Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poptávka po novém bydlení v druhém pololetí oživuje a asi dál poroste

Poptávka po novém bydlení v druhém pololetí oživuje a asi dál poroste
iStock
 ČTK

Poptávka po novém bydlení v letošním druhém pololetí oživuje a asi dál poroste. Podpořit by ji mohlo například zrušení jednoho z pravidel pro žádosti o hypotéku (DSTI), zásadní ale bude snížení úrokových sazeb. V důsledku rostoucí poptávky v kombinaci s nedostatečnou výstavbou zřejmě ceny nových bytů výrazně neklesnou. O průměrně 250 tisíc korun by cenu bytů mohla snížit plánovaná změna daně z 15 na 12 procent u nemovitostí do 120 metrů čtverečních. Naopak nájemné by mohlo každý rok vzrůst přibližně o deset procent. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Central Group a poradenské společnosti KPMG, kterou jejich zástupci prezentovali na Summitu stavebního rozvoje.

Reklama

„Lze očekávat, že postupný pokles úrokových sazeb povzbudí poptávku (po bytech). Nemusíme ale nutně čekat na okamžité snížení úrokových sazeb ze sedmi procent na procenta tři. Postupné snižování úroku bude mít psychologický efekt, který oživí poptávku po koupi nemovitostí,“ uvedl ekonom a partner KPMG Česká republika Pavel Kliment.

Poptávka převyšuje nabídku

Poptávka po nových bytech podle obchodního ředitele Creditas Real Estate Tomáše Drábka dlouhodobě až dvojnásobně převyšuje nabídku, kterou výstavba není schopná naplnit. „Ve chvíli, kdy dojde k výraznějšímu oživení poptávky, nebude na trhu příliš co nakupovat a ceny nemovitostí porostou. Klesající úrokové sazby u hypoték a měnící se sentiment domácností, které budou po dlouhém období ekonomické nejistoty ochotné investovat do nového bydlení, dávají tušit, že se tato doba blíží,“ řekl Drábek.

Dušan Kunovský, šéf Central Group, již dříve uvedl, že aby výstavba pozemních staveb opět ve větším začala, je nutný pokles cen stavebních dodávek zhruba o 15 procent proti cenám účtovaným stavebními firmami v loňském roce. Podle Jaroslava Herana, generálního ředitele Metrostavu, to ale není reálné.

Oživení při prodeji nemovitostí kolem sebe nevidím, říká Jiří Kučera, obchodník s realitami

Oživení při prodeji nemovitostí kolem sebe nevidím, říká obchodník s luxusními realitami

Situace na rezidenčním trhu se oproti začátku roku podle obchodníka s nemovitostmi Jiřího Kučery nijak výrazně nezměnila. A to přes proklamace některých developerů o oživení poptávky. Podle Kučery stále platí kombinace vysokých sazeb a vysokých cen bydlení.

Přečíst článek

„Zlevnění stavebních materiálu očekáváme i do budoucna, zvyšovat se ale budou například náklady na mzdy. Po vyhodnocení několika nabídek z loňského podzimu a srovnáním s dneškem se ceny (materiálu) snížily v intervalu od šesti do devíti procent,“ řekl Heran. Prodej nového bydlení od prvního pololetí minulého roku podle analýzy roste, zdaleka ale nedosahuje úrovně z jara 2022. Ceny nových bytů v Praze se pohybují okolo 150 tisíc korun za metr čtvereční.

Nájmy v Praze rostou

Výše nájemného Praze podle Central Group a KPMG nadále roste a dosahuje průměrně zhruba 400 korun za metr čtvereční měsíčně. Přispívají k tomu i projekty nájemného bydlení od institucionálních investorů, u kterých je nájem v průměru o třetinu vyšší proti zbytku trhu. Takzvaného institucionálního nájemné bydlení jsou plně vybavené byty připravené k okamžitému nastěhování.

Z dat poradenské společnosti BTR Consulting po porovnání s údaji poradenské společnosti Deloitte vyplývá, že cena nájemného v pražském institucionálním bytu v průměru činí 534 korun za metr čtvereční. Přestože jeho součástí jsou také poplatky za energie a služby, vyjde v průměru o téměř 150 korun za metr dráž, než je průměr u tradičních nájemných bytů.

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty

Prodeje nových bytů nejdou zdaleka tak dobře, jak by si developeři představovali. Zatímco ještě v srpnu lídr trhu Central Group hovořil o „obratu trendu“ a nárůstu poptávky v řádu desítek procent, od září zlevnil velkou část bytů oproti původnímu ceníku o víc než deset procent. Pokles cen se týká už hotových bytů a také těch z nyní dokončovaného projektu v Letňanech. Jak ukazují statistiky poradenské firmy Deloitte, odbyt u Central Group byl letos nejvyšší v březnu a dubnu, pak zase poklesl.

Přečíst článek

Nájemní bydlení je v Česku přechodný jev, trendem se nestane, říká výkonná ředitelka Central Group Tomášková

O nájemním bydlení se v Česku mluví jako o novém trendu, ne všichni však tento názor sdílí. Výkonná ředitelka developera Central Group Michaela Tomášková tvrdí, že půjde o přechodný jev.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme