Reklama

Američtí republikáni se neshodnou. Je Putin agresor, nebo si zaslouží ocenění?

Američtí republikáni se neshodnou. Je Putin agresor, nebo si zaslouží ocenění?
ČTK
Zdeněk Pečený

V rozporu s obecným názorem, že Američany svět mimo vlastní hranice nezajímá, se za velkou louží nesl celý čtvrtek. Zpravodajství se nevěnovalo ničemu jinému. V záplavě zpráv z východu Evropy zapadala i velká domácí témata, jako uznání viny bývalých policistů, kteří přispěli ke smrti George Floyda, píše náš zvláštní zpravodaj z USA.

Reklama

Diskuzi o událostech na Ukrajině se nedá vyhnout ani při návštěvě restaurace, zvlášť když řeknete, že jste z Česka. Protože Praha je přece někde mezi Kyjevem a Moskvou, ne snad? Číšník v restauraci mi říkal, že si ani neumí představit být v kůži ukrajinských mužů, kteří nemohou opustit zemi a poslušně čekají na apel vyrazit na válečnou frontu.

O tom, kdo je agresorem, se zdá, že tu nikdo nepochybuje. Liší se ale interpretace událostí podle politické aliance jednotlivých médií. Ta pravicová často hovoří o tom, že Američané by se neměli angažovat ani v pomoci evropským členům NATO. Ať se Evropa postará sama, když utrácí za bezplatné zdravotnictví a neinvestuje do své bezpečnosti, zaznívá v éteru.

Si Ťin-pching, čínský prezident

Čína v roli mírotvůrce. Pokud vyřeší konflikt na Ukrajině, vliv Západu padne

Slabé sankce Západu dláždí cestu čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, aby se ujal role mírotvorce. Ten se dnes telefonicky spojil s ruským protějškem Vladimirem Putinem a vyzval jej, aby s Ukrajinou zasedl k jednacímu stolu.

Přečíst článek

Samotný útok na Ukrajinu se snaží umenšovat pouze někteří republikáni. Ve stejný den, jako vojenský útok na Ukrajinu začala ve floridském Orlandu konzervativní konference CPAC, kde se potkávají republikánští politici s náboženskými organizacemi a dalšími konzervativci.

Hned první den na ní za potlesku publika zaznělo, že jižní hranice Spojených států je důležitější než hranice Ukrajiny. Někteří republikáni dokonce navrhovali, aby Putin za své činy dostal nějaký druh ocenění.

Jiný účastníci konference a také členové republikánské strany ovšem hned vzápětí přispěchali s tvrzením, že Putin je nepřítel Ameriky. A že není o čem pochybovat. Je vidět, že Republikánská strana je rozdělá více, než by si sama přála.

Joe Biden, americký prezident

Biden oznámil, že vyřadí Rusko ze světové ekonomiky. Sankce SWIFT ale nepoužil

Joe Biden oznámil „silné“ ekonomické sankce proti Rusku. USA zakazují export technologií do Ruska. Naopak postih nemíří na energetiku a potraviny.

Přečíst článek

Joe Biden, americký prezident

Američané mají z ruské invaze větší strach než Češi. A drahý benzín prohrává volby

Zprávy o vstupu ruských vojáků na východ Ukrajiny v úterý dominovaly titulním stranám novin i televizním zprávám. Jak moc se ale Američané zajímají o dění na východě Evropy? Více než by se mohlo zdát, jak píše náš zvláštní zpravodaj z USA.

Přečíst článek

>>>>>> Sledujte náš on-line speciál k válce na Ukrajině <<<<<<

Reklama

Související

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze ani vojáky, prohlásil

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze, ani vojáky, a Putin není zločincem, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme