Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká ministryně financí brojí proti záplavě levných čínských výrobků

Americká ministryně financí Janet Yellenová v Číně
Profimedia
 ČTK

Spojené státy nebudou akceptovat záplavu čínských výrobků, které jsou na světovém trhu prodávány se ztrátou, jak se to stalo v minulosti, a nepřipustí, aby nová průmyslová odvětví byla decimována čínským dovozem. Americká ministryně financí Janet Yellenová to uvedla na závěr své čtyřdenní návštěvy Číny, kde se snažila prosadit, aby Peking omezil nadbytečné průmyslové kapacity.

Reklama

Ministryně vyjádřila hlavně obavy z rychle rostoucího čínského vývozu elektromobilů, baterií, solárních panelů a dalších produktů pro výrobu čisté energie. Ujistila ale, že Spojené státy nepřijmou žádná překvapivá ekonomická opatření kvůli národní bezpečnosti.

Za posledních devět měsíců se Yellenová vydala do Číny podruhé. Návštěva měla zmírnit napjaté vztahy mezi oběma největšími ekonomikami světa.

Yellenová uvedla, že státní podpora Číny zvýšila výrobní kapacity výrazně nad rámec toho, co může absorbovat domácí poptávka. Levný čínský dovoz ohrožuje podle ní pracovní místa v USA i jinde. Upozornila z minulosti na příklad oceli, kdy příliv levné produkce z Číny před více než deseti lety zdecimoval toto odvětví v USA i v dalších zemích.

Elektromobil Xiaomi SU7

Elektroauto od Xiaomi zafungovalo a je z něj hit. Akcie firmy míří vzhůru

Čínskému výrobci chytrých telefonů Xiaomi se zatím daří vstup na pole elektromobility. Poté, co firma slavnostně zahájila prodej a příjem objednávek na svůj elektrický sedan SU7, vzrostly její akcie o 15 procent, uvedl web CNBC.

Přečíst článek

Zatím bez konkrétních kroků

„Tento příběh jsme již viděli,” řekla Yellenová. „Před více než deseti lety způsobila masivní vládní podpora Čínské lidové republiky to, že čínská ocel, která se prodávala pod cenou, zaplavila globální trh a zdecimovala odvětví po celém světě včetně Spojených států. Dala jsem jasně najevo, že prezident Biden a já tuto skutečnost znovu nepřijmeme,” dodala.

Yellenová dodala, že obavy Spojených států z nadměrné kapacity sdílejí také spojenci v Evropě, Japonsku, Mexiku, na Filipínách a v dalších rozvíjejících se zemích. Možným krátkodobým řešením podle ní je, aby Čína podpořila spotřebitelskou poptávku a změnila svůj model růstu ze současných investic na straně nabídky.

Zástupci ministerstva financí podle agentury Reuters dodali, že Yellenová nevyhrožovala cly ani jinými konkrétními opatřeními proti čínskému dovozu. Upozornili také, že USA a Čína prohlubují spolupráci v otázce finanční stability.

Týden tradera: Čína přitvrzuje v obchodní válce se Západem, kakao zlomilo rekord

Závěr prvního čtvrtletí se nesl v klidné náladě, takzvaně do strany, a to přes negativní zprávy o tom, že Čína bude postupně odstraňovat z vládních počítačů čipy od amerických společností. Zákaz se dotkne rovněž operačního systému Windows. Obtížná doba světové deglobalizace bohužel tedy dál pokračuje. Americký index S&P 500 se pohybuje nadále nad hladinou 5300 bodů.

Přečíst článek

Společná cvičení

Po nedávném cvičení zaměřeném na řešení krachu velké banky jsou naplánovány další dvě simulace finančních šoků. Tato cvičení vypracovala americko-čínská finanční pracovní skupina vytvořená loni při první návštěvě Yellenové v Číně. Skupina vedená zástupci amerického ministerstva financí a čínské centrální banky se naposledy sešla v lednu v Pekingu.

Čínský parlament v březnu oznámil, že vláda podnikne kroky k omezení nadbytečné průmyslové kapacity. Peking ale také tvrdí, že nedávné zaměření USA a Evropy na rizika pro ostatní ekonomiky v souvislosti s nadbytečnými kapacitami v Číně je zavádějící. Představitelé země upozorňují, že kritika podceňuje inovace čínských společností v důležitých odvětvích a přeceňuje význam státní podpory pro jejich růst. Cla a jiná omezení obchodu pak podle nich připraví spotřebitele po celém světě o zelené energetické alternativy, které jsou důležité pro splnění globálních cílů v oblasti klimatu.

Módní paradox. Značky začaly sázet na udržitelnost a převálcoval je Shein

Západní móda se snaží o udržitelnost, ale je to marné. Všechny válcuje levný čínský Shein

Před pár týdny zkrachovala švédská firma Renewcell, jeden z nejslibnějších start-upů v oblasti recyklace módy. Z textilního odpadu začal vyrábět surovinu pro nové tkaniny. Trh mu předpovídal velkou budoucnost, protože značky potřebují materiály jako Renewcell's, aby splnily přicházející nařízení o udržitelnosti. Odběratelem a podporovatelem Renewcellu byl například řetězec H&M. Ovšem i ten dnes svádí zápas o svoji budoucnost. Příčinou je čínský Shein, který jde proti proudu udržitelnosti.

Přečíst článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Nejrozumnější a nejpřesnější mírový plán představila Čína

Čínský mírový plán pro vyřešení situace na Ukrajině je rozumný a z podobných návrhů zatím nejpřesnější, prohlásil podle ruských tiskových agentur ministr zahraničí Sergej Lavrov. Plán, s nímž Peking přišel v loňském roce, vyzývá mimo jiné k respektování Charty OSN a integrity států, ale i ke zrušení protiruských sankcí včetně těch, které byly přijaty ještě před ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme