Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kara má hodnotu 80 milionů, potvrdili věřitelé

Obchod Kara, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Věřitelé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov, která je od února v insolvenčním řízení, na jednání u Krajského soudu v Hradci Králové schválili ocenění podniku podle znaleckého posudku na 80,5 milionu korun.

Reklama

Schválení posudku je předpokladem pro přijetí reorganizačního plánu a toho, aby Kara mohla dál fungovat. Za obnovením chodu Kary stojí podnikatel Zdeněk Rinth, který Karu od května řídí a její provoz zatím podpořil půjčkou 25 milionů korun. Dříve uvedl, že je do její záchrany připraven vložit až 90 milionů korun.

Rinth byl vlastníkem Kary do roku 2018, kdy ji prodal investiční skupině C2H podnikatele Michala Mičky. Insolvenční návrh na sebe podala Kara začátkem února. Uvedla, že její hospodaření negativně zasáhla omezení spojená s epidemií koronaviru. Kromě Kary jsou v insolvenci i další Mičkovy firmy, například oděvní firma Pietro Filipi. Kara má 160 věřitelů, kteří po ní požadují 277 milionů korun.

Andrej Babiš (ANO), představení volebního programu

Lukáš Kovanda: Babiš nechce euro ani superhrubou mzdu. Neříká, kde na to vezme

Dnes zveřejněný program hnutí ANO v ekonomické oblasti více slibuje, než aby sděloval, kde na sliby vezme finanční prostředky. To je ale zásadní neduh i všech dalších programů, které dosud relevantní politické strany a uskupení pro říjnové volby představily.

Přečíst článek

Reorganizační plán, který by měl zachovat činnost Kary, sestavuje největší věřitel, společnost Natland Pohledávková V. z investiční skupiny Natland. Reorganizační plán by měla firma předložit v září. Natland a Rinth na záchraně Kary spolupracují, na konci reorganizace by se měl Rinth stát většinovým vlastníkem Kary.

Zachování Kary je výhodnější než konkurz

Podle skupiny Natland je zachování značky se sedmdesátiletou historií výhodnější, než firmu zavřít konkurzem. "Zachování značky, běžící firmy, je výhodnější pro dodavatele, zákazníky a pro věřitele. I ti, kteří přijdou o část svých pohledávek, ale dál fungující firmě dodávají, tak mají další obchodní spoluprací možnost umořit ztráty, které způsobil a je za ně odpovědný původní management," uvedla mluvčí skupiny Natland Hana Filipová.

První prodejny Kara pod Rinthovým vedením opět otevřela v polovině května a nyní má 26 prodejen v Česku a šest na Slovensku. "Tržby mají prodejny lepší než v letech 2019 a 2020. Ještě připravujeme otevření jedné prodejny v Česku a jedné ve slovenském Prešově," řekl ČTK Rinth. Nyní Kara podle něj na prodejny naváží novou podzimní kolekci oblečení a první kusy zimní kolekce dá na prodejny příští týden. Současně připravuje jarní kolekci.

Dům v Jeseníkách.

Z paneláku do hornatých Sudet. Dům v Jeseníkách soutěží o prestižní cenu

Dům pro rodiče, tak se jmenuje projekt ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti (Ondřej Palenčar), který se dostal do užšího výběru mezinárodní odborné poroty České ceny za architekturu.

Přečíst článek

Kara lidem již dříve po Rinthovu vstupu vyplatila dlužné mzdy za únor a březen a své další závazky vůči zaměstnancům podle Rintha plní. "Nyní máme 143 zaměstnanců a asi 20 ještě hledáme, a to na prodejny i do fabriky v Bohuslavicích u Trutnova. V Bohuslavicích se pracuje deset hodin denně a přidáváme i šestihodinové sobotní směny. Daří se nám ve všech segmentech, které byly v katastrofálním stavu," řekl Rinth.

Největším věřitelem je Natland

Od 10. května má Kara krajským soudem povolené řešení úpadku reorganizací. V reorganizačním plánu bude stanoveno, jaké bude uspokojení věřitelů. To by mělo být vyšší, než kdyby Kara skončila v konkurzu a její majetek byl rozprodán. Největším věřitelem Kary je Natland Pohledávková V. s pohledávkou 168,5 milionu korun. Do výše 115,5 milionu korun ji má zajištěnou majetkem Kary.

Znalci se v posudku majetkové podstaty Kary vyjádřili i k variantě, že by Kara skončila v konkurzu. Vyplývá z něj, že takzvaní zajištění věřitelé by dostali ze svých pohledávek zpět asi 30 procent hodnoty a nezajištění asi deset procent.

Marek Dospiva, spoluzakladatel a spolumajitel středoevropské investiční skupiny Penta Investments

Penta prodala stavební pozemek ve Varšavě za 635 milionů

Parcelu ve čtvrti Wola koupila společnost Lincoln Property Company společně s investiční skupinou Enern. Na pozemku plánují postavit kancelářskou budovu.

Přečíst článek

Při projednávání posudku na dnešním jednání vznesli dva věřitelé dotazy i výhrady k ocenění zásob oděvů a zboží, u nichž znalci snížili jejich skladové ceny o asi 80 procent na 21 milionů korun. Znalci uvedli, že mezi zásobami je i špatně prodejné zboží a že případný kupec by za zásoby nezaplatil více, než kolik za ně dala Kara. Výhrady k ocenění znalci odmítli.

Zástupce věřitele společnosti Držik servis Pavel Bednář uvedl, že ocenění je udělané tak, aby se zjistila co nejnižší likvidační hodnota majetku. Tím by se snížilo uspokojení věřitelů. Soudu Bednář navrhl zrušení usnesení schůze věřitelů o schválení posudku. Soudkyně jako návrh na místě zamítla.

Vilu u Vídně navrhl český architekt.

Vila českého architekta u Vídně odkazuje na řemeslnou tradici

Český architekt Jan Proksa postavil na úzkém pozemku nedaleko Vídně dvougenerační vilu. Stavba zaujme tvarem i strukturální vápennou omítkou.

Přečíst článek

Kancelářské budovy Václavské náměstí

Prázdné kanceláře v Praze nepřibývají. Neobsazených je jen osm procent

Poptávka po kancelářských prostorech v Praze mírně vzrostla, přesto stále nedosáhla úrovně před pandemií. Nájemné ale navzdory neobsazenosti příliš neklesá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bývalý majitel módních značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička.

Investor Mička dluží miliardu. Pomoct mu má aukce obrazů Kupky a Dokoupila z jeho majetku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme