Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel pro Le Monde: S Ruskem se nyní nedá jednat, musí ustoupit. Kyjevu bych poslal stíhačky

Nově zvolený prezident Petr Pavel
ČTK
 ČTK

V této fázi války na Ukrajině je podle příštího českého prezidenta Petra Pavla téměř nemožné mluvit s ruským vedením. Musí nejprve projevit ochotu jednat a předložit alespoň rámec mírového návrhu, řekl v rozhovoru s francouzským listem Le Monde. Uvedl také, že je z dlouhodobého hlediska pro dodávky stíhaček Ukrajině, a vyjádřil přesvědčení, že Česko nemůže sehrávat roli mostu mezi Západem a Východem. Chce vážnou diskuzi o budoucnosti Visegrádu (V4).

Reklama

„Jak můžete mluvit s někým, kdo vede agresivní válku, téměř každý den posílá rakety na civilní cíle a vyhrožuje světu jadernou apokalypsou?" ptá se v rozhovoru Pavel, podle něhož musí nejprve Moskva změnit svůj postoj.

Jan Kubíček, nový člen bankovní rady ČNB vnímá dění kolem prověrky guvernéra jako osobní a cílený útok

Jan Kubíček: Dění kolem prověrky guvernéra Michla vnímám jako osobní a cílený útok. V ČNB tohle nepamatuji

Na konci letošního roku se budou v inflaci ještě projevovat drahé energie, takže hodnota inflace v prosinci bude možná mezi šesti a osmi procenty, říká Jan Kubíček, od 13. února nový člen bankovní rady ČNB. Už předtím pracoval v národní bance, mimo jiné jako poradce bývalého viceguvernéra Vladimíra Tomšíka. Veřejná debata kolem bezpečnostní prověrky guvernéra Aleše Michla je podle něj cílená. „Intenzivní mediální aktivita bývalého guvernéra mě poněkud překvapila,“ říká Kubíček. Debata kolem sazeb je podle něj uvnitř národní banky košatá a neodpovídá mediální zkratce, že nyní vítězí v radě ČNB odpůrci jejich zvyšování.

Přečíst článek

Jedenašedesátiletý bývalý generál se vyslovil pro dodávky dalších zbraní Ukrajině, v delším časovém horizontu i stíhaček. „Ale v této fázi si myslím, že by to pravděpodobně zkomplikovalo situaci," poznamenal s tím, že z technického hlediska vyžaduje dodávka nových letounů a výcvik pilotů nejméně šest měsíců. Ruskem napadená země podle něj teď potřebuje hlavně více pozemní techniky, zejména tanků, obrněných vozidel a dělostřelectva.

Česko dosáhlo limitu v pomoci těžkou technikou

Česko podle Pavla už dosáhlo svých limitů, pokud jde o podporu Ukrajiny těžkou technikou. Má ale za možné, aby Praha časem na Ukrajinu poslala tanky Leopard, které dostane z Německa, i když by to představovalo určité riziko pro obranyschopnost země. SRN má Česku dodat 14 tanků Leopard 2A4.

Pavel byl také dotázán na „proruské a pročínské postoje" dvojice svých předchůdců v úřadu, tedy Václava Klause a Miloše Zemana. Oba podle něj sdíleli myšlenku být mostem mezi Západem a Východem, kterou ovšem Pavel má za „velmi zvláštní ambici". Žádná pozice veprostřed podle něj neexistuje a Česko si musí uvědomit, do jakého světa patří, a sice do světa demokracií, nikoli světa autoritářských režimů různého stupně.

Ani Orbán tu není navždy

Na otázku o zemích Visegrádu, mezi nimiž má Maďarsko zásadně odlišné názory na podporu Ukrajiny a vztahy s Ruskem, Pavel řekl, že bude nutné zahájit velmi vážnou debatu o budoucnosti uskupení. Zároveň ale uvedl, že je mnohem snazší se nějakého rámce zbavit, než ho znovu vybudovat. „Ani maďarské vedení tu není navždy. Dříve, nebo později dojde ke změně," podotkl na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Francouzský deník se Pavla také zeptal na schůzku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Andrejem Babišem v období krátce před českými prezidentskými volbami, v nichž Pavel Babiše nakonec předčil. „Není to tragické, je to minulost. Je to zapomenuto," uvedl k tomu Pavel, který setkání v minulosti kritizoval.

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Nově zvolený prezident bude skládat slib 9. března na Hradě, Petr Pavel má několik týdnů na to, aby sestavil program svých prvních, a dalších kroků ve funkci hlavy státu. Tak se podívejme na to, co český prezident může a zmůže.

Přečíst článek

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme