Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pády amerických bank a ekonomická nejistota opět nahrávají zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Situace na trzích opět nahrává zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu
Pixabay
 ČTK

Naděje na zastavení růstu úrokových sazeb v USA i problémy tamních regionálních bank má pozitivní vliv na cenu zlata považovaného v dobách nejistot za „bezpečný přístav“. Cena zlata za unci proto opět překročila hranici dvou tisíc dolarů (asi 42 300 korun).

Reklama

Zlato má za sebou nejlepší týden za téměř dva měsíce, jeho cena se dostala nad 2000 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Dnes cena mírně klesá, kov se ale dál obchoduje poblíž rekordu. Ve čtvrtek cena vystoupala až na 2072,19 dolaru (přes 44 tisíc korun) za unci, dosavadní rekord činí 2072,49 dolaru za unci, ukazují burzovní data.

Poptávka klesla, cena stoupla

V prvním čtvrtletí dosáhla poptávka po zlatu 1081 tun. To je meziročně o 13 procent méně, uvedla Světová rada pro zlato (WGC).

Češi prchají před inflací ke zlatu

Češi loni nakoupili tuny zlata, nejvíc těsně po invazi, ukazují data prodejců

Obchodníkovi s drahými kovy Golden Gate stouply v roce 2022 meziročně tržby o 23 procent na 6,5 miliardy korun. V loňském roce jeho zákazníci nakoupili tři tuny zlata a 36,8 tuny stříbra. Od vzniku firmy v roce 2011 prodej zlata přesáhl 14 tun zlata a 202 tun stříbra. Nárůst obchodu zaznamenala i konkurenční společnost Zlaťáky.cz.

Přečíst článek

"Ve vzduchu je cítit riziko z více směrů," řekl analytik XTB Jiří Tyleček. "Můj výhled na další vývoj zlata je pozitivní. V brzké době očekávám prolomení hranice 2100 dolarů za unci. Pokud by se však situace na trzích vymkla z rukou, tak výprodej na finančních trzích by postihl i žlutý kov. Nicméně právě v této době by byla nejlepší příležitost pro nákup," dodal analytik.

Důležitou hranici 2000 dolarů za troyskou unci zlato překonalo už na začátku dubna, kdy cena vzrostla nejvýše od loňského března. Investoři nyní čekají na další ekonomické podněty. Poptávku po bezpečných aktivech, za které se zlato považuje, povzbuzuje vyhlídka na pozastavení růstu úrokových sazeb ve Spojených státech, ekonomická nejistota a problémy tamních regionálních bank, uvedla agentura Reuters.

Investoři čekají na dat o mzdách a zaměstnanosti

Investoři nyní očekávají další ekonomická data, včetně údajů o mzdách a zaměstnanosti mimo zemědělský sektor v USA. Podle analytiků by mohly být důvodem pro snížení úrokových sazeb. Pokud cena zlata zůstane nad 2030 dolary, mohl by se žlutý kov vyšplhat na předchozí rekordy, řekl hlavní analytik společnosti City Index Matt Simpson.

Lukáš Kovanda: Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Svět se bojí pádů dalších bank, nutnost nouzového převzetí Credit Suisse jej vylekala

Lukáš Kovanda: Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Svět se kvůli způsobu převzetí Credit Suisse bojí pádů dalších bank

Cena zlata dnes překonala psychologickou úroveň 2000 dolarů za troyskou unci. Stalo se tak vůbec poprvé od loňského března, tedy od začátku ruské invaze na Ukrajinu, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

„Vzhledem k tomu, že se investoři více zajímají o ochranu kapitálu než o vysoký výnos, zlato se jako aktivum hodí," uvádí hlavní analytik společnosti KCM Trade Tim Waterer.

Stříbro dopoledne ztrácelo přes půl procenta na 25,91 dolaru za unci. Platina odepisovala jen asi 0,1 procenta na 1 038,50 USD, naopak cena palladia vykazovala růst o 0,2 procenta na 1 450,59 dolaru.

V loňském roce se do Česka dovezlo 9,4 tuny zlata, nejvíce za posledních 11 let.

Česká zlatá horečka. Loni se ho dovezlo 9,4 tuny, nejvíce za posledních 11 let

V loňském roce se do Česka dovezlo 9,4 tuny zlata, což je o 352 kilogramů více než v roce 2021 a nejvíce za posledních 11 let. Hodnota dovezeného zlata dosáhla 12,2 miliardy korun, nejvíce od roku 1999, odkdy jsou k dispozici ucelená data. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu a výpočtů společnosti Zlaťáky.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme