Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankovní krize v USA či ve Švýcarsku. Co je důvodem a jaké má dopady?

Damoklův meč nad další americkou bankou. Akcie First Republic Bank se propadly o polovinu.

Nad propastí bankrotu. Akcie americké First Republic Bank se propadly o polovinu

Bankovní krize ve Spojených státech nekončí, tentokrát se nad propastí bankrotu ocitla First American Bank (FRB). Po pondělním prohlášení o odlivu vkladů klientů ve výši 100 miliard dolarů se její akcie po úterním obchodování propadly o polovinu. Oproti začátku února jde pak o propad o 94 procent. FRB je po březnové bankovní krizi nyní považována za nejzranitelnější regionální banku a to, co se s ní stane, by mohlo ovlivnit důvěru investorů v další regionální banky a finanční systém v širším měřítku, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek
Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Potíže amerických bank jsou pro Česko bouří ve sklenici vody, míní viceguvernér ČNB Frait

Nervozita v českém finančním sektoru, kterou v březnu vyvolaly problémy některých bank v zahraničí, se ukázala být bouří ve sklenici vody. Na odborné konferenci Cesta českého bankovnictví to řekl viceguvernér České národní banky (ČNB) Jan Frait. Zdůraznil, že český bankovní sektor je zdravý, efektivní a moderní.

Přečíst článek
Londýnská burza, ilustrační foto

Týden tradera: Nejistota na trzích přetrvává, banky hlásí dobré výsledky

Akciové trhy se v uplynulém týdnu pohybovaly do strany. Na tomto faktu nezměnila nic ani čísla o inflaci v USA. Americký hlavní index S&P 500 se se stále nachází kolem úrovní 4150 bodů. Pro výraznější impulz bude potřeba pozitivní zpráva nebo událost, přicházející zprávy z ekonomiky jsou přitom spíše negativní.

Přečíst článek
Credit Suisse (ilustrační foto)

Spojení Credit Suisse a UBS má v USA zelenou, Fed schválil fúzi

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.

Přečíst článek
Ve Spojených arabských emirátech se teď firmy ze Silicon Valley snaží získat peníze.

Karta se otočila, firmy ze Silicon Valley teď prosí o peníze v Perském zálivu

Ekonomické zpomalení v severní Americe a Evropě tlačí fondy rizikového kapitálu do bohatých zemí Blízkého východu, kde naopak díky vysokým cenám ropy neví, co s vydělanými penězi.

Přečíst článek

David Havrlant: Střední, lepší, bankovní Kalijuga

Nedávné pády regionálních bank v USA předjímají vrchol utahování měnových podmínek, i když se velmi pravděpodobně nepřetaví v kataklyzmatický šok, který by poslal americkou a nejspíše i světovou ekonomiku ke dnu. Nastávající zpřísnění úvěrových podmínek v základním scénáři makroekonomického výhledu nicméně přispěje k přechodnému oslabení domácí spotřeby a urychlí tak nástup poptávkové dezinflace. Ta umožní postupnou normalizaci měnové politiky vedoucí ke zrychlení ekonomického růstu na trendové hodnoty v průběhu příštího roku.

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Bitcoin pokořil hranici 30 tisíc dolarů, poprvé od června. Svědčí mu otřesy a pády bank euroamerického okruhu a související záchranné akce centrálních bank, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
USA se krizi již nejspíš nevyhnou

Lukáš Kovanda: Krize v USA už je téměř nevyhnutelná. Dopadne i na Čechy

V USA klesají úvěry nejvíce v historii. Zvyšuje se tak riziko recese v USA, která by neblaze dolehla i na Česko.

Přečíst článek
Colm Kelleher, předseda představenstva UBS.

Akcionáři jsou rozezleni. Spojení nebude snadné a zahrnuje obří riziko, připouští šéf UBS

Vedení UBS se snaží uklidnit akcionáře ohledně převzetí rivala Credit Suisse Vedení největší švýcarské banky UBS se na valné hromadě snaží uklidnit akcionáře po narychlo dohodnutém převzetí konkurenční banky Credit Suisse, která se dostala do problémů. Dohodu prosadila švýcarská vláda, za svého rivala zaplatí UBS tři miliardy švýcarských franků (zhruba 71 miliard korun). Akcionáři teď chtějí znát podrobnosti a plány vedení. Spojení obou bank budí právní i veřejné pochybnosti.

Přečíst článek
Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse.

Zklamali jsme, omlouvám se, řekl šéf Credit Suisse rozčarovaným akcionářům

Předseda správní rady švýcarské banky Credit Suisse Axel Lehmann se na úterní valné hromadě omluvil akcionářům za znehodnocení jejich majetku. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Druhou největší banku ve Švýcarsku, která se dostala do potíží, musel v březnu na naléhání švýcarské vlády za tři miliardy švýcarských franků (téměř 71 miliard korun) převzít její větší rival UBS.

Přečíst článek
Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase

Bankovní krize v USA ještě neskončila, říká vlivný americký bankéř

Bankovní krize ve Spojených státech pokračuje a její důsledky se budou projevovat i v příštích letech. Ve své výroční zprávě pro akcionáře to uvedl šéf největší americké banky JPMorgan Chase v Co Jamie Dimon. Zdůraznil nicméně, že nynější krize není srovnatelná s globální finanční krizí z roku 2008.

Přečíst článek
Reklama

News box

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber čelí v Británii žalobě ze strany tradičních londýnských taxikářů, která by ho mohla stát více než 250 milionů liber (přes 7️⃣ miliard korun). Informuji o tom server BBC a list Financial Times.
Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily ⚡ energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.
Nejméně 36 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část 🛣️ dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na čínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 24 mrtvých.
Nejméně 1️⃣3️⃣ zraněných si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý balistickou raketou. Úder také na místě vyvolal rozsáhlý požár, uvedla agentura Reuters s odkazem na šéfa správy Oděské oblasti Oleha Kipera.
Spojené státy dnes obvinily Rusko z porušování 📜 úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů, informovala agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme