Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aerolinky: Horší než omikron jsou nejistota a vládní veletoče

Letiště Praha
Stanislav Šulc / Newstream.cz
Zdeněk Pečený

Naděje na zjednodušení cestování vzaly s příchodem nové mutace covidu, omikronu, za své. Jak celosvětově roste počet případů, státy sahají ke zpřísnění podmínek vstupu na svá území. Nová pravidla tento týden zavádějí Spojené státy i Velká Británie. Ale třeba Kanada to stihla již minulý týden.

Reklama

Od neděle se zpřísnily podmínky vstupu do Spojených států. Došlo k tomu jen necelý měsíc po otevření hranic cestovatelům z Evropy. Prezident Biden oznámil, že kvůli narůstajícímu počtu případů omikronu v USA musí dojít ke zkrácení intervalu, který může uplynout mezi provedením testu a cestou do země. Tato lhůta je nově 24 hodin namísto původních 72. 

Kromě PCR testu zůstává povolen také antigenní test či potvrzení o prodělaném covidu v posledních 90 dnech. Vstup není povolen nenaočkovaným, výjimku mají občané a rezidenti Spojených států.

testování covid

Omikron a zima? Pro Česko pekelná kombinace, píše Bloomberg

Agentura pravidelně aktualizuje žebříček zemí, kde je nejlepší trávit pandemii. Česko se momentálně propadlo o desítky příček a z 53 zemí je až 46. Naopak nejlepší rozhodnutí je přesun na zimní měsíce do Spojených arabských emirátů, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Test, test a ještě jeden test

Od dnešního dne (pondělí) budou muset všichni (i naočkovaní) cestující do Velké Británie podstoupit opět test před cestou do Spojeného království. Tato povinnost byla přitom zrušena teprve v polovině října. K tomu zůstává povinnost podrobit se PCR testu do dvou dnů po příjezdu do země a do obdržení výsledku být v izolaci. Navíc se spekuluje, že na spadnutí jsou i další opatření. Například test 8. den po příjezdu či karanténa i pro naočkované cestující. 

V Kanadě začaly přísnější podmínky platit již minulý týden. Jde především o nutnost podstoupit dodatečný test po příletu do Kanady. Nutnost mít negativní PCR test před samotnou cestou zůstává i nadále. 

Aerolinky i letiště již pomalu začínají počítat škody. Karen Dee, ředitel asociace provozovatelů britských letišť AOA, uvedl, že nová opatření odradí od cestování velkou řadu cestujících. Turistické odvětví už se tak pomalu začíná loučit s nadějí na tradičně silné sváteční období. 

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

Nejistota je nejhorší

Jestli letecké společnosti a podnikatelé v cestovním ruchu mají úhlavního nepřítele, pak je to právě nejistota a neustálé změny podmínek a jejich následné rušení. To je pro ně horší než jistota toho, že hranice zůstanou rok zavřené.

Příkladem mohou být otočky Švýcarska z minulého týdne. Alpská konfederace minulý víkend oznámila, že neočkovaní nerezidenti budou mít vstup do země zakázán a ti naočkovaní musejí přicestovat s PCR a testem a následně zamířit do desetidenní karantény. Stejná pravidla začala platit i pro švýcarské občany. Ti se ale proti přísným nařízením ohradili, což se u Švýcarů stává málokdy, a švýcarská vláda v pátek obrátila. Karanténa nebude potřeba, bude stačit antigenní či PCR test mezi 4. a 7. dnem po příjezdu. Test před cestou do země zůstává.

Mnohým se tak ulevilo, že prozatím zimní dovolená ve Švýcarsku zůstává na pořadu dne, ale pro některé přišla změna příliš pozdě. Řada cestovních kanceláří zrušila veškeré zájezdy do Švýcarska minimálně po zbytek letošního roku. Například velký poskytovatel balíčkových zájezdů společnost Inghams tento krok oznámila minulou středu. 

British Airways: Mohl by servis v byznys třídě být vůbec horší?

Jedna z mých prvních cest po utažení lockdownových šroubů během loňského podzimu mířila do Dubaje na palubě British Airways. Nic ale nešlo podle plánu.

Přečíst článek

Letiště Praha

Pražské letiště mělo dobré léto. Návrat do normálu čeká nejdřív v roce 2026

Oproti prvnímu pandemickému létu se letos počet cestujících na pražském letišti zvýšil o 213 procent na více než tři miliony osob. Návrat k předcovidovým statistikám však dojde nejdřív v roce 2026.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejlepší výsledek v historii. Cestovní ruch v Česku letos definitivně vychází z covidového stínu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme