Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Krize v USA už je téměř nevyhnutelná. Dopadne i na Čechy

USA se krizi již nejspíš nevyhnou
ČTK
Lukáš Kovanda

V USA klesají úvěry nejvíce v historii. Zvyšuje se tak riziko recese v USA, která by neblaze dolehla i na Česko.

Reklama

Objem nově poskytnutých úvěrů v USA klesl v posledních dvou březnových týdnech nejvíce v historii. Americká centrální banka, jež data včera zveřejnila, danou časovou řadu publikuje za období od roku 1973. Ve dvou týdnech končících 29. březnem se objem nově poskytnutých úvěrů komerčních bank v USA snížil o takřka 105 miliard dolarů.

Rekordní pokles úvěrování se týká všech základních druhů úvěrů, od těch v segmentu obchodu, přes průmyslové až po nemovitostní. Signalizuje nebývale výrazné utahování úvěrových podmínek v americké ekonomice. To citelně zvyšuje riziko recese největší světové ekonomiky. Její vleklejší propad by negativně dolehl také na růstové vyhlídky české ekonomiky.

Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase

Bankovní krize v USA ještě neskončila, říká vlivný americký bankéř

Bankovní krize ve Spojených státech pokračuje a její důsledky se budou projevovat i v příštích letech. Ve své výroční zprávě pro akcionáře to uvedl šéf největší americké banky JPMorgan Chase v Co Jamie Dimon. Zdůraznil nicméně, že nynější krize není srovnatelná s globální finanční krizí z roku 2008.

Přečíst článek

Banky se bojí

Z důvodů tak závratného poklesu objemu úvěrů v USA klesá význam rovněž včera zveřejněných údajů z amerického trhu práce. Ty odráží sílu americké ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí, která se však nyní stává pomalu minulostí. Utahování úvěrových podmínek v důsledku poklesu úvěrů je totiž tak značné, že z něj činí hlavní hrozbu americké ekonomice, namísto dosavadního možného dalšího citelného zvyšování úrokových sazeb v podání americké centrální banky, jež tak bojuje s nejvyšší inflací za několik posledních desetiletí.

K rekordnímu poklesu úvěrů dochází v důsledku otřesů americké bankovní soustavy, zejména pak kvůli březnovému krachu pádu Silicon Valley Bank. Banky napříč USA se nyní obávají, že i ony by se mohly stát terčem „nájezdu“ vkladatelů, takže omezují svoji úvěrovou činnost, aby předešly scénáři, kdy by musely nouzově pod cenou prodávat svůj majetek a pod cenou též rozpouštět své investice. To právě musela činit padlá Silicon Valley Bank, aby měla na výplatu vkladů klientů.

Největší zkázu napáchal hurikán Ian loni na Floridě.

Předpověděl hypoteční krizi před 15 lety, teď varuje před další velkou vodou

Může se zopakovat americká hypoteční krize z roku 2007, která přerostla v globální finanční krizi? Dave Burt, generální ředitel investiční výzkumné společnosti DeltaTerra Capital, byl jedním z mála, kteří před patnácti lety vsadili na to, že je trh s bydlením je na pokraji kolapsu, a teď opět mluví o tom, že se podobná katastrofa může odehrát znovu. Tentokrát by k opakování historie mohlo vést přehlížené klimatické riziko, řekl CNBC.

Přečíst článek

Lidé nestřádají, investují

V americkém finančním systému navíc zjevně dochází k hlubší změně v chování právě střadatelů. Ti už se nesmiřují s prakticky nulovými nebo velmi nízkými úroky na svých vkladech jako v uplynulé řadě let. Chtějí víc. A přesouvají své úspory například do fondů peněžního trhu, které investují třeba do krátkodobých dluhopisů vlády USA.

Sledujte komentáře ekonoma Lukáše Kovandy. Denně na stejném místě

Ty jsou nyní v důsledku zmíněného boje americké centrální banky s inflací úročeny mnohem lépe než bankovní vklady, což ještě dále zvyšuje riziko výrazného odlivu vkladů. I proto tedy banky prudce „šlapou na brzdu“ své úvěrové činnosti.

Michaela Bakala

Michaela Bakala: Danuše Nerudová může za pět let klidně vyhrát

Prezidentem se člověk nestává během jednoho roku, příprava začíná dříve. Jestli Danuše Nerudová pět let povede v klidu s touto zkušeností svoji kampaň, tak se její šance samozřejmě mnohonásobně zvětšuje, uvedla v rozhovoru pro newstream.cz podnikatelka a filantropka Michaela Bakala. Danuše Nerudová byla jednou z oceněných ankety TOP ženy Česka, jejíž je Michaela Bakala patronkou.  

Přečíst článek

Chatbot_GPT

Nedokonalá hračka, nebo byznysová revoluce? Jak vnímají AI novinky zakladatelé předních českých startupů

Při psaní textů, kódování nebo třeba pro organizaci financí i kalendáře. Tak ve svých startupech využívají software založený na generativní umělé inteligenci přední čeští inovátoři. ChatGPT možná do jejich byznysu nepřináší až tak zásadní revoluci, ale rozhodně zvyšuje efektivitu práce týmů, zní téměř unissimo od 16 oslovených technologických špiček.

Přečíst článek

Reklama

Související

Novým prezidentem Světové banky (SB) se stane americký podnikatel indického původu Ajay Banga (63).

Šéfem Světové banky (SB) se stane sikh Ajay Banga. Bude řešit klimatické změny a další globální krize

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme