Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy
ČTK / AP
 ČTK

Na švýcarský úřad Finma, který vykonává dohled nad finančním sektorem, už přišly stovky žalob kvůli způsobu, jakým švýcarský stát zachránil banku Credit Suisse. Spor se vede zejména o dluhopisy AT1, které nechal úřad v záchranném procesu ocenit na nulu, čímž smazal jejich úhrnnou hodnotu zhruba 17 miliard dolarů (asi 365 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg. Celkem už se náhrady soudní cestou dožadují držitelé více než třetiny těchto dluhopisů.

Reklama

Advokátní kancelář Pallas Partners podala u švýcarského soudu žalobu 18. dubna a mimo jiné v ní tvrdí, že úřad Finma neměl právo nařídit totální odpis dluhopisů AT1. Pro své klienty, což je 90 institucionálních investorů a správců aktiv, kteří měli dluhopisy za 1,35 miliardy dolarů (asi 28,9 miliardy korun), proto nyní právníci žádají úplnou kompenzaci. Dalších 300 milionů dolarů chtějí jako náhradu pro 700 drobných klientů a rodinných firem.

Bance UBS prudce klesl zisk, hlásí ale rekordní příliv aktiv. A šetří na spory kvůli převzetí Credit Suisse

Bance UBS prudce klesl zisk, hlásí ale rekordní příliv aktiv. A šetří na soudní spory

Největší švýcarské bance UBS klesl v prvním čtvrtletí zisk o 52 procent zhruba na miliardu dolarů (asi 21,2 miliardy korun). Finanční ústav se nyní připravuje na převzetí svého rivala Credit Suisse, který se dostal do problémů. UBS si odložila stranou 665 milionů dolarů na soudní spory spojené s rolí banky při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí, uvedla firma.

Přečíst článek

Credit Suisse byla druhou největší bankou ve Švýcarsku. V březnu se ale dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány včetně úřadu Finma, které dojednaly záchranu banky tak, že ji za tři miliardy švýcarských franků (CHF; 71,8 miliardy korun) převezme její větší domácí rival UBS.

Dluhopisy AT1 bývají výhodné, ale bez ochrany

„Bylo to zneužití procesu, Švýcarsko by nemělo využívat postup řešení problémů k tomu, aby umožnilo bance UBS převzít Credit Suisse na úkor držitelů AT1," uvedla zakladatelka a vedoucí partnerka společnosti Pallas Natasha Harrisonová. V dubnu podala u švýcarského soudu žalobu také americká advokátní kancelář Quinn Emanuel, která zastupuje více než 400 institucionálních investorů. Ti drží dluhopisy AT1, jejichž hodnota činila zhruba 4,5 miliardy dolarů. Podány byly nejméně další dvě žaloby.

Colm Kelleher, předseda představenstva UBS.

Akcionáři jsou rozezleni. Spojení nebude snadné a zahrnuje obří riziko, připouští šéf UBS

Vedení UBS se snaží uklidnit akcionáře ohledně převzetí rivala Credit Suisse Vedení největší švýcarské banky UBS se na valné hromadě snaží uklidnit akcionáře po narychlo dohodnutém převzetí konkurenční banky Credit Suisse, která se dostala do problémů. Dohodu prosadila švýcarská vláda, za svého rivala zaplatí UBS tři miliardy švýcarských franků (zhruba 71 miliard korun). Akcionáři teď chtějí znát podrobnosti a plány vedení. Spojení obou bank budí právní i veřejné pochybnosti.

Přečíst článek

Dluhopisy označované AT1 (Additional Tier-1) byly vytvořeny po finanční krizi v roce 2008. Představují nejnižší stupeň bankovních dluhopisů a v dobrých časech přinášejí vysoké výnosy. Když se ale banka, která je vydala, dostane do problémů, držitelé těchto cenných papírů pocítí újmu jako jedni z prvních. Žalujícím se ale nelíbí, že v případě záchrany Credit Suisse dokázali i držitelé kmenových akcií alespoň zlomek své investice zachránit. Držitelé kmenových akcií jsou přitom v hierarchii důležitosti při vypořádání nároků úplně nejníže.

Zákon se změnil jen den před pádem banky

Mnozí držitelé dluhopisů Credit Suisse byli oznámením švýcarského úřadu rozčarováni, jiné tento postup rozzuřil. Namítali zejména, že změna zákona den před odepsáním dluhopisů byla nespravedlivá a že špatný je i samotný proces, který převrací dosavadní zvyklosti při insolvenčním procesu, kdy mají držitelé dluhopisů přednost před kmenovými akcionáři. Evropské regulační orgány se pak snažily rychle investory ujistit, že podmínky záchrany velké švýcarské banky představují výjimku.

Credit Suisse

Švýcarská prokuratura prošetřuje převzetí banky Credit Suisse

Švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování převzetí banky Credit Suisse větším konkurentem UBS, které podpořil stát. Prověřuje možné porušení švýcarského trestního práva vládními úředníky, regulátory a vrcholnými představiteli obou bank, píše list Financial Times (FT) s odvoláním na informace prokurátora.

Přečíst článek

Na krok úřadu Finma se vztahovala mimořádná legislativa, která byla přijata o víkendu 18. a 19. března, kdy byla dohoda o záchraně Credit Suisse sestavena. Obhájci odpisu dluhopisů AT1 rovněž poukazují na skutečnost, že drobné písmo v prospektu k těmto dluhopisům vždy upozorňovalo na možnost odpisu na nulu.

Čekají se další žaloby

Tento týden se očekávají další žaloby, protože UBS má snahu s dokončením transakce si pospíšit. Některé právní kanceláře si vykládají třicetidenní lhůtu pro podání žalob jako 18. duben, zatímco jiné se domnívají, že pravidlo 30 dnů se vztahuje pouze na dny pracovní. Předseda představenstva UBS Colm Kelleher uvedl, že plánuje dokončit převzetí Credit Suisse v tomto čtvrtletí, konkrétně v květnu.

Investory do dluhopisů AT1 kontaktovali vedle Pallasu také právníci z advokátní kanceláře Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan nebo Korein Tillery. Žaloby už podali nebo se k tomu chystají mimo Švýcarsko také investoři v dalších jurisdikcích, zejména ve Spojených státech a v Singapuru.

Credit Suisse (ilustrační foto)

Spojení Credit Suisse a UBS má v USA zelenou, Fed schválil fúzi

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme