Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankovní krize v USA či ve Švýcarsku. Co je důvodem a jaké má dopady?

Krize nekrize. Brazilské digitální bance se daří. Od března si její akcie připsaly 40 procent

Krize nekrize. Brazilské digitální bance se daří. Od března si její akcie připsaly 40 procent

Pády regionálních bank v USA znejistily trh. Nad bankovní sektor se stáhla mračna. Existují však i světlé výjimky. Třeba brazilská digitální banka Nubank, která úspěšně expanduje do dalších zemí Latinské Ameriky. Do jejích akcií investoval i Warren Buffett. Od března jejich hodnota raketově roste.

Přečíst článek

Pády amerických bank a ekonomická nejistota opět nahrávají zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Přečíst článek

Bílý dům si krátkodobě půjčuje nejdráž v dějinách. Houstne strach z bankrotu USA

Přečíst článek
Po kolapsu několika bank přetrvávají obavy z amerického bankovního sektoru.

Další kolo bankovní paniky. Roztáčejí ho sociální sítě, akcie amerických bank padají

Přečíst článek
Fed podle očekávání zvýšil sazby o čtvrt bodu, je nejvyšší za šestnáct let

Nejvyšší za šestnáct let. Fed zvýšil sazby o čtvrt bodu

Americký Federální rezervní systém (Fed) schválil své desáté zvýšení úrokových sazeb za něco málo přes rok. V jednomyslném rozhodnutí, které trhy široce očekávaly, zvýšil Fed svou základní výpůjční sazbu o 0,25 procentního bodu. Zvýšení posouvá sazbu do cílového rozmezí 5 až 5,25 procenta, což je nejvíce od srpna 2007, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Dluh USA nebezpečně kyne, může za to Fed. Nějaká forma „resetu“ je nevyhnutelná, říká Sorosův muž

Celková výše dluhu USA zhruba 573krát převyšuje roční výkon české ekonomiky, varuje dlouholetý investiční stratég George Sorose. Bankovní krize v USA přitom prý teprve začíná, komentuje rostoucí zadlužení Spojených států i tamní bankovní krizi ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Newyorská burza (NYSE)

Akcie ustály pády bank. Na burzy se vrací optimismus, těží z toho technologické giganty

Akcie na světových trzích v prvních čtyřech měsících letošního roku většinou posílily. Řada evropských akciových indexů dosáhla maxima, dařilo se hlavně technologickým firmám, ukazují statistiky.

Přečíst článek
Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Na švýcarský úřad Finma, který vykonává dohled nad finančním sektorem, už přišly stovky žalob kvůli způsobu, jakým švýcarský stát zachránil banku Credit Suisse. Spor se vede zejména o dluhopisy AT1, které nechal úřad v záchranném procesu ocenit na nulu, čímž smazal jejich úhrnnou hodnotu zhruba 17 miliard dolarů (asi 365 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg. Celkem už se náhrady soudní cestou dožadují držitelé více než třetiny těchto dluhopisů.

Přečíst článek
Americká banka Morgan Stanley chystá další propouštění

Průvan v Morgan Stanley. Americká banka chystá další propouštění

Americká investiční banka Morgan Stanley hodlá ve druhém čtvrtletí propustit zhruba 3000 lidí, což odpovídá téměř čtyřem procentům zaměstnanců. Uvedly to zahraniční agentury. Banka podle nich reaguje na obtížnější ekonomické podmínky a nižší počet fúzí a akvizic.

Přečíst článek
Fed se chystá zvýšit sazby. Bude to naposledy až do příští bubliny. (Na snímku Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA neboli Fedu.)

Fed se chystá zvýšit sazby. Bude to naposledy až do příští bubliny

Americká centrální banka již ve středu oznámí nové hodnoty základních úrokových sazeb. Očekává se, že sazby porostou, a téměř unisono zní, že nárůst bude činit 25 bazických bodů. Zároveň se téměř všichni shodují na tom, že v aktuálním cyklu půjde o poslední zvýšení sazeb. Důvod? Strach o finanční stabilitu.

Přečíst článek
Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles.

Úřady zavřely First Republic. V USA končí za dva měsíce už třetí velká banka

Ve Spojených státech končí za méně než dva měsíce už třetí velká banka. Úřady zavřely finanční ústav First Republic Bank z Kalifornie, jeho novým vlastníkem bude největší americká banka JPMorgan Chase & Co, oznámila Federální společnost pro pojištění vkladů.

Přečíst článek
Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Akcie problémové banky First Republic dnes prudce oslabovaly, obchodování s nimi bylo nakonec pozastaveno. Akcie reagují na zprávu serveru CNBC, že podnik pravděpodobně směřuje do nucené správy pod americkou Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). O záchraně banky podle zdrojů agentury Reuters mimořádně jednají američtí představitelé.

Přečíst článek
Šok pro USA. Ekonomika zabrzdila, jak nikdo nečekal

Šok pro Američany. Ekonomika ve čtvrtletí zabrzdila, jak nikdo nečekal

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 1,1 procenta. Je to nečekaně prudké zpomalení z 2,6 procenta ve čtvrtém kvartálu, uvedlo ve svém rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu. Analytici očekávali, že největší ekonomika světa zpomalí růst pouze na dvě procenta.

Přečíst článek

Bankovní krize bude mít dlouhodobé dopady. Malé a střední firmy přicházejí o peníze

Březnový otřes v bankovním sektoru sice položil jen pár regionálních bank v USA a Credit Suisse. Dlouhodobý dopad to však bude mít na celou ekonomiku. Banky totiž přestávají být ochotné poskytovat úvěry, což pocítí zejména malé a střední podniky a také začínající firmy, uvedli odborníci na Investiční snídani nazvané Alternativní financování aneb Jak přečkat zamrzlý trh. Pořádala ji investiční společnost EMUN, byznysový portál newstream.cz byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Pádem americké středně velké banky Silicon Valley Bank (SVB) odstartovaly v březnu 2023 problémy nejen na bankovním trhu USA, ale i v Evropě. Jednalo se o druhý největší bankrot banky v americké finanční historii a největší od pádu společnosti Washington Mutual v roce 2007. Konec poté ohlásily americké banky Signature Bank a First Republic Bank, ve Švýcarsku věhlasná Credit Suisse, kterou zachránila jen fúze s tamním rivalem, bankou UBS. Co za krizí stojí a jaké má dopady na ekonomiku ve světě?

Co stojí za pádem bank?

  • Silicon Valley Bank se specializovala se na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem. Rostoucí úroky, obavy z recese a zpomalení trhu s primárními nabídkami akcií ztěžovaly začínajícím společnostem možnosti, jak získat další hotovost. To zřejmě způsobilo snížení vkladů firem u bank, jako byla SVB. Z obdobných důvodů vznikla panika i na britském trhu.
  • Credit Suisse doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a také na skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry v polovině března, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady.

Jaké jsou důsledky?

Související témata:

Reklama

News box

Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme