Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drahé kovy zažily růstový kvartál. Ceny tlačila vzhůru válka

Zlaté slitky
Pixabay
 ČTK

Ceny drahých kovů a komodit v prvním čtvrtletí rostly. Zlato zdražilo o téměř šest procent, stříbro o sedm procent. Ještě výrazněji, o desítky procent, stouply ceny ropy, zemního plynu či pšenice a kukuřice. Vyplývá to z dat řady tuzemských analytiků. Důvodem byla podle nich hlavně ruská invaze na Ukrajinu koncem února.

Reklama

„Ceny drahých kovů žene od února vzhůru nejistota ohledně války Ruska na Ukrajině i rostoucí inflace,“ řekl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník. Po signálech o pokroku jednání Ruska a Ukrajiny o příměří začaly ceny ve druhé polovině března klesat, stále jsou ale výrazně výše než na začátku roku.

Zlaté slitky

Pozor na zlato. Za draho koupíte, prodáte jen se slevou

Češi ve snaze ochránit své úspory před inflací zběsile nakupují zlaté slitky. Ekonomové varují před rozčarováním, které se může dostavit při pokusech investiční zlato prodat. Někteří obchodníci zpětný výkup vůbec neumožňují, jiní nastavují nákupní cenu o desítky procent níž než tu prodejní. „Rozdíl spreadu by se měl pohybovat do pěti procent. Jinak je to snaha obrat prodávajícího,“ říká hlavní analytik BHS Štěpán Křeček. 

Přečíst článek

Nejnižší růst vykázala platina, a to o 2,8 procenta. Naopak palladium, jehož těžba je z velké části doménou sankcionovaného Ruska, poskočilo o 16 procent na 2274 dolarů. Přesto je to o téměř 1200 dolarů méně než na začátku konfliktu. Cena mědi se vyšplhala na 10 466 dolarů za tunu, což je proti začátku roku o 8,2 procenta více.

Další vývoj bude podle Brávníka zíviset na vývoji konfliktu. „Dokud se Rusko nestáhne, zůstanou zřejmě drahé kovy v hledáčku investorů jako bezpečný přístav a jejich cena i poptávka po nich poroste. Zájem o zlato v Česku vzrostl kvůli ruské válce až o 300 procent, nyní se prodává třikrát více fyzického kovu než v běžných měsících,“ dodal.

Hlavní budova České národní banky

Inflace zastaví růst ekonomiky, letos se tak může pohybovat jen těsně nad nulou, míní ekonomové

Makroekonomický výhled je podle tuzemských analytiků výrazně jiný, než byl ještě před měsícem. Ekonomové oslovení v anketě Newstreamu očekávají dramatické zpomalení růstu ekonomiky. Kvůli konfliktu na Ukrajině a pádící inflaci není podle nich vyloučené, že se letošní růst hrubého domácího produktu bude pohybovat těsně nad nulou.

Přečíst článek

Prudce v březnu zdražily ceny energetických komodit. Ropa Brent se obchodovala za téměř 140 dolarů za barel, nejvyšší cenu od roku 2008. Následně klesla až pod 100 dolarů a aktuálně se pohybuje v pásmu 100 až 120 dolarů. Celkem od začátku roku zdražila o 32,9 procenta, uvedl analytik Wood & Company Filip Louženský. Cena elektřiny stoupla o 52 procent, zemního plynu o více než 50 procent.

O třetinu se zvýšila letos cena pšenice, o čtvrtinu cena kukuřice. „Hořící obilnice Evropy (Ukrajina) zvýšila ceny i obilovin, což už začínají pociťovat i čeští pekaři. Cena pšenice a kukuřice za březen vzrostla o osm, respektive sedm procent, ale v nejvyšším bodě byla cena pšenice o 47 procent výše než začátkem března,“ upozornil Louženský. Silně rozkolísaná je i cena ovsu. Toho farmáři po celém světě zasadili méně než před rokem, sklidili ještě méně a aktuálně tak na trhu chybí. „Sójové boby zdražily o pětinu. Ty ale 'nerostly' kvůli suchu v jižní Americe, nikoliv kvůli válce v Evropě,“ poznamenal.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

zlato, zlaté slitky

Spořitelna začala prodávat zlaté cihličky přes mobil

Jen na pobočkách České spořitelny si lidé nakoupili zlaté slitky v objemu přes půl tuny.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinu čeká šílená recese. Hospodářství jí propadne o 40 procent

S krutým odhadem přišlo ministerstvo hospodářství Ukrajiny, které zároveň uvedlo, že za první čtvrtletí ukrajinská ekonomika propadla o 16 procent. Stát vedený prezidentem Volodymyrem Zelenským chystá programy na podporu vybraných sektorů, zejména těch klíčových pro fungování armády. Již dříve prezident ohlásil částečnou ekonomickou reformu, například zrušení daně z přidané hodnoty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme