Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krach SVB se šíří do světa. Do insolvence míří její britská pobočka, dvě stě start-upů žádá Downing Street, aby zasáhla, jinak padnou

Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023
ČTK / AP
Dušan Kütner

Důsledky největšího bankovního krachu od dob finanční krize v podobě bankrotu Silicon Valley Bank se šíří do světa. Britská pobočka banky míří podle agentury Bloomberg do insolvence a téměř dvě stě technologických firem a start-upů žádá tamní vládu, aby zasáhla, jinak jako klienti SVB zkrachují také, uvedl Bloomberg.

Reklama

Britská pobočka Silicon Valley Bank (SVB) míří k prohlášení insolvence, ukončila svou činnost a nepřijímá již nové zákazníky. Představitelé zhruba 180 start-upů a zároveň klientů SVB propadají panice kvůli případné nemožnosti přístupu k penězům a vyplácení zaměstnanců. V sobotu proto zaslali dopis, v němž vyzvali britského ministra financí Jeremyho Hunta, aby zasáhl, uvedl Bloomberg.

Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize.

SVB zkrachovala, je to největší bankovní krach v USA od roku 2008

Kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize, uvedla agentura AP. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) a vklady 175,4 miliardy dolarů.

Přečíst článek

„Ztráta vkladů má potenciál ochromit sektor a vrátit ekosystém o 20 let zpět," uvedli v dopise, který obdržela agentura Bloomberg. „Mnoho podniků bude přes noc posláno do nedobrovolné likvidace," varují.

Británie je jen začátek, varují firmy

Kalifornské bankovní regulační orgány v pátek uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize, uvedla agentura AP. 

Konec kryptobanky Silvergate opět poslal bitcoin pod dvacet tisíc dolarů

Konec kryptobanky Silvergate opět poslal bitcoin pod dvacet tisíc dolarů

Kryptoměny dnes čelí silnému prodejnímu tlaku, cena nejznámější kryptoměny bitcoin spadla pod 20 tisíc dolarů (zhruba 447 tisíc korun). K poklesu cen už dříve přispěl pád americké kryptoměnové banky Silvergate, k napětí se pak dnes přidala i všeobecná nervozita na finančních trzích. Tržní hodnota všech zhruba 22 800 kryptoaktiv klesla pod hranici jednoho bilionu dolarů.

Přečíst článek

Spojené království je jen začátek, upozorňují start-upy. Americká SVB má pobočky také v Kanadě, Číně, Dánsku, Německu, Indii, Izraeli a Švédsku.

Vše o dění po krachu Silicon Valley Bank čtěte zde:

 Zakladatelé firem varují, že krach banky by bez zásahu vlády mohl zničit start-upy po celém světě. Společný podnik SVB v Číně, SPD Silicon Valley Bank Co., již v noci vydal prohlášení ve snaze uklidnit klienty, ve kterém uvedl, že jeho operace jsou nezávislé na mateřské SVB a stabilní.

Krize začne v pondělí, jednejte hned

Krize začne v pondělí, a proto vás vyzýváme, abyste jí zabránili hned teď," uvedli zakladatelé britských start-upů a generální ředitelé v dopise Huntovi. Mezi společnosti uvedené v dopise patří Uncapped, Apian, Pockit a Pivotal Earth. Hunt hovořil s guvernérem Bank of England o situaci v sobotu ráno, uvedlo ministerstvo financí. Televize Sky News v sobotu uvedla, že nabídku na koupi britské divize zkrachovalé SVB zvažuje britská clearingová banka The Bank of London.

Silicon Valley Bank musí nečekaně nouzově navyšovat kapitál.

Svět se bojí bankovní paniky v USA. Klesají i bankovní tituly pražské burzy

Bankovní tituly v pátek stahovaly dolů pražskou burzu. Akcie Erste Bank klesají o víc než tři procenta, Komerční banka ztrácí více než procento a Moneta zhruba půl procenta. Propad tuzemských bankovních titulů dokládá, že ani banky v ČR nejsou imunní vůči bankovní tísni, v některých případech až panice, která je patrná zvláště v USA. Tam musí nečekaně svůj kapitál nouzově navyšovat Silicon Valley Bank, tedy ústav zaměřený na obsluhu a financování startupových projektů. Akcie její zastřešující společnosti – Silicon Valley Financial Group – se včera propadly o 60 procent. Více než pět procent ale ztratily také třeba akcie největší americké banky, JP Morgan Chase.  

Přečíst článek

Uncapped, finanční technologický start-up, který půjčuje dalším start-upům, uvedl, že spouští program nouzového financování, který má firmám pomoci splnit mzdové a další povinnosti, a také dlouhodobé překlenovací půjčky na pomoc s provozním kapitálem. 

Britská asociace technologických start-upů Coadec na Twitteru uvedla, že „nastává panika“, protože je jasné, že kolaps SVB „by mohl mít významný dopad na ekosystém technologických start-upů ve Velké Británii“. Skupina uvedla, že se s ministerstvem financí a Downing Street 10 (sídlo britského premiéra, pozn. red.) zabývá potenciálními dopady krachu britské divize SVB, přičemž práce na politických možnostech probíhala i přes noc.

Alexander Fitzgerald, zakladatel nezávislého startupu Cuckoo poskytujícího internetové připojení a zároveň bývalý zaměstnanec britského ministerstva financí, poznamenal, že finance britských start-upů jsou již napjaté kvůli zpomalení trhu financování rizikového kapitálu. „Britské start-upy potřebují, aby ministerstvo financí rychle zasáhlo,“ řekl. 

Mateřská společnost americké kryptoměnové banky Silvergate Capital se rozhodla ukončit její operace a zahájit její dobrovolnou likvidaci.

Další padlá kostka z kryptodomina. Kvůli krachu FTX končí banka Silvergate Capital

Mateřská společnost americké kryptoměnové banky Silvergate Capital se rozhodla ukončit její operace a zahájit její dobrovolnou likvidaci. Společnost Silvergate Capital Corporation to uvedla ve středu. Akcie banky po středečním uzavření burz odepsaly 35 procent. Podnik utrpěl ztráty po dramatickém kolapsu kryptoburzy FTX, a je tak další z řady obětí turbulencí na krpytoměnovém trhu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Fed

Týden tradera: Nižší růst HDP v USA má pozitivní dopad na akciové trhy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme