Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bílý dům si krátkodobě půjčuje nejdráž v dějinách. Houstne strach z bankrotu USA

Lukáš Kovanda: Vláda USA si krátkodobě půjčuje nejdráže v dějinách, houstne totiž strach z bankrotu
ČTK / AP
Lukáš Kovanda

Vláda Spojených států si půjčuje nejdráže v dějinách. Důvodem je houstnoucí strach z bankrotu USA, k němuž může vést nebývale rozpolcený Kongres. Američtí zákonodárci totiž stále nejsou s to dohodnout se na navýšení limitu veřejného zadlužení. Bez tohoto navýšení nejspíše od letošního léta, možná ale už od začátku června, nebude možné řádně zajistit chod Spojených států, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Ministerstvo financí USA si při včerejší aukci půjčilo na čtyři týdny 50 miliard dolarů za historicky rekordní úrok 5,84 procenta. Splatnost těchto krátkodobých dluhopisů (pokladničních poukázek) je letos 6. června, takže se investoři obávají, že už jejich splacení může ohrozit blížící se bankrot USA.

Bankrot muže nastat už 1. června

Ministryně financí USA Janet Yellenová totiž v pondělí upozornila, že její resort se do problémů s financováním chodu Spojených států může dostat už 1. června.

Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles.

Úřady zavřely First Republic. V USA končí za dva měsíce už třetí velká banka

Ve Spojených státech končí za méně než dva měsíce už třetí velká banka. Úřady zavřely finanční ústav First Republic Bank z Kalifornie, jeho novým vlastníkem bude největší americká banka JPMorgan Chase & Co, oznámila Federální společnost pro pojištění vkladů.

Přečíst článek

Vysoký úrok na krátkodobých dluhopisech však neznamená jen to, že si americká administrativa půjčuje opravdu draze, ale i to, že se dále může zhoršit bankovní krize v USA. Už nyní se tam bankovní panika opět stupňuje.

Mimořádná situace: Krátkodobé úroky jsou výši než dlouhodobé

Přitom jejím základem je extrémně inverzní dluhopisová výnosová křivka. K inverzi dochází tehdy, když je na krátkodobých dluhopisech vyšší úrok než na těch dlouhodobých. Je to vlastně mimořádná situace.

Fed podle očekávání zvýšil sazby o čtvrt bodu, je nejvyšší za šestnáct let

Nejvyšší za šestnáct let. Fed zvýšil sazby o čtvrt bodu

Americký Federální rezervní systém (Fed) schválil své desáté zvýšení úrokových sazeb za něco málo přes rok. V jednomyslném rozhodnutí, které trhy široce očekávaly, zvýšil Fed svou základní výpůjční sazbu o 0,25 procentního bodu. Zvýšení posouvá sazbu do cílového rozmezí 5 až 5,25 procenta, což je nejvíce od srpna 2007, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Běžně je úrok vyšší na dlouhodobých dluhopisech, neboť v delším časovým období se logicky spíše může přihodit událost, jež znemožní splácení dluhu. Jako kompenzaci za toto riziko tak investoři obvykle žádají vyšší úrok za svoji půjčku. Při inverzi je tomu ale naopak; vyšší úrok je na krátkodobém dluhu.

Největší extrém za třicet let

Třeba vztah tříměsíčních dluhopisů americké vlády a těch desetiletých je nyní v extrémní inverzi; takové, která nenastala minimálně posledních třicet let. Úrok na tříměsíčních dluhopisech je totiž takřka o dva procentní body vyšší než úrok těch desetiletých.

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Dluh USA nebezpečně kyne, může za to Fed. Nějaká forma „resetu“ je nevyhnutelná, říká Sorosův muž

Celková výše dluhu USA zhruba 573krát převyšuje roční výkon české ekonomiky, varuje dlouholetý investiční stratég George Sorose. Bankovní krize v USA přitom prý teprve začíná, komentuje rostoucí zadlužení Spojených států i tamní bankovní krizi ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Přitom se v USA se rozjíždí další kolo bankovní paniky. Souhrnný ukazatel bankovních akcií, KBW, včera spadl na nová víceletá minima. Akcie PacWest Bancorp se zhroutily o 51 procent, akcie Western Alliance Bancorp pak o 38 procent. Akcie těchto bank se ocitají pod mohutným tlakem sociálních sítí, který dále živí jejich pád. A to v duchu takzvaných sebenaplňujících se proroctví, kdy banka nakonec může zcela zkolabovat hlavně jen proto, že se na sítích začne rychle šířit fáma, že se tak stane.

Tvrdý dopad stále rostoucích sazeb

Zejména právě menší regionální banky, jako jsou ty jmenované, ovšem objektivně těžce snášejí pokračující růst úrokových sazeb v americké ekonomice. Tamní centrální banka v rámci svého boje s neústupnou inflací předevčírem rozhodla opět navýšit základní úrokovou sazbu, nyní o 0,25 procentního bodu, až na 5,25 procenta. Výše tato sazba byla naposledy v březnu 2001.

Fed se chystá zvýšit sazby. Bude to naposledy až do příští bubliny. (Na snímku Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA neboli Fedu.)

Fed se chystá zvýšit sazby. Bude to naposledy až do příští bubliny

Americká centrální banka již ve středu oznámí nové hodnoty základních úrokových sazeb. Očekává se, že sazby porostou, a téměř unisono zní, že nárůst bude činit 25 bazických bodů. Zároveň se téměř všichni shodují na tom, že v aktuálním cyklu půjde o poslední zvýšení sazeb. Důvod? Strach o finanční stabilitu.

Přečíst článek

Vysoké úroky napříč celou americkou ekonomikou, které jdou ruku v ruce se zvyšováním úroků v podání centrální banky, doléhají na americké bankovnictví nepříznivě dvěma zásadními způsoby.

Zaprvé, způsobují růst úrokových sazeb například na krátkodobých vládních dluhopisech, třeba jednoletých. Ty jsou pak mnohem lépe úročeny než bankovní vklady. Střadatelé si tak své úspory z banky nezřídka vybírají, aby je vložili právě do dluhopisů.

Newyorská burza (NYSE)

Akcie ustály pády bank. Na burzy se vrací optimismus, těží z toho technologické giganty

Akcie na světových trzích v prvních čtyřech měsících letošního roku většinou posílily. Řada evropských akciových indexů dosáhla maxima, dařilo se hlavně technologickým firmám, ukazují statistiky.

Přečíst článek

Zadruhé, způsobují pokles cen dlouhodobých dluhopisů, třeba desetiletých. Jenže do nich banky v uplynulé době zhusta investovaly prostředky klientů, kteří si u nich uložili peníze ve formě vkladů. Když si nyní chtějí klienti své vklady vybrat, činí tak mnohdy poměrně houfně, což banky dostává pod tlak. Musí zvážit prodej svých dlouhodobých dluhopisů „pod cenou“, aby měly na výplatu vkladů.

Nemilosrdné sociální sítě 

Jenže prodejem dluhopisů „pod cenou“ signalizují, že je „něco v nepořádku“. Zaměřují se pak na ně o to více třeba právě sociální sítě jako na „slabé kusy“, online se rychle šíří strach z krachu, což jen vede další klienty k tomu, že si své vklady vybírali. A to může nutit danou banku prodávat své investice „pod cenou“ v ještě větším rozsahu.

Šok pro USA. Ekonomika zabrzdila, jak nikdo nečekal

Šok pro Američany. Ekonomika ve čtvrtletí zabrzdila, jak nikdo nečekal

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 1,1 procenta. Je to nečekaně prudké zpomalení z 2,6 procenta ve čtvrtém kvartálu, uvedlo ve svém rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu. Analytici očekávali, že největší ekonomika světa zpomalí růst pouze na dvě procenta.

Přečíst článek

Tento začarovaný kruh pak vede akcionáře banky k tomu, že se v obavě, že nebude přetnut, zbavují jejích akcií, aby zamezili svým dalším ztrátám. Postižená banka se posléze ocitá v kolapsovém stavu, kdy rychle naráz ztrácí důvěru střadatelů i akcionářů. A bez této důvěry je kterákoli banka v podstatně zbankrotovaná.

Celou situaci zhoršuje právě neochota zákonodárců ve Washingtonu navýšit limit zadlužení. Tento politický klinč, jak víme, v obavě z bankrotu USA zvedá úrok na velmi krátkodobých dluhopisech, takže dále láká střadatele, aby se vyváděli své úspory z bank třeba právě od štědře úročených velmi krátkodobých dluhopisů. Inverze výnosové křivky je v důsledku klinče na Kapitolu totiž ještě extrémnější.

Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Elity amerického establishmentu, i finančního, připravují Ukrajinu na to, že může být nevyhnutelné usednout k jednacímu stolu a ukončit boje. Prý chybí munice, válka je drahá a tříští americké síly, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme