Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američané mají z ruské invaze větší strach než Češi. A drahý benzín prohrává volby

Joe Biden, americký prezident
ČTK
Zdeněk Pečený

Zprávy o vstupu ruských vojáků na východ Ukrajiny v úterý dominovaly titulním stranám novin i televizním zprávám. Jak moc se ale Američané zajímají o dění na východě Evropy? Více než by se mohlo zdát, jak píše náš zvláštní zpravodaj z USA.

Reklama

Samozřejmě záleží na tom, koho se ptáte. Minimálně v Los Angeles se ale Rusko, Putin a Ukrajina často objevují v běžné konverzaci. Ano, běžné Američany sice více zajímá lokální ekonomika, zaměstnanost a rostoucí ceny všeho – od potravin po energie. Nedávný průzkum ale ukázal, že pouze jeden ze šesti Američanů si přeje účast amerických vojáků v jakémkoliv válečném konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Ukrajinští veteráni se připravují na invazi Ruska.

Sankce vůči Rusku ukrojí procento z růstu ekonomiky eurozóny. I Česko bude mít byznysové oběti

Vyhrocená situace na Ukrajině, sankce vůči Rusku a možná odvetná opatření samozřejmě mohou mít významný negativní dopad na české firmy, upozornil Svaz průmyslu a dopravy. Kterých firem a v jaké intenzitě se sankce dotknou je ale podle svazu zatím těžké hodnotit.

Přečíst článek

Jenže eskalace konfliktu na okraji starého kontinentu by mohla mít vliv na už tak vysoké ceny energií a hnát ceny ropy – a benzínu – ještě výše. A drahý benzín jak známo ve Spojených státech prohrává volby. Názor, že Biden může za drahý benzín, není v USA nikterak vzácný.

Zajímavé je, že poslední měsíc jsem od svých amerických přátel vnímal větší strach z ruské invaze, než co bylo vidět doma v Česku. Někteří mi ve vší vážnost nabízeli možnost u nich bydlet, pokud by se prý situace vyhrotila natolik, že by bylo potřeba Evropu narychlo opustit. 

Možná je to tím, že Američané vše – alespoň navenek –mnohem více prožívají. A je tu ještě jedna zajímává teorie, o níž se nedávno se mnou podělil jeden můj americký známý. Evropa a Evropané si toho v moderní historii prožili tolik, že jen zlomek údělu starého kontinentu by Spojené státy a její obyvatele dávno rozložil. Evropané mají zkrátka tvrdý kořínek a nějaká ruská invaze je jen tak nerozhází. 

Sankce proti Rusku jsou mírné. Alespoň soudě podle reakcí burz

Sankce, které zatím Západ vůči Rusku uplatnil v reakci na uznání dvou povstaleckých republik na Ukrajině, jsou slabé. Jsou o tom přesvědčeny miliony investorů všude po světě. Akcie v Evropě nebo Americe totiž rostou. Jde spíše než o růst z úlevy o růst z rozčarování. Rozčarování z toho, že Západ zatím vůči Rusku postupuje jen měkce.

Přečíst článek

Gennadij Timočenko (vlevo)

Miliardy v tahu. Kdo z ruských oligarchů nejvíce zchudl?

Nejbohatší z ruských oligarchů přišli vlivem burzovního propadu dohromady o více než 30 miliard dolarů (asi 691 miliard korun). Ztratili tak asi desetinu z jejich celkového majetku. A bude to víc, jen co se projeví sankce Západu. Aktuálně zatím nejvíce zchudl spolumajitel producenta plynu Novatek Gennadij Timčenko, který přišel o 6,5 miliardy dolarů, tedy asi o třetinu majetku, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme