Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankovní krize bude mít dlouhodobé dopady. Malé a střední firmy přicházejí o peníze

Bankovní krize bude mít dlouhodobé dopady. Malé a střední firmy přicházejí o peníze
iStock
Stanislav Šulc

Březnový otřes v bankovním sektoru sice položil jen pár regionálních bank v USA a Credit Suisse. Dlouhodobý dopad to však bude mít na celou ekonomiku. Banky totiž přestávají být ochotné poskytovat úvěry, což pocítí zejména malé a střední podniky a také začínající firmy, uvedli odborníci na Investiční snídani nazvané Alternativní financování aneb Jak přečkat zamrzlý trh. Pořádala ji investiční společnost EMUN, byznysový portál newstream.cz byl mediálním partnerem akce.

Reklama

Stačilo pouhých pár dní mezi 8. a 17. březnem letošního roku, aby se výrazně proměnila situace na finančních trzích. Do té doby totiž trhy prožívaly velmi dobrý start roku, většina populárních aktiv byla v plusu. „Potvrdilo se staré rčení, že aktiva, která jeden rok padají, další rok rostou,“ vysvětlil partner investiční společnosti EMUN Leoš Jirman. „Nejvíce tak rostl bitcoin, který naopak vloni odepsal dvě třetiny hodnoty. Dařilo se evropským akciím, také pražské burze, kterou nahoru táhl zejména ČEZ,“ dodal Jirman.

Jak přečkat zamrzlý trh? Být investorem dluhu, radí experti

Jak přečkat zamrzlý trh? Být investorem dluhu, radí experti

Vysoké úrokové sazby, obezřetnost bank a nejisté výhledy ekonomiky. To jsou faktory, které nahrávají alternativním formám investování. O příležitostech v této třídě aktiv budou diskutovat experti na další Investiční snídani, kterou pořádá společnost EMUN ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou. 

Přečíst článek

Podle něj se však klíčovým okamžikem dosavadního roku stala krátká bankovní krize, která zasáhla zejména americký finanční sektor a definitivně smetla také švýcarskou Credit Suisse.

„Viděli jsme, že se banky dostaly pod tlak. Sice to zvládly, ale jejich vůle investovat do rizikovějších nástrojů, značně klesla,“ dodal Jirman.

Banky nepůjčují

A stresovou náladu na trhu potvrdil také Ľuboš Mokráš z PPF Banky. „Při těch několika dnech jsme viděli značný odliv kapitálu právě z malých bank. Ale důležitější bylo, že zdaleka ne všechny peníze se přelily do bank velkých. Významná část prostředků směřovala do investičních společností, které v tuto chvíli nabízejí vyšší výnosy než banky a jejich tradiční nástroje,“ připomněl Mokráš.

Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase

Bankovní krize v USA ještě neskončila, říká vlivný americký bankéř

Bankovní krize ve Spojených státech pokračuje a její důsledky se budou projevovat i v příštích letech. Ve své výroční zprávě pro akcionáře to uvedl šéf největší americké banky JPMorgan Chase v Co Jamie Dimon. Zdůraznil nicméně, že nynější krize není srovnatelná s globální finanční krizí z roku 2008.

Přečíst článek

To podle něj výrazně omezilo likviditu v celém bankovním sektoru. A to zase povede ještě k dalšímu utužení investičního apetitu mezi bankami.

Podle odborníků se v podobných dobách neochota bank poskytovat úvěry projeví zejména u malých a středních podniků, které tím budou zasaženy nejdříve.

A ukazuje se, že právě tyto společnosti budou nyní hledat nové finanční partnery.

Hodnota firem klesá

Tím se otevírá prostor pro alternativní hráče na poli financování, mezi něž patří například venture kapitalové fondy, private equity fondy nebo private credit fondy.

Zájem malých začínajících firem o financování je nyní velký. A oproti roku 2019 jsou i foundeři o poznání realističtější v očekáváních nacenění jejich firem,“ prozradil Jaroslav Trojan z fondu Nation 1, který se zaměřuje na startupy.

Ale projevuje se to také na trhu s firmami, tedy na fúzích a akvizicích. Josef Sklenář z KPMG potvrdil, že i trh M&A se oproti loňsku proměnil. „Vyrovnal se. Není to trh ani prodejců, ani kupců. To ale také prodlužuje celý proces prodeje firem. Nicméně očekáváme, že letošní rok co do počtu transakcí bude podobný jako ten loňský mimořádný rok. Ale vzhledem k tomu, že loni došlo k několika velkým transakcím, letošní celková částka bude asi menší,“ dodal Sklenář.

Podle něj však nelze paušalizovat, že by valuace firem poklesly. „Samozřejmě vidíme poklesy na akciových trzích. Přesto jsou tu sektory, které rostou, třeba zbrojaři, protože tu je stabilní výhled růstu tržeb. Farmacie či potravinářství stagnují, pokles cítíme u dodavatelů pro automotive,“ uzavřel Sklenář. 

Damoklův meč nad další americkou bankou. Akcie First Republic Bank se propadly o polovinu.

Nad propastí bankrotu. Akcie americké First Republic Bank se propadly o polovinu

Bankovní krize ve Spojených státech nekončí, tentokrát se nad propastí bankrotu ocitla First American Bank (FRB). Po pondělním prohlášení o odlivu vkladů klientů ve výši 100 miliard dolarů se její akcie po úterním obchodování propadly o polovinu. Oproti začátku února jde pak o propad o 94 procent. FRB je po březnové bankovní krizi nyní považována za nejzranitelnější regionální banku a to, co se s ní stane, by mohlo ovlivnit důvěru investorů v další regionální banky a finanční systém v širším měřítku, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investiční snídaně: Jak zhodnocovat peníze v čase klesajících sazeb. A na co si dát pozor u dluhopisů

Přečíst článek
video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme