Reklama

Orbán chce látat díry v rozpočtu eurobondy

Viktor Orbán
ČTK

Maďarsko plánuje nabídnout na trhu dluhopisy v eurech a dolarech. Vláda premiéra Viktora Orbána totiž hledá alternativy k zablokovaným miliardám eur z fondů Evropské unie, píše agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj.

Reklama

Maďarsko plánuje brzy prodat dluhopisy v dolarech se splatností sedm a 12 let a v eurech se splatností devět let, tvrdí osoba obeznámená s touto záležitostí, na níž se odkazuje agentura Bloomberg. Prodej mají organizovat banky BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, ING Groep a JPMorgan Chase & Co.

Potenciální výnosy mají pomoci zalepit díry v maďarském rozpočtu, které způsobily velkorysé sociální výdaje před dubnovými volbami. Orbán ve volbách opět zvítězil, a ve funkci tak zůstává páté období za sebou.

Maďarsko v současnosti nemá přístup 7,2 miliardám eur (178,14 miliardy korun) z pandemických fondů EU. Důvodem jsou obavy z oslabení právního státu a z korupce.

Orbán kvůli finančním problémům o víkendu oznámil rozsáhlé plány na konsolidaci rozpočtu. Je mezi nimi snížení vládních výdajů a úspory v objemu šest miliard dolarů (139,1 miliardy korun) a mimořádné daně pro různá odvětví, od bankovnictví pro energetiku.

maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarsko zavádí nové daně. Orbánovy dluhy zaplatí banky i letecké společnosti

Maďarsko uvalí novou daň z úroků, poplatků a provizí bank. Kromě bank vláda nově dodaní mimo jiné i energetické firmy, pojišťovny, letecké společnosti a maloobchodní řetězce. Podle agentury Reuters to oznámil nový ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy. Budapešť peníze potřebuje na snížení rozpočtového deficitu.

Přečíst článek

V posledních týdnech se na mezinárodní trhy obrátily i další země střední a východní Evropy jako Polsko a Chorvatsko. Zahraniční financování je pro regionální země levnější variantou, protože po sérii zvyšování úrokových sazeb s cílem zmírnit vysokou inflaci čelí tyto země růstu výnosů dluhopisů v domácí měně.

Maďarsko zvýšilo cíl prodeje zahraničních dluhopisů pro letošní rok o 2,5 miliardy eur na 5,1 miliardy eur. Po únorovém prodeji dluhopisů v jenech mu tak letos zbývá prodat dluhopisy za 4,5 miliardy eur. Výnos maďarského desetiletého forintového dluhopisu se nyní pohybuje kolem 7,2 procenta.

Ropovod Družba

Fialova vláda si může oddechnout. Orbánův kabinet prosadil, že embargu EU nebude podléhat ropa z Družby

Brusel vychází vstříc Maďarsku a Evropská komise tak už nenavrhuje embargovat ruskou ropu proudící ropovodem Družba. Vyplývá to z aktualizovaného návrhu šestého sankčního balíčku, který Evropská komise v sobotu rozeslala členským vládám. Brusel v něm tedy navrhuje embargovat pouze tu ruskou ropu, jež je do EU přepravována tankery. Surovina proudící Družbou zatím embargována být nemá.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konsolidační balíček jen oddálí dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

AKTUALIZOVÁNO: Konsolidační balíček jen oddálí náraz na dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

Přečíst článek
Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad.

AKTUALIZOVÁNO: Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Schodek má být příští rok 252 miliard. Zní to hrozivě, ale vládě pomůže inflace, která sníží dluh státu

Lukáš Kovanda: Schodek má být příští rok 252 miliard. Zní to hrozivě, ale vládě pomůže inflace a my všichni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme