Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viktor Orbán - informace o tématu

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Orbán poblahopřál Putinovi ke znovuzvolení, vyzdvihl „vzájemný respekt“

Maďarský premiér Viktor Orbán po zveřejnění oficiálních výsledků prezidentských voleb v Rusku poslal Vladimiru Putinovi dopis, v němž mu pogratuloval ke znovuzvolení, uvedl podle agentury MTI mluvčí maďarské vlády Bertalan Halasi. Orbán se tak stal jediným důležitým politikem z EU, který Putinovi blahopřál k vítězství ve volbách, jenž podle Západu nebyly svobodné ani spravedlivé.

Přečíst článek
Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden zkritizoval Trumpa za schůzku s Orbánem. Chce nastolit diktaturu, řekl americký prezident

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán

Proč Fico a Orbán nechtějí podporovat Ukrajinu? Bez války by měli problémy

Postoje premiérů Maďarska a Slovenska vůči Ukrajině nesvědčí jen o jejich proruské orientaci. Využívají strachu z války, protože jim to umožňuje udržet se u moci, bez které by je čekaly problémy, píše polský list Gazeta Wyborcza.

Přečíst článek
Politický projekt Visegradu je mrtvý, vyhovuje jen Orbánovi s Ficem, Česku ne

David Ondráčka: Politický projekt Visegradu je mrtvý, vyhovuje jen Orbánovi s Ficem, Česku ne

Summit premiérů Visegradu v Praze zaslouží určitou reflexi, k čemu nám toto politické spojenectví vlastně je. Jsem dlouhodobě přesvědčen, že se už vyčerpal, nemá žádný účel a pokračování této formy politického spojenectví pod značkou V4 není v českém zájmu, je kontraproduktivní.

Přečíst článek
Premiéři zemí V4 - Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala, Viktor Orbán

V4 žije. Premiéři našli shodu v pomoci Ukrajině. Důležitá regionální instituce, zdůraznil Fico

Premiéři všech zemí Visegrádské skupiny se shodují v tom, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Po jednání lídrů zemí Česka, Slovenska, Polska a Maďarska v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Premiéři mluvili i o aktuálních problémech v zemědělství, energetice či migraci.

Přečíst článek
Maďarsko může už brzy schválit žádost Švédska o vstup do NATO, řekl Orbán

Orbán: Švédskou žádost o vstup do NATO můžeme už brzy schválit

Maďarský parlament by mohl již koncem měsíce schválit žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance. Podle agentury Reuters to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslední zemí, která dosud švédskou žádost o členství v NATO neratifikovala.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Brusel hasí jiskry sporu. Maďarsko je otevřené použití peněz EU na pomoc Kyjevu

Maďarsko je otevřeno tomu, aby Evropská unie na plánovanou pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur, v přepočtu 1,2 bilionu korun, použila peníze ze svého rozpočtu. Na sociální síti X to napsal Balázs Orbán, poradce maďarského premiéra Viktora Orbána. Maďarsko chce ale podle něho mít možnost své rozhodnutí později změnit. Vysoce postavený unijní činitel popřel zprávy deníku Financial Times, podle kterého se v Bruselu debatuje o finančním nátlaku na Maďarsko s cílem přinutit ho k souhlasu s balíkem pomoci pro Kyjev.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Finanční trhy velebí Orbána. O maďarské státní dluhopisy je značný zájem

Značný zájem o maďarské státní dluhopisy by mohl naznačovat, že finanční trhy mají premiéra Viktora Orbána rády, na rozdíl od politiků v některých zemích Evropské unie. Pohled na výrazný pokles kurzu forintu z minulého týdne ale říká, že i trhy znervózňuje vztah, jaký má Orbán s unijními politiky, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Šéf Evropské rady Charles Michel se chystá kandidovat do Evropského parlamentu

Karel Pučelík: Hledá se šéf Evropské rady, zn: Rychle

Šéf Evropské rady Charles Michel se chystá kandidovat do Evropského parlamentu. Evropští lídři musí urychleně začít hledat jeho nástupce, jinak v citlivém období kolem eurovoleb nahrají Viktoru Orbánovi. Je to sebestředné, tvrdí politikovi kritici.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Maďarský rozpočet zatěžuje splácení úroků z vládních dluhopisů. V prvních třech kvartálech loňského roku na ně vláda v Budapešti musela vyčlenit 2,5 bilionu forintů (zhruba 160 miliard korun), což je dvakrát tolik než ve stejném období předloni, vyplývá z údajů maďarského statistického úřadu.

Přečíst článek
Viktor Orbán

Přípravy na velkou schůzku. Orbán by se měl „v blízké budoucnosti“ potkat se Zelenským

Kyjev a Budapešť pracují na organizaci schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, uvedl šéf kanceláře ukrajinské hlavy státu Andrij Jermak. Šlo by o první bilaterální schůzku obou lídrů od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.

Přečíst článek

David Ondráčka: Kleptokrat Orbán si vodí naivní Evropu

Viktor Orbán rozehrál na Evropské radě hru, kdy se chystá blokovat zahájení rozhovorů o vstupu Ukrajiny do EU. Orbánův bytostný zájem je, aby EU Maďarsku rozmrazila velký objem EU fondů, které zemi nebyly proplaceny kvůli porušování právního státu a kleptokracii spojenou s dotacemi. Orbán udělal na oko několik změn a předstírá drobné úpravy. Teď se zdá, že EU Orbánovi ustupuje, nechává se vydírat vetováním společných rozhodnutí a navíc fondy mu chce rozmrazit. A Orbán, jako každý kleptokrat, EU fondy úplně miluje. A naivní Evropa dělá takový nerozumný krok, ustrašeně ustupuje a říká tomu kompromis.

Přečíst článek
Reklama

News box

Počet uživatelů Portálu občana, který slouží pro kontakt lidí se státní správou, by se mohl 📈 zvýšit ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu na konci letošního roku. K nárůstu by měla přispět jeho mobilní verze, kterou dnes Digitální a informační agentura (DIA) oficiálně spustila. 
Německé podniky hodlají v letošním roce 📉 snižovat investice. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil mnichovský ekonomický institut Ifo. Index investičních očekávání v březnu podle průzkumu klesl na minus 0,1 bodu z listopadových 1,2 bodu. 
Indonéské ministerstvo dopravy dnes po několika silných erupcích 🌋 sopky Ruang uzavřelo mezinárodní letiště Manado, které je od vulkánu vzdálené asi 100 kilometrů. Stovky lidí také uposlechly příkaz úřadů a opouštějí ohroženou oblast na severní straně ostrova Sulawesi. Příkaz k evakuaci ve středu dostalo na 11 tisíc lidí.
Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na 🏛️ ministerstvo zemědělství. Snaží se tak bránit tomu, že musel vrátit dotaci 1,6 milionu korun, kterou Česko nedostane proplacenou z fondů Evropské unie kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).  Číst více
Chorvatské parlamentní volby 🥇 vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) premiéra Andreje Plenkoviče, která získala 60 křesel ve 151členném parlamentu. Opoziční koalice neformálně vedená prezidentem Zoranem Milanovičem a jeho Sociálnědemokratickou stranou (SDP) bude mít 42 křesel. 
Americká ministryně financí Janet Yellenová dnes zdůraznila závazek administrativy prezidenta Joea Bidena poskytnout Ukrajině potřebnou pomoc a zároveň označila republikánské průtahy při jejím schvalování za  neomluvitelné. Yellenová se tak vyjádřila po setkání s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem při konferenci o Ukrajině.
Reklama
Reklama
Doporučujeme