Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur
iStock
 ČTK

Evropská komise má plán, který počítá s částkou 584 miliard eur (14,2 bilionu korun) na generální opravu a modernizaci energetických sítí v zemích Evropské unie. Chce, aby byly připraveny zvládnout očekávaný příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů. S odkazem na návrh komise o tom informují agentury Bloomberg a Reuters, které měly možnost do hrubého návrhu nahlédnout.

Reklama

Komise jakožto unijní exekutiva příští týden oznámí svou vizi urychlit investice do páteře energetické transformace. Zejména do přeshraničních propojení za účelem zlepšit integraci energie z obnovitelných zdrojů na moři, stojí v návrhu. Plán obsahuje závazek urychlit povolování a výzvu k novým nástrojům financování, včetně od Evropské investiční banky (EIB).

„Evropské energetické sítě jsou konfrontovány s novými a náročnými úkoly,“ stojí v návrhu dokumentu, jehož konečné znění se ještě může změnit. „(Sítě) budou muset uspokojit rostoucí poptávku spojenou s čistou mobilitou, vytápěním a chlazením, elektrifikací průmyslu a nastartováním výroby zeleného vodíku.“

Stanislav Šulc: Elektřinu chceme všichni. Bordel, který přináší, ale nechce nikdo. Jaderný odpad nemá v Česku řešení

Kam s ním? Z otázky budoucnosti úložiště jaderného odpadu se stává významné politikum. A je to tak dobře.

Přečíst článek

Přenosové sítě budou v nadcházejících letech čelit velkému tlaku, protože členské státy zavádějí více obnovitelných zdrojů, přičemž větrná a solární energie obvykle dosahují nejvyšších kapacit v různých denních a ročních obdobích. To zdůrazňuje potřebu mít stále více takzvaných chytrých sítí, které mohou zahrnovat úložná řešení, jako jsou baterie, takže energie proudí tam, kde a kdy je nejvíce potřeba.

Distribuční sítě v Evropě jsou zastaralé

Návrh dokumentu poukazuje na to, že 40 procent distribučních sítí v Evropě je starších než 40 let. Přitom se očekává, že spotřeba energie do roku 2030 vzroste o 60 procent. Cílem plánu je zároveň posílit kybernetickou bezpečnost sítí v době zvýšených geopolitických rizik po ruské invazi na Ukrajinu, uvedl Bloomberg.

„Sítě se musejí přizpůsobit decentralizovanějšímu, digitalizovanějšímu a flexibilnějšímu elektrickému systému, kde budou miliony střešních solárních panelů a kde budou místní komunity sdílet zdroje,“ uvádí se v návrhu, z něhož cituje Reuters. Mluvčí komise odmítl návrh dokumentu komentovat.

Společnost Siemens Energy využije záchranný plán v hodnotě 15 miliard eur

Německá vláda přispěchá na pomoc firmě Siemens Energy. Vyzbrojí ji 15 miliardami eur

Německá energetická skupina Siemens Energy, která se ocitla v problémech, využije záchranný plán v hodnotě 15 miliard eur (bezmála 367 miliard korun).

Přečíst článek

Evropský elektroenergetický průmysl varoval, že elektrické sítě se stávají úzkým hrdlem pro poskytování čisté energie. Sítě totiž nejsou modernizovány dostatečně rychle, aby zvládly všechny projekty obnovitelné energie, které čekají na zapojení do sítě.

Evropská komise a regulátoři energetických sítí rovněž vypracují různá doporučení a pokyny pro celoevropskou generální opravu, uvádí se v dokumentu. Jde například o pokyny pro typy investic do energetických sítě, které by měly být schváleny.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Elektrárna, ilustrační foto

EU bude asi považovat jadernou energii za zelenou. Lepší příslib si Fialova vláda nemohla na Nový rok přát

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme