Reklama

Rusové na Ukrajině rozmístili již 97 procent své armády, tvrdí britský ministr obrany

Rusové na Ukrajině rozmístili již 97 procent své armády, tvrdí britský ministr obrany
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Rusko rozmístilo na Ukrajině téměř celou svou armádu, zvýšilo tlak podél frontové linie na východě země, ale nedosáhlo průlomu. Prohlásil to britský ministr obrany Ben Wallace. Děje se tak týden před ročním výročím začátku ruské invaze na Ukrajinu, upozornil deník The Wall Street Journal.

Reklama

Ukrajinští představitelé varují před obnovením ruského náporu, který se má shodovat s datem nadcházejícího prvního výročí invaze v příštím týdnu. Někteří západní představitelé však tvrdí, že nová ofenzíva pravděpodobně nebude jedinou událostí. Ruské síly v posledních týdnech zdvojnásobily útoky podél předních linií na východě Ukrajiny a po sérii zvratů v loňském roce dosáhly územních zisků, podotkl The Wall Street Journal.

Andor Šándor

Andor Šándor: Ukrajina nikdy nezíská Krym zpět. To by byla třetí světová válka

Před rokem, pár dní po ruské invazi na Ukrajinu, jsme válečnou situaci rozebírali s generálem a bezpečnostním expertem Andorem Šándorem. Tehdy Šándor tvrdil, že Rusové během prvních dnů sice nedosáhli cílených výsledků, nicméně nepředvedli všechno, co dovedou. Za poslední rok toho už předvedli mnohem víc. Zničili ukrajinskou energetickou infrastrukturu, mohutně mobilizovali. Především však ukázali, jak dokážou bez mrknutí oka obětovat tisíce vlastních vojáků. Jaká je podle Šándora situace na bojišti nyní, kdy Rusové podnikají na Donbase rozsáhlou ofenzivu?

Přečíst článek

Nyní odhadujeme, že 97 procent celé ruské armády je na Ukrajině," řekl britský ministr obrany Ben Wallace ve středu pořadu BBC Today. Ruské síly se snažily postoupit na všech frontách, řekl a dodal: „Ale nezaznamenali jsme, že by toto nahromadění vojenské síly ve velké ofenzívě prorazilo. Viděli jsme snahu postoupit, ale stálo to ruskou armádu obrovské náklady.“

NATO se dohodlo na zvýšení výroby nábojů

Prohlášení britského ministra přišlo v době, kdy USA a další spojenci jednali o dalších dodávek zbraní a armádního vybavení do Kyjeva. V úterý spojenci přislíbili Kyjevu více systémů protivzdušné obrany a více výcviku pro vojáky. Západní země doufají, že vylepší úspěšnost střelby zlepšením ukrajinské taktiky a koordinace prostřednictvím výcviku, řekl americký ministr obrany Lloyd Austin novinářům v Bruselu v sídle NATO.

Tank Leopard 2 ve výzbroji německé armády.

Němci v ráži. Vláda povolila vývoz na Ukrajinu i starších tanků Leopard 1

Německo vedle moderních tanků Leopard 2 v jednom případě povolilo i vývoz tanků staršího modelu Leopard 1 na Ukrajinu. Podle agentury DPA to řekl mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. O kolik tanků jde, ale neuvedl. Veřejnoprávní televize ARD mezitím zveřejnila průzkum veřejného mínění, podle něhož s dodávkami německých tanků Ruskem napadené zemi souhlasí většina obyvatel spolkové republiky.

Přečíst článek

Bezprostřední prioritou je však munice. Ukrajinští vojáci za poslední rok vypálili na ruské invazní síly tolik nábojů, že spojenci Kyjeva mají potíže s uspokojením poptávky a museli zvýšit výrobu zbraní. Státy Severoatlantické aliance se proto ve středu shodly na spolupráci při rozšíření výroby munice a vojenského materiálu, jehož zásoby se ztenčily kvůli protahující se ruské agresi vůči Ukrajině. Po jednání aliančních ministrů obrany to oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož již některé země začaly navyšovat výrobu například dělostřelecké munice.

Ruská vojensko-průmyslová výroba se také snaží udržet krok s válkou, uvedlo ve středu britské ministerstvo obrany. Ministerstvo poukázalo na televizní setkání minulý měsíc, na kterém ruský prezident Vladimir Putin kritizoval místopředsedu vlády odpovědného za obranný průmysl. „Výroba téměř jistě zaostává za ruskými požadavky na zdroje pro invazi,“ uvedlo ministerstvo.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde:

Nástěnná malba zobrazující žoldáky ruské Wagnerovy skupiny, která zní: „Wagnerova skupina – ruští rytíři“ poničená barvou na zdi v Bělehradě, Srbsko, 13. ledna 2023. Ruská Wagnerova skupina, soukromá vojenská společnost vedená Jevgenijem Prigozhinem , darebácký milionář s dlouholetými vazbami na ruského prezidentaVladimír Putin, hraje stále viditelnější roli v bojích na Ukrajině.

Rusko zahájilo velkou ofenzívu v Luhansku. Stoupá role soukromé Wagnerovy armády

Ruské síly znovu získaly iniciativu na Ukrajině a zahájily další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, uvedl ve své aktuální zprávě o stavu bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Tempo ruských operací podél linie Svatove-Kreminna v západní Luhanské oblasti se za poslední týden výrazně zvýšilo a ruské zdroje podle ISW informují o tom, že ruské jednotky útočí na ukrajinské obranné linie a postupují na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti, především pak severozápadně od Svatove u Kupjanska a západně od Kreminny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme