Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína v roli mírotvůrce. Pokud vyřeší konflikt na Ukrajině, vliv Západu padne

Si Ťin-pching, čínský prezident
ČTK
Lukáš Kovanda

Slabé sankce Západu dláždí cestu čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, aby se ujal role mírotvorce. Ten se dnes telefonicky spojil s ruským protějškem Vladimirem Putinem a vyzval jej, aby s Ukrajinou zasedl k jednacímu stolu.

Reklama

To nepochybně může být průlom v dosavadní situaci. Znamená to, že Čína do ní vstupuje aktivněji, než se dosud zdálo. Nejde-li o nějaký druh kouřové clony, značí apel čínského prezidenta dále to, že Putin s Pekingem nijak zvlášť koordinovaný není. Což znamená zase to, že Čínu, resp. její zájmy, mohl v rámci invaze na Ukrajinu v něčem zaskočit, či dokonce poškodit. To, že Putin zjevně vyčkával na konec olympijských her konaných právě v Číně, než invazi zahájil, Pekingu evidentně nestačí, aby se konflikt na Ukrajině nezačal snažit korigovat.  

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině sledujte v našem on-line speciálu <<<<<<

Peking má na Ukrajině své ekonomické zájmy. Čína v žádné úzké alianci s Ruskem nepostupuje, například se nyní zdráhá odebírat ruskou ropu. Obává se, že na ni dopadnou sankce Západu. Rusko tedy evidentně není ochotna podpořit nad rámec běžného byznysového vztahu.

Západu hrozí, že bude hrát až druhé housle

Pokud by Peking situaci na Ukrajině uměl řešit, a přispěl zásadně k jejímu zklidnění, význam Západu dále oslabí. Mnozí by takový vývoj interpretovali tak, že poměrně bezzubý zásah Západu vůči Rusku umožnil Číně sehrát roli země, která v těžké chvíli Ukrajině fakticky jako jediná vyšla na pomoc.

Jistě by si to pamatovala i sama Ukrajina. Čína by tak získala spojence doslova „před branami“ EU. Jistě, její pomoc Kyjevu nebude nezištná. 

Z hlediska reakce Západu, a zvláště zemí typu Německa, je tak zatím ukrajinsko-ruský konflikt jedním velkým fiaskem. Fiaskem, které nepříznivě poznamená význam a reputaci Západu ve světě v příštích letech, ba desetiletích.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Slovensko se bojí invaze. Varovali jsme dlouho dopředu, říkají politici

„Jedná se o konflikt mezi Ruskem a USA,“ prohlásil bývalý premiér Slovenska a šéf strany Smer Robert Fico. Bývalý ministr financí Ivan Mikloš naopak právě expremiéra Fica označil za jednoho z politiků, kteří dlouhodobě podněcovali protizápadní nálady na Slovensku.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nynější sankce Rusko nepoloží, pečlivě se na ně připravilo

Rusko dosud zvládá čelit sankcím Západu, neboť po řadu let systematicky snižuje své vystavení americkému dolaru. Dolarové rezervy Ruska činily loni jen 16 procent celkových devizových rezerv země. Přitom o čtyři roky dříve to bylo více než 40 procent. Jeden příklad za všechny: od vrcholu roku 2010 Rusko snížilo objem držených amerických dluhopisů o 98 procent.

Přečíst článek

Lídři Evropské unie ohlašují protiruské sankce

Sankce EU míří hlavně proti bankám a diplomatům. Fiala: Chtěl jsem tvrdší variantu

Postihy mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Unie zatím nechystá omezit Rusku přístup do mezibankovního systému SWIFT.

Přečíst článek

Joe Biden, americký prezident

Biden oznámil, že vyřadí Rusko ze světové ekonomiky. Sankce SWIFT ale nepoužil

Joe Biden oznámil „silné“ ekonomické sankce proti Rusku. USA zakazují export technologií do Ruska. Naopak postih nemíří na energetiku a potraviny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme