Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byznysový restart Kary. Věřitelé získají zpět nejméně deset procent pohledávek

Kara Trutnov
ČTK

Nezajištění věřitelé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov, která je od února v insolvenčním řízení, by měli v rámci reorganizace získat zpět nejméně 9,59 procenta svých pohledávek. V případě konkurzu by to bylo 6,9 procenta. Zákazníci Kary by měli být uspokojeni plně.

Reklama

Reorganizace zajistí další fungování Kary. Vyplývá to z reorganizačního plánu, který zpracoval a Krajskému soudu v Hradci Králové předložil největší věřitel Kary, investiční skupina Natland. O přijetí reorganizačního plánu bude rozhodovat schůze věřitelů.

V květnu se po třech letech vrátil do Kary její původní majitel Zdeněk Rinth, který ji opět řídí. Provoz značky zatím podpořil 25 miliony korun, je ale připraven vložit milionů až 90. 

Obchod Kara, ilustrační foto

Kara má hodnotu 80 milionů, potvrdili věřitelé

Věřitelé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov, která je od února v insolvenčním řízení, na jednání u Krajského soudu v Hradci Králové schválili ocenění podniku podle znaleckého posudku na 80,5 milionu korun.

Přečíst článek

Při reorganizaci věřitelé získají téměř o 30 procent vyšší sumu než při variantě konkurzu. „Skupina Natland navíc hodlá financovat právní spory na uplatnění škod vůči některým osobám zodpovědným za úpadek společnosti Kara, aby výtěžek získali nezajištění věřitelé,“ uvedla mluvčí Natlandu Hana Filipová.

Kara má 160 věřitelů, kteří po ní požadují 277 milionů korun. Na uspokojení nezajištěných věřitelů poskytne Natland 23 milionů korun ve formě dobrovolného příplatku mimo základní kapitál. „Zákazníci budou uspokojeni stejně jako za podstatové pohledávky v plné výši. Ostatní nezajištění věřitelé budou uspokojeni poměrně, na úrovni minimálně 9,59 procenta až 12,54 procenta v závislosti na výsledcích incidenčních sporů,” uvedl majoritní vlastník skupiny Natland Tomáš Raška.

Tomáš Raška, podnikatel a majoritní vlastník investiční skupiny Natland

Investiční skupině Natland podnikatele Tomáše Rašky loni mírně klesl zisk

Investiční skupině Natland loni mírně klesl zisk na 168 milionů korun. Hodnota aktiv společností, ve kterých má Natland významný vliv, stoupla o asi sedm procent na 6,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Mička nedostane nic

Skupina Natland za Karou drží pohledávky zhruba za 170 milionů korun. Své zajištěné pohledávky bude ve výši 40,9 milionu korun kapitalizovat úpisem nových akcií Kary. Se zbytkem pohledávek bude Natland uspokojen stejně jako nezajištění věřitelé. Dosavadní majitel Kary, investiční skupina C2H podnikatele Michala Mičky, nedostane při reorganizaci nic. Pohledávky zákazníků jsou na úrovni 300 tisíc korun a především se týkají Karou vydaných nákupních poukazů.

Kara pod Rinthovým vedením v polovině května začala opět otevírat uzavřené prodejny. Nyní má otevřených 26 prodejen v Česku a šest na Slovensku. Firma lidem po Rinthovu vstupu vyplatila dlužné mzdy za únor a březen a své další závazky vůči zaměstnancům podle Rintha plní. 

Rinth byl vlastníkem Kary do roku 2018, kdy ji prodal investiční skupině C2H. Insolvenční návrh na sebe podala Kara začátkem února. Uvedla, že její hospodaření negativně zasáhla omezení spojená s epidemií koronaviru. Kromě Kary jsou v insolvenci i další Mičkovy firmy.

>>>>>>Další zprávy ze světa firem čtěte zde<<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bývalý majitel módních značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička.

Investor Mička dluží miliardu. Pomoct mu má aukce obrazů Kupky a Dokoupila z jeho majetku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme