zřejmě dostupnější, než to zatím vypadá. Anebo půjde nahradit něčím jiným.

Reklama

Suverénně největší chemická společnost na světě BASF s hlavním sídlem v německém Ludwigshafenu se spojila se společnostmi v USA, aby mohla vyrábět lithium-iontové baterie z recyklovaných materiálů. Jak k tomu uvádí v tiskové zprávě, očekává, že tento přístup sníží uhlíkovou stopu baterií až o čtvrtinu ve srovnání s využitím původních vytěžených materiálů.

Nejde jenom o lithium. Společné úsilí v Severní Americe má vytvořit kruhový cyklus pro recyklaci kovů, kromě lithia také kobaltu, manganu a niklu, které se k lithiu přidávají, aby baterii dále vylepšily.

Globální nedostatek lithia by mohl nastat už za dva roky

Globální nedostatek lithia by mohl nastat už za dva roky. Češi přitom sedí na pokladu

Svět může brzy očekávat problémy s nedostatkem ceněné komodity. Jde o lithium, nezbytné například do baterií elektromobilů, které by dle některých odborníků mohlo citelně docházet již v roce 2025. Uvádí to web CNBC. Jiní experti zase mají za to, že se nedostatek lithia projeví později. Analytici ze společnosti BMI nedostatek z velké části přisuzují poptávce po lithiu v Číně, která v zemi převyšuje produkci tohoto kovu.

Přečíst článek

Jen setina použitého lithia se recykluje

Lithium-iontové baterie najdeme v mobilních telefonech, noteboocích a další spotřební elektronice, ale pro energetiku je významné zejména jejich uplatnění v elektromobilech nebo při skladování energie v rozvodných sítích. Tam představují důležitou součást světového přechodu od fosilních paliv k obnovitelným energetickým zdrojům.

Jak uvádí studie v odborném periodiku Material Advances, trh s lithium-iontovými bateriemi ročně dosahuje hodnoty přes 40 miliard dolarů. Pro drtivou většinu těchto baterií je zatím nutné lithium nově získávat z vytěžených minerálů nebo mořské vody, protože po využití se recykluje sotva jedno procento tohoto kovu. Těžba a doprava materiálu vyžaduje použití fosilních paliv, což zhoršuje celkový ekologický výsledek lithium-iontových baterií.

Vědec Tomáš Kazda: Investor do gigafactory by měl v Česku podpořit i vývoj nových baterií

Brněnský vědec Tomáš Kazda se před časem marně snažil o to, aby v Česku vznikl startup, který by uvedl do života přelomovou technologii lithium-sirných baterií. „Usilovali jsme o uplatnění výsledků našeho výzkumu, které se nám podařilo patentovat,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz. Český patent se nakonec rozhodla využít norská firma.

Přečíst článek

Uzavřený kruh výroby a recyklace

Proto také společnost BASF tolik zdůrazňuje, že její přístup má snížit uhlíkovou stopu těchto zařízení. Současně však také nabízí výhodný zdroj cenného lithia – jeho opětovné využití.

Závod společnosti BASF v Battle Creeku v americkém státě Michigan připravuje materiály, z nichž pak americká společnost Nanotech Energy v Los Angeles vyrábí baterie. Podle nové dohody bude společnost BASF spolupracovat také se společností American Battery Technology Company (ABTC) v Renu v Nevadě, která se zabývá recyklací lithium-iontových baterií, a se společností TODA Advanced Materials, jež rovněž připravuje materiály pro lithium-iontové baterie.

Úplně jednoduše: v Severní Americe tak vznikl řetězec, v němž baterie vyrobené společností Nanotech může recyklovat společnost ABTC a získané kovy, tedy lithium, nikl, kobalt a mangan, budou využívány společnostmi TODA a BASF k výrobě nově využitelných materiálů pro baterie, čímž se kruh uzavře. Tisková zpráva zmiňuje, že na podobných projektech BASF pracuje i v Asii a v Evropě.

Drahé lithium může v bateriích nahradit levný sodík.

Do popředí se dere levný sodík. V bateriích by mohl nahradit drahé lithium

Poptávka po kvalitních nabíjecích bateriích, ať už v mobilních telefonech nebo elektromobilech, zvyšuje zájem o lithium, které je jejich nejdražší součástí. Výzkumníci tedy samozřejmě zkoumají možnosti jeho nahrazení. V posledních měsících se do popředí prodírá sodík. Jeho razantní tažení právě teď přichází z Číny.

Přečíst článek

Hledání nových nalezišť, anebo náhrady

Podle tiskové zprávy by provoz mohl být funkční v příštím roce. Fungující recyklace lihium-iontových baterií je skutečně zapotřebí co nejdříve. V důsledku poptávky se určitě zvýší těžba lithia ve světě. Možná začne i těžba jeho českých zásob pod Krušnými horami, k čemuž by snad mohlo dojít na přelomu let 2026 a 2027. Ale nemusí to stačit.

Nicméně sháňka po lithia podporuje i vědecké výzkumy, čím levnějším a dostupnějším by se tento tak žádaný kov dal nahradit. Ve hře je například sodík. Toho je dost, najdeme jej v běžné kuchyňské soli. Zatím musí být pro uložení stejného množství energie sodíková baterie větší a těžší než při použití lithia, a taky vydrží kratší dobu. Ale to možná vědci ještě vylepší. Anebo přijdou s úplně jiným řešením. Zájem o něj ve světě je.

Další aplikace vědy ve světě byznysu z pera Josefa Tučka čtěte zde.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme