Reklama

Brusel schválil Česku dotace 22 miliard korun

Ursula von der Leyenová, šéfka EK
ČTK
 ČTK

Evropská komise (EK) ve středu schválila České republice dotace v objemu 928 milionů eur (asi 22 miliard korun) v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize.

Reklama

Česko podle komise splnilo všechny podmínky, aby mohlo získat první řádnou platbu z balíku zhruba 800 miliard eur (19 bilionů korun), v jehož rámci má celkem nárok na sedm miliard eur. O předběžném souhlasu informovala unijní exekutiva. 

České veřejné instituce podle komise úspěšně provedly řadu reforem zaměřených hlavně na přechod hospodářství k ekologicky čistým technologiím a digitalizaci.

„Jednou z oblastí, kde Česko pokročilo, je předcházení střetům zájmů při čerpání finančních prostředků EU,” uvedla předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Tento požadavek spojila komise s vyplacením peněz v době schvalování národního plánu obnovy za vlády dřívějšího premiéra Andreje Babiše, který byl podle auditu komise ve střetu zájmů.

Česko dále zvýšilo investice do digitálních zařízení pro školy a vydalo strategii ke stimulaci oběhového hospodářství do roku 2040, doddala Leyenová. Země je tak podle šéfky EK připravena obdržet první platbu v rámci nástroje NextGenerationEU.

Česko už předloni v rámci předfinancování dostalo 915 milionů eur. Kladné hodnocení komise musí ještě formálně potvrdit zástupci členských států. Brusel dnes v rámci fondu schválil také 709 milionů eur pro Slovensko.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK, a premiér Andrej Babiš

Viliam Buchert: Do Česka míří z EU asi bilion korun. Připraveni na to nejsme

Z Bruselu do Česka v příštích letech přiteče z rozpočtu EU a z fondu obnovy téměř bilion korun. Všechny tyto peníze ale není země schopna smysluplně utratit.

Přečíst článek

Reklama

Související

EU odblokuje 137 miliard eur z fondů pro Polsko

Poláci se od EU dočkají obřího balíku peněz. Miliardy dostanou i tamní zemědělci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme