Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden oznámil, že vyřadí Rusko ze světové ekonomiky. Sankce SWIFT ale nepoužil

Joe Biden, americký prezident
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Joe Biden oznámil „silné“ ekonomické sankce proti Rusku. USA zakazují export technologií do Ruska. Naopak postih nemíří na energetiku a potraviny.

Reklama

Cílem Spojených států a jejich spojenců je omezit schopnost Ruska účastnit se globální ekonomiky a odstřihnout jej od velké části dovozů vyspělých technologií, uvedl americký prezident Joe Biden. 

„Putin je agresor. Putin si tuhle válku vybral,” prohlásil Biden při vystoupení v Bílém domě. Podle něj šéf Kremlu celé měsíce plánoval útok na Ukrajinu, odmítl diplomacii a nyní za to musí zaplatit.

Biden odmítl odpovědět na otázky novinářů, jak hodnotí dosavadní postoj Číny, která chce Rusko na finančním trhu podporovat. Oproti očekávání Spojené státy také neuvalily na Putina nejtvrdší sankce - vyřazení Ruska ze systému mezinárodních plateb SWIFT. 

Ochrana spotřebitele

Biden také oznámil, že USA uvalí sankce na největší ruskou banku Sberbank a čtyři další finanční instituce, což dohromady představuje aktiva zhruba 1 bilion dolarů. Spojené státy dále rozšířily sankční okruh ruských elit a jejich rodinných příslušníků. Po oznámení sankcí akcie Sberbank spadly o 37 procent. 

Sankce dále míří na export čipů a technologií důležitých pro obranný průmysl, biotechnologie a letectví. Naopak sankce zatím nemíří na ruský energetický, hliníkový a potravinářský průmysl. Bílý dům doufá, že minimalizuje dopad sankcí na americké spotřebitele.

Putin ve čtvrtek v podvečer pohrozil Západu před ekonomickými sankcemi.

„Rusko zůstává součástí světové ekonomiky a dokud zůstane součástí, nepoškodí systém, ve kterém se cítíme být zapojeni“, řekl Putin podle agentury Bloomberg na setkání s miliardáři a šéfy předních ruských podniků. „Naši partneři by to měli pochopit a nedávat si za úkol vytlačit nás z tohoto systému,” dodal.

Na Václavském náměstí se sešly desítky stoupenců Ukrajiny.

Tereza Zavadilová: Putin Rusko na válku ekonomicky připravoval. Klíčem k izolaci je Čína

Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce.

Přečíst článek

Vyzval ruské podniky, aby pracovaly „solidárně“ s vládou proti dopadu mezinárodních sankcí, a řekl, že byl nucen napadnout Ukrajinu, protože Západ „neudělal ani milimetr“ v reakci na ruské požadavky na bezpečnostní záruky.

Další balík sankcí proti Rusku dnes oznámila Británie.  Zasáhne více než 100 jedinců a subjektů, mezi nimi bývalého zetě ruského prezidenta Vladimira Putina a několik oligarchů. Londýn zároveň zmrazí aktiva ruských bank a vyřadí je z britského finančního systému. V plánu je příprava zákonů, které omezí finanční a exportní styky s Ruskem, oznámil britský premiér Boris Johnson. 

čínský ministr zahraničí

Tvrdá rána pro Západ. Čína je ochotna Rusku pomoci překonat sankce

Čína je připravena změkčit dopady sankcí uvalených na Rusko kvůli napadení Ukrajiny a pomoci zemi v situaci, kdy se zhoršují její vztahy se Západem. Pomoc čínských bank by pro vývoj konfliktu mohla být klíčová, píše na svém webu deník Financial Times.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme