Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krize nekrize. Brazilské digitální bance se daří. Od března si její akcie připsaly 40 procent

Krize nekrize. Brazilské digitální bance se daří. Od března si její akcie připsaly 40 procent
ČTK
Tereza Jalůvková

Pády regionálních bank v USA znejistily trh. Nad bankovní sektor se stáhla mračna. Existují však i světlé výjimky. Třeba brazilská digitální banka Nubank, která úspěšně expanduje do dalších zemí Latinské Ameriky. Do jejích akcií investoval i Warren Buffett. Od března jejich hodnota raketově roste.

Reklama

Série událostí v posledních dvou měsících otřásá základy bankovního sektoru. Březnový krach několika amerických regionálních bank a švýcarské Credit Suisse přidělaly vrásky nejednomu investorovi. Výsledková sezona za první čtvrtletí přinesla jisté uklidnění, když výsledky velkých finančních institucí zachránily úrokové výnosy těžící z rostoucích sazeb a stále ještě silná úvěrová aktivita spotřebitelského a firemního sektoru.

Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase

Bankovní krize v USA ještě neskončila, říká vlivný americký bankéř

Bankovní krize ve Spojených státech pokračuje a její důsledky se budou projevovat i v příštích letech. Ve své výroční zprávě pro akcionáře to uvedl šéf největší americké banky JPMorgan Chase v Co Jamie Dimon. Zdůraznil nicméně, že nynější krize není srovnatelná s globální finanční krizí z roku 2008.

Přečíst článek

Stále vyhlížená recese

Mračna nad bankovním sektorem však zůstávají nadále zatažena. Pod vlivem posledních událostí dochází ke zpřísňování úvěrových podmínek, a to dokonce největšímu od dob velké bankovní krize. Současně nárůst sazeb odrazuje stále více žadatelů o úvěr. Dochází tak ke zpomalení úvěrové aktivity, která se v následující výsledkové sezoně již projeví. Řada bankéřů a stratégů navíc předpokládá, že zpřísňování podmínek poskytování úvěrů bude nadále pokračovat a mohlo by v budoucnu způsobit hlubší recesi.

bitcoin (ilustrační foto)

Král bitcoin i pražská burza. Loňské propadáky letos vydělávají

Bitcoin patří k letošním nejlepším investicím. Vydělávají však také akcie i dluhopisy. Druhé čtvrtletí však může přinést krátkodobý propad, domnívají se odborníci na globální finanční trhy. Pražská burza patří k vítězům, především díky akciím ČEZ.

Přečíst článek

Finanční sektor v rámci S&P 500 se aktuálně nachází více jak deset procent pod svým únorovým maximem. Existují však výjimky v rámci rozvíjejících se trhů, které se poslednímu vývoji vymykají.

Vzácným příkladem je latinskoamerický Nu Holdings, který provozuje digitální banku Nubank. Akcie společnosti se nachází na svých ročních maximech, přičemž od březnových minim si připsaly 40 procent.

Banka vznikla v roce 2013 a v roce 2021 vstoupila na burzu. Její zakladatelé banku stále řídí. Nubanka sídlí v Brazílii, která je i jejím hlavním trhem. Nicméně zahájila úspěšnou expanzi do Mexika a Kolumbie.

Bankovní krize bude mít dlouhodobé dopady. Malé a střední firmy přicházejí o peníze

Březnový otřes v bankovním sektoru sice položil jen pár regionálních bank v USA a Credit Suisse. Dlouhodobý dopad to však bude mít na celou ekonomiku. Banky totiž přestávají být ochotné poskytovat úvěry, což pocítí zejména malé a střední podniky a také začínající firmy, uvedli odborníci na Investiční snídani nazvané Alternativní financování aneb Jak přečkat zamrzlý trh. Pořádala ji investiční společnost EMUN, byznysový portál newstream.cz byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Nubank je zcela digitální bankou, která si klade za cíl zpřístupnit bankovnictví široké veřejnosti. Zaměřuje se na efektivitu a co nejmenší náklady pro své uživatele. Nabízí moderní přístup k bankovnictví, který sleduje současné trendy a s cílem uspokojit aktuální potřeby populace.

Investiční hit Warrena Buffetta

Banka začala vydáváním spotřebitelských kreditních karet, neboť značná část latinskoamerické populace často neměla přístup k produktům klasického bankovnictví. Své portfolio služeb však úspěšně rozšiřuje, přičemž v současnosti má i svou kryptoměnu. K novinkám patří například firemní program půjček s odčitatelnou mzdou. Poskytuje pojištění. Provozuje také největší digitální investiční platformu v rámci Latinské Ameriky.

O úspěšné expanzi vypovídají poslední provozní čísla za první čtvrtletí 2023. Nubank v Brazílii již využívá 44 procent dospělé populace. Za první kvartál přidali pět milionů uživatelů. V prvním dubnovém týdnu dosáhli milník 80 milionů klientů. Příspěvek Mexika a Kolumbie byl v posledním čtvrtletí 3,8 milionu uživatelů.

Nutno poznamenat, že mezi hlavní akcionáře se od prosince 2021 počítá i průkopník hodnotového investování Warren Buffett se svou Berkshire Hathaway, ta aktuálně vlastní 107 118 000 akcií, tedy 2,97 procenta společnosti. V lednu 2023 její podíl na Nu Holdings představoval největší investici mimo USA.

Nu Holdings bude reportovat kompletní hospodářské výsledky příští týden v pondělí 15. května. 

Vše k bankovní krizi čtěte zde 

Reklama

Související

Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Tereza Jalůvková z J&T: Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme