Reklama

Emiráty se přibližují Západu. Vzdají se volného pátku a práce v neděli

Dubaj, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Vláda Spojených arabských emirátů oznámila, že od nového roku přechází na 4,5 pracovní týden – přičemž víkend začne v pátek odpoledne a skončí v neděli.

Reklama

Přesunutím víkendu na sobotu a neděli se Spojené arabské emiráty (SAE) vymaní z tradice dalších zemí Perského zálivu, jejichž pracovní týden začíná nedělí a končí čtvrtkem. V pátek, v den významný pro islám, se bude pracovat pouze dopoledne. 

Tímto krokem se tamní vláda podle serveru agentury Bloomberg snaží přiblížit globálnímu trendu a zlepšit podmínky pro podnikání. 

Letiště Praha

Aerolinky: Horší než omikron jsou nejistota a vládní veletoče

Naděje na zjednodušení cestování vzaly s příchodem nové mutace covidu, omikronu, za své. Jak celosvětově roste počet případů, státy sahají ke zpřísnění podmínek vstupu na svá území. Nová pravidla tento týden zavádějí Spojené státy i Velká Británie. Ale třeba Kanada to stihla již minulý týden.

Přečíst článek

Změna je podle Bloombergu dalším z kroků, kterým si chtějí vlády Dubaje a Abú Dhabí posílit svoji pozici obchodního centra Dubajského zálivu, a to i v souvislosti s tím, že pozice sousední Saudské Arábie sílí.  

SAE se sladí s globálními trhy

„Tímto krokem se SAE sladí s globálními trhy a mezinárodními korporacemi a usnadní podnikání. Zvýší se totiž počet dní, kdy budou Emiráty moci obchodovat se zbytkem světa,“ uvedl Nabil Alyousuf, generální ředitel společnosti International Advisory Group se sídlem v Dubaji.

Zda ale nařízení bude povinné i pro soukromý sektor vláda dosud neuvedla. Rovněž není jasné, zda se změny dotknou i obchodování na místní burze. 

„Dokud ministerstvo práce nevydá oběžník se tato povinnost soukromého sektoru týkat nebude,“ dodal Habib Al Mulla, partner advokátní kanceláře Baker & McKenzie Habib s tím, že se tak s největší pravděpodobností nestane.

Rozhodnutí vlády přichází v roce, kdy vláda SAE vydala více než šest miliard dolarů na balíček dávek a dotací, které měly snížit nezaměstnanost občanů tím, že zatraktivní pracovní místa v soukromém sektoru. Podpora se dostala k 75 tisícům lidí. 

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Český průmysl dál táhnou dolů automobilky, to nejhorší má ale za sebou

Průmyslová výroba v Česku chytá dech. Meziroční pokles českého průmyslu v říjnu sice zrychlil na 4,9 procenta ze zářijových čtyř procent, meziměsíčně ale poskočil o 0,9 procenta. Také říjnový výsledek průmyslu poznamenala především výroba aut, i u ní ale dochází k mírnému zlepšení, neboť i ta už meziměsíčně vzrostla, uvedl Český statistický úřad. Stavební výroba mírně roste, čelí však přetrvávajícímu problému s vysokými cenami materiálů.

Přečíst článek

Stejně jako v ostatních zemích Perského zálivu je největším zaměstnavatelem v Emirátech vláda. Většina absolventů vysokých škola tam pracovní nabídky od soukromých společností odmítá s tím, že dává přednost pozici ve veřejném sektoru s lepším platem, benefity a lepší pracovní dobou. Většinu pozic v soukromých firmách proto obsazují cizinci.

Paříž

Paříž dá miliardu na vyčištění Seiny i kvůli olympijským hrám

Více než 30leté snahy vedení Paříže o vyčištění Seiny tentokrát možná vyjdou. Projekt na vysokokapacitní nádrž na dešťovou vodu vyjde na více než miliardu eur.

Přečíst článek

Přístřešky na cvičení jógy v Moravskoslezském kraji.

Novodobé kapličky? V Moravskoslezském kraji je nahradily altány na jógu

Moravskoslezský kraj láká na jógu. V rámci rozvoje regionu tam dosud vzniklo pět dřevěných konstrukčně jednoduchých přístřešků – takzvaných Yogapointů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme