Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Auto budoucnosti jezdí jen na solární energii. Ale stojí miliony

Automobil Lightyear 0 jezdí čistě na solární energii.
Lightyear, se svolením
 ČTK

Nizozemská společnost Lightyear zahájila jako první na světě sériovou výrobu elektromobilu, který získává energii přímo ze slunečního svitu. První model Lightyear 0 stojí 250 tisíc eur (6,1 milionu korun) a firma má již předběžné objednávky na zhruba 150 vozů, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Lightyear plánuje vyrábět vozy v závodě společnosti Valmet Automotive Oyj ve Finsku. Začne tempem jedno auto týdně. Do druhé poloviny příštího roku by měla výroba stoupnout na pět týdně, řekl agentuře Bloomberg generální ředitel a spoluzakladatel firmy Lex Hoefsloot.

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na americkém trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Americká automobilka Tesla, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, zůstává jedničkou na trhu s elektromobily ve Spojených státech. Její tržní podíl se však snižuje, protože konkurenti uvádějí na trh čím dál více cenově dostupnějších modelů. Vyplývá to ze zprávy společnosti S&P Global Mobility. V letošních prvních třech čtvrtletích se podíl Tesly na trhu s elektromobily v USA podle této zprávy snížil na 65 procent ze 71 procent před rokem a ze 79 procent v roce 2020. S&P předpokládá, že do roku 2025 se tento podíl propadne na méně než 20 procent.

Přečíst článek

Vůz má na kapotě a střeše zakřivené solární panely. Podle Hoefsloota je schopen v létě v Amsterodamu jezdit bez nabíjení dva měsíce a v Portugalsku až sedm měsíců. Energie získaná ze slunce přidá každý den až 70 kilometrů dojezdu.

Těžké začátky 

Automobily poháněné sluncem se zatím jen těžko dostávají z fáze prototypu, protože solární panely vyžadují velkou plochu. Hoefsloot dodal, že pro firmu bylo v počátcích náročné získat finanční prostředky, protože investoři se zdráhali vložit své peníze do nového konceptu.

Společnost byla založena v Nizozemsku v roce 2016. Nyní vyvíjí model Lightyear 2, jehož cena by měla začínat na 30 tisících eur (730 tisíc korun). Jeho výroba by měla začít v roce 2025.

Podivejte se na video k výrobě Lightyear 0:

Výroba Lightyear 0, zdroj: Lightyear

Elektromobil, ilustační foto

Prodej e-aut v Česku roste. V provozu jich je již téměř 14 tisíc

Prodej osobních elektromobilů v Česku za letošní tři čtvrtletí meziročně vzrostl o 89 procent na 3887. Zhruba tři čtvrtiny z nich tvořila nová vozidla, zbytek připadl na ojetá. Podíl prodejů nových osobních elektromobilů na registracích všech osobních aut v Česku činil dvě procenta, což Česko řadí na předposlední místo v EU. Poslední je Slovensko. Uvedlo to Centrum dopravního výzkumu (CDV).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, říká špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, varuje špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme