Reklama

EU bude asi považovat jadernou energii za zelenou. Lepší příslib si Fialova vláda nemohla na Nový rok přát

Elektrárna, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

České ekonomice – a nové Fialově vládě – se na Nový rok dostává jednoho z nejlepších příslibů, jaký si vůbec mohla přát. Evropská unie by totiž mohla začít posuzovat jadernou energetiku a některé druhy energetiky založené na zemním plynu jako zelenou aktivitu. Zprávu o tom, že Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi obnovitelné zdroje energie, dnes přinesl The Financial Times.

Reklama

To by znamenalo, že investice do takové energetiky jsou považovány za udržitelné. Banky by pak neměly problém s jejich financováním a pojišťovny zase s pojišťováním. Bez toho je například investice do jaderné energetiky extrémně riziková, což představuje fatální problém pro hospodářství typu českého, jež se bez jádra ve svém energetickém mixu do budoucna obejde jen těžko.

Plynová krize dopadá na Čechy

Lukáš Kovanda: Nenechte se mýlit. Plynová krize zuří dál

Problémy s dodávkami zemního plynu pokračují, i když cena suroviny spadla o desítky procent. Fialova vláda by měla znova dojednat zelenou agendu EU, docílit na úrovni EU uznání jádra jakožto bezemisního zdroje.

Přečíst článek

Za zahrnutí jádra mezi zelené zdroje lobbuje na úrovni EU předně Francie, k níž se připojují některé země jižní, střední a východní Evropy, včetně ČR. Četní vrcholní politici v EU, například představitelé vládních Zelených v Německu, nejsilnější ekonomice EU, jsou však proti.

Podle zmíněné zprávy Financial Times by jaderná energie mohla být na úrovni EU považována za udržitelnou, jestliže bude optimálně nakládáno s jaderným odpadem. Za udržitelné by se pak považovaly ty nové jaderné elektrárny a bloky, jejichž výstavba bude povolena do roku 2045. To by se v případě ČR potenciálně týkalo nových jaderných bloků jak v Dukovanech, tak v Temelíně.

Pokud Brusel začne definitivně považovat jádro ze zelené a udržitelné, vytrhne tím velký trn z paty nové Fialově vládě, pro kterou znamená současný enormní růst cen energií klíčovou výzvu. Dlouhodobě jej v podmínkách ČR lze nejúčinněji omezit právě výstavbou nových jaderných zdrojů.    

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Reklama

Související

Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Přečíst článek
Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent.

Nový rekord, vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 12 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme