Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Konsolidační balíček jen oddálí náraz na dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

Konsolidační balíček jen oddálí dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada
ČTK
 ČTK

České veřejné finance jsou nadále ve výrazné nerovnováze. V dnes představené zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to konstatovala Národní rozpočtová rada. Vládní konsolidační balíček a úprava penzijního systému podle rady mohou změnit trend a oddálit náraz na dluhovou brzdu, do budoucna ale bude třeba v konsolidaci pokračovat.

Reklama

Strukturální deficit veřejných rozpočtů se v roce 2022 mírně zlepšil, stále se ale pohyboval nad dvěma procenty hrubého domácího produktu (HDP), uvedla rada. Na nerovnováze veřejných financí se podle ní podepisují fiskálně málo zodpovědné kroky z doby pandemie, loni ji ještě prohloubila jednorázová opatření reagující na zdražení pohonných hmot a energií po ruské agresi vůči Ukrajině.

Balíček odsune náraz na dluhovou brzdu do roku 2032

Problém strukturálního schodku se podle rady nevyřeší pouze hospodářským růstem. Uvítala proto vládní balíček i úpravu penzijního systému jako kroky správným směrem. Podle ní oddálí náraz do dluhové brzdy stanovené na zadlužení 55 procent HDP. 

Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny

To se dalo čekat. Sněmovní rozpočtový výbor odmítl opoziční úpravy v konsolidačním balíčku

Sněmovní rozpočtový výbor podle očekávání odmítl hlasy koalice téměř všechny opoziční úpravy vládního konsolidačního balíčku. Negativní stanoviska prosadili koaliční zástupci u návrhů ANO a SPD, které by až na výjimky zvýšily výdaje státního rozpočtu. Výbor dával doporučení k jednotlivým návrhům, jichž bylo předloženo osm desítek. Sněmovna má balíček a jeho případné úpravy začít schvalovat tento pátek na mimořádné schůzi.

Přečíst článek

„Pokud by zadlužování České republiky pokračovalo podle našeho základního scénáře, na dluhovou brzdu by veřejné finance narazily do pěti či šesti let. Ve scénáři s reformními opatřeními se dluhové brzdy dotkneme až kolem roku 2032," uvedl člen rady Petr Musil.

Dluh ve stovkách procent HDP

Vládní opatření také zpomalí zadlužování státu v dlouhodobém horizontu. V 70. letech by se měl dluh stabilizovat na 187 procentech HDP, zatímco bez opatření by to bylo 311 procent HDP. Roční schodek penzijního systému by v 50. letech měl dosáhnout 2,2 procenta HDP, zatímco bez nynějších úprav by to bylo 4,5 procenta HDP.

Politický diář Jany Havligerové: Premiér Fiala na růžovém obláčku

Předseda vlády má radost, ministr zemědělství dvojnásobnou. Zástupci osmi velkých obchodních řetězců je ujistili, že snížení DPH o tři procentní body připravované v konsolidačním balíčku se od prvního ledna určitě promítne na konkrétních cenovkách. Lidovce Výborného slib těší o to víc, že zamýšlené snížení se podle něj dá považovat i za úspěch KDU-ČSL. „Velmi jsme za tím stáli“, konstatoval. Tak snad to nebude slib za všechny prachy.

Přečíst článek

Podle rady bude nutné i po vládním balíčku, který nyní projednává sněmovna a prošel druhým čtením, dál konsolidovat veřejné finance. Jinak by veřejný dluh narostl tolik, že by ho bylo podle rady těžké ufinancovat.

„Vláda bude fakticky konsolidovat své vlastní hospodaření. Až dosud jsme totiž měli automaticky valorizovánu pouze jednu velkou výdajovou položku, a to důchody. V roce 2024 přibydou další tři: platby státu za státní pojištěnce do systému zdravotního pojištění, platy učitelů v regionálním školství a výdaje na obranu, jež mají vzrůst na úroveň dle našich závazků plynoucích z členství v NATO. Na tyto dodatečné výdaje vláda musela najít dodatečné příjmy," uvedl předseda rady Mojmír Hampl.

Balíček zdraží nájmy zemědělcům, přihraje peníze řetězcům. Aneb jak konsolidační balíček ovlivní ceny potravin?

Konsolidační balíček zdraží nájmy zemědělcům a nahraje řetězcům. Jak ovlivní ceny potravin?

Připravovaný konsolidační balíček promluví také do cen potravin. Jeho tvůrci se sice zaklínají tím, že povede ke zlevnění potravin, o čemž minulý týden řetězce ujišťovaly i premiéra. Nedávná zkušenost z Finska nebo Německa ale hovoří spíše proti nim. Naopak, balíček může vytvořit tlak na zdražení potravin, neboť zdraží nájem z půdy zemědělcům.

Přečíst článek

Současná konsolidace podle něj nebude napravovat nerovnováhy z minulých let, ale z větší části povede pouze k nezhoršení současného stavu veřejných financí.

Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, jehož hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem.

Ceny bytů mohou v příštím roce klesnout až o 250 tisíc korun

Konsolidační balíček může už v příštím roce zlevnit byty až o čtvrt milionu

V případě, že by se příští rok snížila daň z bydlení, klesla by podle developerů cena nabízených bytů. Návrh na snížení daně ze současných 15 procent na 12 procent je součástí probíraného vládního konsolidačního balíčku, který pokud bude schválený, by měl začít platit od začátku roku 2024.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Vláda zvýšila odhad příštího schodku na 270 miliard. Kam se ztratila úspora sto miliard, kterou měl zajistit balíček?

Lukáš Kovanda: Chaos stoupá, vláda zvýšila odhad schodku na příští rok. Kam se ztratila úspora sto miliard z balíčku?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme