Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko má málo zahraničních investorů i expertů, vláda vylepší pobídky, prohlásil Fiala

Česko má málo zahraničních investorů i expertů, musí se více otevřít světu, prohlásil Fiala
ČTK
 ČTK

Česká republika se do budoucna musí více ekonomicky otevřít světu, bez toho dál neporoste, řekl na summitu 2. ekonomické transformace reVize Česka premiér Petr Fiala (ODS). Zaměřit se chce na zlepšení podmínek pro přísun zahraničních investorů i kvalifikovaných pracovníků. Vláda proto podle něj chystá například úpravy podmínek investičních pobídek nebo plánování strategických investic.

Reklama

Tuzemská ekonomika podle premiéra v posledních letech nevyužívá svůj potenciál, a proto se musí změnit. "Abychom se dostali na vyšší úroveň, musíme se více otevřít. Nejen doma vůči reformám či změně myšlení, ale i cizím znalostem, inovacím a kvalifikovaným zahraničním pracovníkům," řekl Fiala.

Nákup v Kauflandu v Havířově.

Lukáš Kovanda: Nestrašme, Česko nebankrotuje, zvedat daně netřeba

Česko stále zápolí s recesí. Nečekaně. Podle zpřesněných údajů ČSÚ se zatím letos nedokázalo zcela vymanit z technické recese, do níž upadlo loni ve druhém pololetí. Mezi prvním letošním čtvrtletím a tím posledním loňským vykazuje stagnaci, nulový růst, uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Česko podle něj potřebuje pracovní sílu na řadu kvalifikovaných i nekvalifikovaných pozic, na které na domácím trhu už firmy nenacházejí zdroje. Nutné je podle předsedy vlády zlepšit i podmínky pro příliv zahraničních investic.

Investiční pobídky musí více motivovat

Připomněl, že vláda kvůli tomu chystá například změny podmínek pro investiční pobídky, které by měly více motivovat zahraniční investory. Vláda chce podle Fialy změnit i plánování strategických investic. Připomněl připravované ustavení Vládního výboru pro strategické investice, který by měl sjednotit a koordinovat plány jednotlivých resortů. Zasedat by v něm měli i zástupci firem a zaměstnavatelů.

Po úsporném balíčku se vláda zaměří na urychlení velkých strategických projektů

Po úsporném balíčku se vláda zaměří na urychlení velkých strategických projektů

Po prosazení úsporného balíčku a důchodové reformy se bude vláda soustředit na urychlení a realizaci velkých strategických projektů, které potáhnou českou ekonomiku v horizontu dalšího desetiletí, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Součástí plánu je i zřízení výboru pro strategické investice, o kterém kabinet informoval po svém středečním zasedání.

Přečíst článek

Do budoucna by se podle něj měl stát soustředit na lepší využití tuzemských zdrojů. Zmínil například naleziště lithia v severních Čechách, rozvoj technologií, dopravní infrastruktury, znalostní ekonomiky nebo digitalizace státu.

Česko je podle letošního Indexu prosperity zaměřeného na ekonomiku dvanáctá nejvyspělejší ekonomika v Evropské unii. Ve srovnání s loňskem si však pohoršila o tři příčky, zejména kvůli vysoké inflaci a nízké přidané hodnotě produkce. V posledních třech letech pak vývoj české ekonomiky patří podle indexů k nejhorším v EU, zejména pak ve srovnání s okolními zeměmi.

Hospodářský růst v letošním roce dosáhne 0,3 procenta. Brzdit ho bude hlavně klesající spotřeba domácností, kterou táhnou dolů rostoucí životní náklady.

Ekonomika poroste o 0,3 procenta, brzdit ji bude slabá poptávka. Zrychlí příští rok, slibuje průzkum

Hospodářský růst v letošním roce dosáhne 0,3 procenta. Brzdit ho bude hlavně klesající spotřeba domácností, kterou táhnou dolů rostoucí životní náklady. Letošní inflace by pak měla dosáhnout 10,9 procenta. V příštím roce růst cen zpomalí ke třem procentům, což přispěje i k oživení spotřeby domácností a tím i ekonomického růstu. Hrubý domácí produkt (HDP) by se měl příští rok zvýšit o 2,6 procenta. Vyplývá to z pravidelného průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz ministerstva a 15 dalších tuzemských odborných institucí.

Přečíst článek

Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Naděje vkládané do raketového ekonomického čínského oživení na přelomu roku se nenaplnila. Čínské akcie klesají. Návrat zahraničních manažerů do Číny a tedy i případného kapitálu se navíc stal rizikový kvůli novému zákonu o špionáži a snaze Pekingu kontrolovat informace plynoucí mimo Čínu. Byznysmeni zejména ze Západu tak své cesty do říše středu pečlivě zvažují.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme