Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Credit Suisse: Pád titána švýcarského bankovnictví

Credit Suisse je druhá největší banka ve Švýcarsku založená již roku 1856. Bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos. Mezi další skandály patřilo bezprecedentní domácí stíhání týkající se praní špinavých peněz pro zločinecký gang. Banka loni ve snaze se očistit kompletně obměnila vrcholové vedení, přesto její akcie loni spadly o desítky procent. Krize banky začala vrcholit 15. března 2023, kdy její akcie začaly prudce klesat až o 30 procent a dostaly se na rekordní minimum. Důvodem je vyjádření největšího investora Credit Suisse, kterým je finanční ústav Saudi National Bank (SNB), že už nemůže švýcarské bance poskytnout další finanční pomoc. 

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Záchrana švýcarské banky Credit Suisse, kterou před rokem převzala konkurenční UBS, přinesla švýcarské ekonomice nová rizika, uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Spojení obou velkých bank sice zajistilo finanční stabilitu, transakce ale podle organizace vyvolává otázky ohledně dominantního postavení UBS na švýcarském trhu a potřeby silnější finanční regulace v budoucnu.

Přečíst článek
Credit Suisse (ilustrační foto)

Kauza Credit Suisse pokračuje. Švýcarský svaz na ochranu investorů chystá žalobu

Švýcarský svaz na ochranu investorů hodlá podat žalobu, ve které bude požadovat odškodné pro akcionáře švýcarské banky Credit Suisse v souvislosti s jejím převzetím domácím konkurentem UBS.

Přečíst článek
Credit Suisse po převzetí bankou UBS přijde o polovinu zaměstnanců

Bankéři na dlažbě. Credit Suisse po převzetí bankou UBS přijde o polovinu lidí

Švýcarská banka UBS se chystá propustit více než polovinu ze 45 tisíc zaměstnanců převzaté banky Credit Suisse, píše Bloomberg. Nejvíce se to dotkne tradingu a investičního bankovnictví a první vlna škrtů přijde v červenci, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Švýcarská vláda zaplatí největší švýcarské bance UBS až devět miliard franků (219 miliard korun), pokud nastanou problémy kvůli jejímu převzetí zkrachovalého domácího konkurenta Credit Suisse.

220 miliard jistoty. Švýcarská vláda pokryje případné ztráty UBS

Švýcarská vláda zaplatí největší švýcarské bance UBS až devět miliard franků (219 miliard korun), pokud nastanou problémy kvůli jejímu převzetí zkrachovalého domácího konkurenta Credit Suisse. Šéf UBS také naznačil, že banka převzetí svého někdejšího rivala dokončí v pondělí 12. června.

Přečíst článek
Největší švýcarská banka UBS

Do týdne bude hotovo. Švýcarská banka UBS dokončí převzetí Credit Suisse

Největší švýcarská banka UBS oznámila, že dokončí převzetí svého domácího konkurenta Credit Suisse už 12. června. Spojením s druhou největší bankou ve Švýcarsku vznikne finanční gigant s rozvahou kolem 1,6 bilionu dolarů (35,3 bilionu korun).

Přečíst článek
Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Na švýcarský úřad Finma, který vykonává dohled nad finančním sektorem, už přišly stovky žalob kvůli způsobu, jakým švýcarský stát zachránil banku Credit Suisse. Spor se vede zejména o dluhopisy AT1, které nechal úřad v záchranném procesu ocenit na nulu, čímž smazal jejich úhrnnou hodnotu zhruba 17 miliard dolarů (asi 365 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg. Celkem už se náhrady soudní cestou dožadují držitelé více než třetiny těchto dluhopisů.

Přečíst článek
Bance UBS prudce klesl zisk, hlásí ale rekordní příliv aktiv. A šetří na spory kvůli převzetí Credit Suisse

Bance UBS prudce klesl zisk, hlásí ale rekordní příliv aktiv. A šetří na soudní spory

Největší švýcarské bance UBS klesl v prvním čtvrtletí zisk o 52 procent zhruba na miliardu dolarů (asi 21,2 miliardy korun). Finanční ústav se nyní připravuje na převzetí svého rivala Credit Suisse, který se dostal do problémů. UBS si odložila stranou 665 milionů dolarů na soudní spory spojené s rolí banky při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí, uvedla firma.

Přečíst článek
Blýskání na lepší časy. Credit Suisse se v prvním čtvrtletí přehoupla do zisku

Blýskání na lepší časy. Credit Suisse se v prvním čtvrtletí přehoupla do zisku

Švýcarská banka Credit Suisse, kterou kvůli vážným problémům převezme větší domácí konkurent UBS, vykázala v prvním čtvrtletí díky mimořádným opatřením souvisejícím se záchranným plánem čistý zisk 12,4 miliardy švýcarských franků (zhruba 300 miliard korun) po ztrátě 1,4 miliardy švýcarských franků před rokem. Zaznamenala však odliv aktiv v hodnotě přes 61 miliard švýcarských franků, vyplývá z informací banky.

Přečíst článek
Credit Suisse (ilustrační foto)

Spojení Credit Suisse a UBS má v USA zelenou, Fed schválil fúzi

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.

Přečíst článek
Colm Kelleher, předseda představenstva UBS.

Akcionáři jsou rozezleni. Spojení nebude snadné a zahrnuje obří riziko, připouští šéf UBS

Vedení UBS se snaží uklidnit akcionáře ohledně převzetí rivala Credit Suisse Vedení největší švýcarské banky UBS se na valné hromadě snaží uklidnit akcionáře po narychlo dohodnutém převzetí konkurenční banky Credit Suisse, která se dostala do problémů. Dohodu prosadila švýcarská vláda, za svého rivala zaplatí UBS tři miliardy švýcarských franků (zhruba 71 miliard korun). Akcionáři teď chtějí znát podrobnosti a plány vedení. Spojení obou bank budí právní i veřejné pochybnosti.

Přečíst článek
Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse.

Zklamali jsme, omlouvám se, řekl šéf Credit Suisse rozčarovaným akcionářům

Předseda správní rady švýcarské banky Credit Suisse Axel Lehmann se na úterní valné hromadě omluvil akcionářům za znehodnocení jejich majetku. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Druhou největší banku ve Švýcarsku, která se dostala do potíží, musel v březnu na naléhání švýcarské vlády za tři miliardy švýcarských franků (téměř 71 miliard korun) převzít její větší rival UBS.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme