Reklama

Investor Mička dluží miliardu. Pomoct mu má aukce obrazů Kupky a Dokoupila z jeho majetku

Bývalý majitel módních značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička.
ČTK
 ČTK

Na internetovém portále verejnedrazby.cz začala aukce 25 obrazů a uměleckých fotografií z majetku investora Michala Mičky, bývalého majitele firem Kara Trutnov a Pietro Filipi. Mička je v insolvenci a soud mu povolil oddlužení. Obrazy a fotografie, jejichž vyvolávací cena se pohybuje od 16 050 korun do 563 tisíc korun, draží brněnská společnost Gaute. Dražit se bude například obraz Františka Kupky.

Reklama

Mezi draženými díly jsou většinou obrazy a fotografie současných umělců, mimo jiné Kryštofa Kintery, Andreje Dúbravského, Lubomíra Typlta, Daniela Pitína nebo Pasty Onera. Aukce začala v pondělí a bude pokračovat do 22. května. Z výtěžku z aukcí bude splacena část Mičkových dluhů.

Tomáš Raška, podnikatel a majoritní vlastník investiční skupiny Natland

Insolvenční řízení Kary Trutnov skončilo. Raška s Rinthem provedli bleskovou reorganizaci

Kožešnická a oděvní společnost Kara Trutnov k 1. dubnu splnila reorganizační plán a skončilo pro ni 13 měsíců trvající insolvenční řízení. Ukončení insolvence potvrdil v pátek usnesením Krajský soud v Hradci Králové. Cílem reorganizace bylo zachování podnikání Kary. Kara měla 160 věřitelů, kteří po ní požadovali 277 milionů korun.

Přečíst článek

„Hlavní hvězdou aukce bude zřejmě František Kupka, respektive jeho obraz s názvem Composition Lyrique, akvarel a tužka na papíře,” uvedla Lenka Kunstová z Gaute. Připomněla, že o Kupkova díla je obecně velký zájem, například v roce 2021 se jeho obraz Tryskání II na dražbě v Londýně vydražil za 7,5 milionu liber, tedy v přepočtu za více než 230 milionů korun. Vyvolávací cena Lyrické kompozice, jak zní překlad aktuálně draženého díla, je 239 tisíc korun.

„Další hvězdou aukčního portfolia je obraz Untitled, mýdlové bubliny a pigmenty na plátně rozměru 160 krát 100 centimetrů od Jiřího Georga Dokoupila, který je výraznou postavou postmoderní umělecké vlny v západní Evropě a zároveň je jedním z mála umělců českého původu, kterým se podařilo získat si celosvětové renomé,” dodala Kunstová.

Na snímku je jeden z dražených obrazů, dílo Untitled od Jiřího George Dokoupila. Foto: ČTK

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív.

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív

Pětadvacet nejbohatších filantropů Spojených států loni přišlo zejména kvůli propadu akciových trhů o desítky miliard dolarů. To jim však nevadilo, aby na charitu poslali 27 miliard dolarů, nejvíce za několik posledních let, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Mičkova skupina C2H, zahrnující módní řetězce Pietro Filipi a Kara Trutnov, se dostala do insolvence počátkem roku 2021. Jako hlavní důvod potíží tehdy Mička uvedl dopady uzavírek obchodů kvůli covidové pandemii.

Jako fyzická osoba Mička dluží 120 milionů korun. Další požadavky věřitelů vůči němu plynou z toho, že ručil za závazky firem ze své skupiny. Celková výše pohledávek vyčíslená insolvenčním správcem činí 1,2 miliardy korun. Oddlužení Mičkovi povolil soud loni v listopadu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme