Reklama

První sluncem vytápěný dům stál už před 75 lety. Navrhla ho „sluneční královna“ Mária Telkesová

Mária Telkesová (1900-1995), zakladatelka solární energetiky přezdívaná „Sluneční královna“
Picryl / Creative Commons / Public Domain Mark 1.0
Dušan Kütner

Mária Telkesová, rodačka z Budapešti, která většinu života strávila ve Spojených státech, je považována za průkopnici využívání energie ze slunce. Už ve 40. letech minulého století vybudovala první dům vytápěný solární energií a právem se jí tak přezdívalo „sluneční královna“. Mimo jiné je i vynálezcem solárního destilátoru, díky němuž mohli američtí námořníci a letci za druhé světové války z mořské vody vyrábět vodu pitnou, a zachránila tak mnoho životů. Od jejího narození dnes uplynulo 122 let.

Reklama

Mária Telkesová se narodila 12. prosince v Budapešti, kde také 2. prosince 1995 – při první návštěvě rodného města po více než sedmdesáti letech – zemřela. V Budapešti vystudovala chemii a fyziku, ve 24 letech získala doktorát. Přes svého strýce, maďarského konzula v Clevelandu, získala stipendium v biofyzikálních laboratořích Cleveland Clinic Foundation a zůstala ve Státech natrvalo, od roku 1937 s americkým občanstvím.

Automobil Lightyear 0 jezdí čistě na solární energii.

Auto budoucnosti jezdí jen na solární energii. Ale stojí miliony

Nizozemská společnost Lightyear zahájila jako první na světě sériovou výrobu elektromobilu, který získává energii přímo ze slunečního svitu. První model Lightyear 0 stojí 250 tisíc eur (6,1 milionu korun) a firma má již předběžné objednávky na zhruba 150 vozů, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

V roce 1939 přešla na Massachusettský technologický institut a začala zkoumat teplo a sluneční energii. Nejprve v době druhé světové války vynalezla solární destilátor, který uměl z mořské vody vyrobit až litr pitné vody za den. Přístroj se stal součástí záchranných krabiček amerických námořníků a pilotů v případě ztroskotání či sestřelení a zachránil mnohým z nich život.

První průkopnický solární dům

Hlavním úkolem po válce se pro ni stala snaha vyrobit solární článek, který by uměl zásobit rodinný dům energií. Výsledkem byl první solární dům postavený v Doveru ve státě Massachusetts, který byl jako první průkopnický projekt tohoto druhu vybavený 18 panely ze skla a kovu. Tím položila základy solární energetiky. Později se snažila objevit materiály, které by vydržely extrémní podmínky, což mimo jiné pomohlo i NASA a jejímu kosmickému programu cest na Měsic Apollo.

První dům vytápěný sluneční energií z roku 1948 v Doveru v americkém Massachusetts, dílo vynálezkyně Márie Telkesové a architektky Eleanor Raymondové. zdroj: Yale University, s laskavým svolením

Strávila také mnoho let experimentováním s různými typy topení v rodinných domech, v nichž bylo využíváno sluneční energie a zároveň byly dostatečně levné pro obyvatelé vesnic v chudých a vyprahlých oblastech světa. A v 70. letech se snažila sestrojit klimatizační systém, který v noci uchovával „chlad“ pro následující den, napsal již dříve deník The New York Times.

Do penze odešla v roce 1977, kdy působila na University of Delaware, ale aktivní jako konzultantka zůstala až do roku 1992, tedy do svých dvaadevadesáti let. Osudnou se jí stala návštěva své rodné Budapešti v roce 1995, první od dob své emigrace, během které zemřela.

Raketa SLS odstartovala 16. listopadu z floridského mysu Canaveral, nese modul k Měsíci.

Po desítkách let pauzy nabrali Američané opět směr Měsíc

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zahájil program Artemis, který má vrátit člověka zpět na Měsíc. Raketové motory nakonec po odkladech a technických obtížích zažehly v 7:47 středoevropského času a vynesly raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion nad floridský mys Canaveral a dál na oběžnou dráhu. Modul, jehož posádku tvoří testovací figuríny, má v následujících 25 dnech obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme