Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Klimtův „ztracený“ obraz se vydražil za tři čtvrtě miliardy

Klimtův „ztracený“ obraz se vydražil za tři čtvrtě miliardy
Aukční síň im Kinsky, užito se svolením
 ČTK

Obraz Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve středu ve Vídni vydražil za 30 milionů eur (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Reklama

Podobizna slečny Lieserové pochází z roku 1917, tedy z pozdního období secesního malíře. Tříčtvrteční portrét mladé ženy v modrých šatech v pestrobarevné peleríně a na červeném pozadí byl desítky let skryt v soukromém vlastnictví u rakouských majitelů, a odborníci ho znali jen z fotografie z roku 1925.

Je to jeden z posledních obrazů, na kterých Klimt před svou smrtí v únoru 1918 pracoval. Když zemřel, bylo dílo, byť s drobnými nedodělky, předáno rodině, která si ho objednala. Zhruba od poloviny 60. let se nacházelo v salónu jedné z vil nedaleko Vídně, aniž to někdo z expertů tušil.

Žena na portrétu pocházela z průmyslnické rodiny Lieserových, která byla v době nacismu pronásledovaná kvůli svému židovskému původu. Co přesně se s obrazem dělo mezi rokem 1925 a 60. léty není jasné. Nepodařilo se ale najít důkazy o tom, že by dílo za druhé světové války někdo získal protiprávním způsobem. Současní majitelé obraz zdědili asi před dvěma lety po vzdálených příbuzných.

Obrazy rakouského malíře Klimta jsou na uměleckém trhu dlouhodobě velmi žádané a jejich prodej už v minulosti lámal rekordy. Aukční síň im Kinsky, užito se svolením

Dosavadní rekord aukce obrazu v Rakousku patřil dílu Franse Franckena II. s názvem "Věčné dilema lidstva: Volba mezi ctností a neřestí", které bylo v roce 2010 vydraženo za sedm milionů eur.

Klimtův obraz tento rekord překonal násobně. K ceně 30 milionů eur bude ještě přičtena aukční přirážka. Jak vysoká bude, agentura APA neuvedla.

Obrazy rakouského malíře Klimta jsou na uměleckém trhu dlouhodobě velmi žádané a jejich prodej už v minulosti lámal rekordy. Jeho Dáma s vějířem (Dame mit Fächer) se loni v červnu stala nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel zaplatil 85,3 milionu liber (2,5 miliardy korun). V USA vynesly prodeje Klimtových obrazů v minulosti ještě vyšší sumy. Klimtovo plátno Březový les se v roce 2022 v New Yorku prodalo v aukci za 104,6 milionu dolarů (asi 2,5 miliardy korun). A malířův slavný obraz Portrét Adély Blochové-Bauerové I. (1907) se v roce 2006 prodal dokonce za 135 milionů dolarů (3,2 miliardy korun).

Toyen, Cirkus

Poptávka po dílech českých umělkyň na aukcích roste. Královnou zůstává Toyen

Zájem o výtvarná díla žen v sálových aukcích roste. Loni se prodala díla autorek za 44 milionů korun, meziročně byla suma o 65 procent vyšší. Před deseti lety to bylo za 9,1 milionu korun.

Přečíst článek

Socha Boy od Matouše Háši se představuje v londýnské aukční síni Phillips

Ohromný úspěch. Mladý český sochař Matouš Háša vystavuje v Londýně po boku Mariny Abramović a dalších legend

Prestižní aukční síň Phillips v Londýně zahájila kolektivní výstavu děl Seeing Red řady uznávaných světových umělců včetně Mariny Abramović, Helen Beard, Justina Mortimera nebo Martina Edera. Na výstavě se představuje také mimořádně talentovaný český sochař Matouš Háša, který pracuje s mramorem. Jeho dílo stojí desítky tisíc liber.

Přečíst článek

Alexandra Bízková z fondu Pro arte v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Alexandra Bízková: Ve světě umění nyní praskají bubliny

Kupovat umění má smysl i za tisíce korun. Ta nejkvalitnější díla od nejvěhlasnějších autorů ale stojí vysoké částky, tak funguje trh, který naceňuje kvalitu, říká šéfka fondu Pro arte Alexandra Bízková v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Obraz Dáma s vějířem od malíře Gustava Klimta

Poslední obraz Gustava Klimta míří do aukce. Konečná cenovka může být evropským rekordem

Přečíst článek
Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme