Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze, ani vojáky, a Putin není zločincem, prohlásil

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze ani vojáky, prohlásil
ČTK
 ČTK

Ukrajina podle maďarského premiéra Viktora Orbána už není suverénní zemí. Proti Rusku dokáže bojovat jen díky podpoře Západu, řekl Orbán v rozhovoru s německým deníkem Bild. Orbán také uvedl, že pro něho ruský prezident Vladimir Putin není válečným zločincem.

Reklama

Jako jediné řešení ruské války na Ukrajině vidí maďarský premiér klid zbraní a příměří, protože ukrajinská armáda podle něho vyhrát nemůže. „Problém je v tom, že Ukrajině dojdou vojáci rychleji než Rusku a to bude rozhodující faktor," řekl Orbán. Západ, který Ukrajinu podporuje finančně i vojensky, podle něho tuto situaci nechápe.

O míru rozhodnou Američané, ne Ukrajina

O přístupu prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, který chce dobýt všechna ukrajinská území obsazená Ruskem, Orbán řekl, že ve skutečnosti vše záleží na tom, co budou chtít Američané. „Ukrajina už není suverénní zemí, nemají peníze, nemají zbraně," řekl maďarský premiér.

Ukrajina už není suverénní zemí, nemají peníze, nemají zbraně," řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbánovo předsednictví EU v ohrožení. Europoslanci se začínají bouřit

AKTUALIZOVÁNO: Orbánovo předsednictví EU v ohrožení. Europoslanci žádají, aby o něj Maďarsko přišlo

Evropský parlament vyzval členské země Evropské unie, aby neumožnily Maďarsku kvůli jeho problémům s právním státem a evropskými hodnotami příští rok předsedat Radě EU. V usnesení přijatém více než dvěma třetinami hlasů poslanci pohrozili, že EP přijme "odpovídající opatření", pokud státy nebudou problematickou otázku maďarského předsednictví co nejdříve řešit.

Přečíst článek

Mohou bojovat jen proto, že je Západ podporuje. Když se Američané rozhodnou, že chtějí mír, bude mír," dodal. Jediným způsobem, jak zachránit Ukrajinu, je to, aby Američané začali jednat s Rusy a dohodli se na „bezpečnostní architektuře a na místě Ukrajiny v ní".

Putin není žádným válečným zločincem, míní Orbán

Orbán také řekl, že pro něho ruský prezident Vladimir Putin není válečným zločincem. „Když chcete klid zbraní a pak jednání, musíme ty, kdo jsou součástí konfliktu, přesvědčit, aby přišli k jednacímu stolu. Pozvat někoho k jednacímu stolu a pak mu říct, že ho zatýkáte, není dobrý nápad," vysvětlil.

Viktor Orbán pošťuchuje Maďarsko pryč z EU

Evropa se obává Huxitu. Orbán jemně pošťuchuje Maďarsko pryč z EU, píše Bloomberg

Nenávist maďarské veřejnosti vůči Evropské unii roste. V posledním průzkumu se obliba EU snížila o 12 procent, což je nejhorší propad v rámci celé Unie. Podle agentury Bloomberg se případného odchodu Maďarska Unie bojí víc než Brexitu. 

Přečíst článek

Mezinárodní trestní soud v Haagu letos v březnu vydal na Putina zatykač na základě podezření z deportací dětí z Ukrajiny do Ruska. O tom, zda je šéf Kremlu válečným zločincem, by se mělo mluvit podle Orbána až po válce.

Maďarská vláda navzdory ruské invazi na Ukrajinu jako jediná v Evropské unii udržuje zejména hospodářské kontakty s Moskvou. Sedmadvacítka na Moskvu kvůli agresi vůči sousední zemi uvalila tvrdé sankce, které Budapešť kritizuje a Orbán opakovaně vyzval k jejich zrušení. Maďarsko také Ukrajině odmítá poskytovat zbraně a nedovoluje, aby přes jeho území byla dopravována vojenská pomoc z jiných zemí.

V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

Česko se na dnes zveřejněném žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci ve 180 zemích a oblastech, umístilo na 41. příčce, získalo 56 bodů ze sta možných. Meziročně se sice jedná o dvoubodové zlepšení, stále ale Česká republika zaostává o osm bodů za průměrem Evropské unie.

Přečíst článek

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

Meziroční míra inflace v Maďarsku se v květnu snížila na 21,5 procenta z dubnových 24 procent. Oznámil to maďarský statistický úřad. Inflace se tak snížila už čtvrtý měsíc za sebou. V lednu se vyšplhala až na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Maďarsko se v poslední době potýká s nejvyšší inflací v Evropské unii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme