Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový rekord, vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 12 procent

Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent.
iStock
 ČTK

Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent. Zvýšil se tak z deseti procent o rok dříve, vyplývá ze zprávy nezávislé organizace Ember. Loňský rok tak podle zprávy mohl znamenat vrchol emisí oxidu uhličitého (CO2) z energetického sektoru, který je největším znečišťovatelem ovzduší.

Reklama

Všechny obnovitelné zdroje spolu s jadernou energií loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 39 procent. Růst podílu elektřiny vyroběné z větru a slunce uspokojil až 80 procent růstu celosvětové poptávky po elektřině.

Výroba elektřiny z uhlí se loni zvýšila o 1,1 procenta. Kvůli krizi na trhu s plynem některé země znovu spustily své staré uhelné elektrárny, aby uspokojily poptávku. Výroba elektřiny z plynu klesla o 0,2 procenta, neboť vysoké ceny zdražily využívání tohoto paliva.

Gymnázium v Českobrodské ulici v Praze s novými solárními panely na střeše

Pořizujete soláry? Můžete je pojistit i pro případ, že nebude svítit slunce

Solární panely na střeše rodinného domku už jsou dnes mnohem běžnější než před pár lety. S tím, jak se každý snaží optimalizovat výdaje za vysoké ceny energií, objevuje se fotovoltaika i na českých domcích a činžácích stále častěji. Ne každý ale myslí na to, že si tím o několik set tisíc zhodnotil svůj dům, a proto na to musí myslet i v pojistné smlouvě. Solárů se navíc týkají i nová rizika, která vás třeba ani nenapadnou.

Přečíst článek

Emise oxidu uhličitého z energetického sektoru se loni zvýšily o 1,3 procenta, ale tempo růstu zpomalilo kvůli vyšší produkci z větru a slunce. Kdyby elektřina z větrných a solárních elektráren pocházela z fosilních paliv, byly by emise vyšší o 20 procent, uvádí zpráva.

Soláry, tepelná čerpadla a vícegenerační byty. Tam teď tečou peníze

Stavební spoření má sice trochu jiné zázemí než hypotéky ale i na tomto trhu úvěrů na bydlení jsou letos významné poklesy. Lidé si jich berou méně a na menší částky. Mění se i typy úvěrů a účely na které si klienti úvěry berou. Samotné spoření je jiná liga, počty nových smluv na stavebko totiž rostou. S tím ale mohou zamávat politická rozhodnutí. Velký boom si spořitelny slibují také od úvěrů na technologie, které umožní energetické úspory, jak vyplývá z ankety newstream.cz mezi tuzemskými stavebními spořitelnami.

Přečíst článek

Organizace Ember odhaduje, že výroba elektřiny z fosilních paliv letos klesne o 0,3 procenta. V následujících letech by měl být pokles ještě vyšší, protože bude spuštěno více solárních a větrných elektráren.

Výměna jaderného paliva v JE Dukovany

Dukovany se obejdou bez Rusů. Jaderné palivo elektrárně dodá americká Westinghouse

Jaderné palivo do Dukovan bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse. Dosud se v dukovanské elektrárně používalo palivo od ruské firmy TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Ruský dodavatel zásobuje Dukovany téměř 40 let, od začátku provozu elektrárny. Po vypuknutí války na Ukrajině se však provozovatel elektrárny, polostátní ČEZ, rozhodl dodavatele z bezpečnostních důvodů nahradit. Uvedl to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Finanční podmínky kontraktu ale neuvedl.

Přečíst článek

Dukovany

Jaroslav Míl: Sedm bodů, které zachrání českou energetiku

Jeden z nejfundovanějších expertů na energetiku a bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl popisuje pro newstream.cz v sedmi bodech svůj pohled na to, jakým směrem a v jakých krocích by se měla ubírat česká energetika, aby přežila současné výzvy. Doporučuje, co by se mělo stát, aby Česko mělo bezpečný systém a přiměřeně drahou elektřinu a plyn.

Přečíst článek

Ember ve svém každoročním přehledu zkoumá údaje ze 78 zemí, které se na celosvětové poptávce po elektřině podílejí 93 procenty, upozornila agentura Reuters.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
větrná elektrárna, ilustrační foto

Česko zaostalo v rozvoji větrných elektráren, řekl Síkela. Podíl větrné energie chce do několika let ztrojnásobit

Přečíst článek
Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku.

Fotovoltaiku nově plánuje 42 procent tuzemských firem, ukazuje průzkum. Hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme