Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Věhlasný BlackRock podpořil solárníka Sobotku. Půldruhé miliardy půjde na projekty v Chile

BlackRock podpořil solárníka Sobotku. Půldruhé miliardy půjde na projekty v Chile.
iStock
 ČTK

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí podnikatel Zdeněk Sobotka, získala od americké investiční společnosti BlackRock dalších 1,65 miliardy korun na rozvoj své solární energetiky v Chile. Peníze chce firma využít na další rozšíření portfolia solárních elektráren v Latinské Americe, uvedla společnost.

Reklama

Už v květnu podnik oznámil, že si zajistil financování elektráren v Chile za 379 milionů dolarů (8,4 miliardy korun). Velkou část peněz tehdy společnost získala emisí svých dluhopisů v USA.

Zaostáváme. Rychlejší výstavba obnovitelných zdrojů energie by Česku přinesla stovky miliard korun

Zaostáváme. Rychlejší výstavba obnovitelných zdrojů energie by Česku přinesla stovky miliard korun

Zrychlení výstavby obnovitelných zdrojů energie (OZE) může podle studie poradenské společnosti Deloitte do roku 2030 zvýšit příjmy domácností a veřejných rozpočtů o stovky miliard korun. Studie také počítá s navýšením výroby v průmyslu, růstem HDP a vytvořením více než 34 tisíc pracovních míst.

Přečíst článek

Solek vlastní v Chile elektrárny o výkonu přibližně 286 megawattů (MW) a dalších více než 400 MW projektů v Latinské Americe má ve fázi přípravy.

Druhá injekce od BlackRocku

"Tato transakce představuje pro Solek další strategický krok, který nám umožní dále rozvíjet naše portfolio solárních elektráren v Chile a plně využít příležitostí na trhu s obnovitelnými zdroji energie v Latinské Americe," uvedl Sobotka.

Upozornil, že jde už o druhou velkou transakci se společností BlackRock, která je největším správcem finančních aktiv na světě. V prvém případě se Solek zavázal vybudovat až 200 MW fotovoltaických projektů distribuované výroby.

Srolovaný solární panel

Čínští vědci mění sluneční energetiku

Rostoucí poptávka po sluneční energii povzbuzuje nabídku i od výzkumníků. A tak v posledních dnech přinesly vědecké časopisy odborné texty o dalších vylepšeních solárních panelů. Autoři kompaktních, účinných a odolných panelů vesměs pocházejí z Číny.

Přečíst článek

Transakce podle solární skupiny urychlí růst firmy a zároveň ji zajistí dodatečnou likviditu pro rozvoj dalších projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie v regionu.

Latinská Amerika je v kurzu

"Tato spolupráce nám otevírá nové obzory, umožní aktivně podpořit energetickou tranzici Chile a zároveň využít některé ze slibných příležitostí na latinskoamerickém energetickém trhu," uvedl vedoucí týmu BlackRock pro infrastrukturní financování v Latinské Americe Luis Nunez.

První solární elektrárna na světě od Franka Shumana v egyptském Maadi (dnešní předměstí Káhiry) zbudovaná v roce 1913.

Vynález z doby ropné krize? Omyl, první solární elektrárna se zrodila před 110 lety v egyptské poušti

Příklon k obnovitelným zdrojům energií je jedním z hlavních trendů posledních několika desítek let. Cíl je jasný. Zmírnit globální oteplování a klimatické změny způsobené spalováním fosilních paliv. První solární elektrárna na světě je ale mnohem staršího data. Před 110 lety ji postavil v egyptském Maadi americký vynálezce Frank Shuman, od jehož úmrtí 28. dubna uplyne 105 let, připomněl výročí server BBC.

Přečíst článek

Solek je energetická společnost podnikající v obnovitelných zdrojích energie se zaměřením zejména na solární energetiku. Zabývá se projektováním, výstavbou a provozem solárních elektráren. Hlavní sídlo má v Praze.

Od roku 2010 společnost připojila celkem 53 fotovoltaických elektráren, z toho 18 v Evropě a 35 v Chile. V současné době má skupina v Chile více než 38 projektů, které budou postaveny v letech 2023 a 2024. Kromě Latinské Ameriky společnost připravuje fotovoltaické projekty v Evropě o celkové kapacitě 1,4 gigawattu. V nejpokročilejší fázi výstavby jsou projekty v Rumunsku a Řecku.

solární elektrárny

Solárník Sobotka to v Chile zkouší také s větrníky. Postaví tam fabriku na zelený vodík

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie, rozšiřuje záběr. Po solárních parcích zkouší jiný druh zelené elektrárny - na zelený vodík. Vybuduje ji pro chilský přístav Puerto San Antonio.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Přečíst článek
Oficiální tisková konference na závěr neformálního summitu Evropské unie, 7. října 2022, Pražský hrad. Zleva český premiér Petr Fiala a šéf Evropské rady Charles Michel.

Pochvala pro Fialu a spol. Dohoda o plynu je dalším úspěchem českého předsednictví, píší Financial Times

Přečíst článek
Benzínová stanice v USA

V USA stojí benzin stejně jako v březnu. V Česku zlevnil výrazně více

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme