Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Nájmy v blízké budoucnosti? Přátelé, kdo na to má

Nájmy zdražují, nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat
ČTK
Dalibor Martínek

Jak se vyvine situace s nájmy? Žádné dobré zprávy nejsou na obzoru. Nájmy zdražují, další nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat. A projekty Prahy? Tak o tom za chvilku.

Reklama

Předtím vám povím příběh, který situaci ilustruje. Známý z pražských Vinohrad, který před lety levně zprivatizoval byt, ho chtěl pronajmout. Žádné Čechy, říkal, ti nemají dost peněz. Nakonec ho pronajmul Italovi za 38 tisíc. Když potom přišla vlna Airbnb, tisíce Pražáků vypakovaly své dosud platící nájemníky a začaly vydělávat na cizincích.

Když přišel covid a také povinnost danit zisky z turistů, zájem opadl. Ceny nájmů byly najednou rekordně nízké. Logicky, kdo by chtěl po takové zkušenosti jít do pronájmu k takovým dárečkům s perspektivou, že až zase ceny porostou, bude vydírán nebo vyhozen? A skutečně, nájmy teď zase rekordně rostou. Vlastníci ty peníze prostě chtějí.

V době rekordního růstu cen všeho máme tendenci žádat někoho o pomoc. Vládu, vedení města. Za drahé nájmy si však můžeme sami jako společnost. Požádejte bližního svého, ať vám sníží nebo alespoň nezvyšuje nájem. Jak dopadnete? Není třeba to rozvádět. Tak jdeme za vládou.

Developeři teď vidí v nájmech příležitost a přibývá nájemních projektů. Jenže zatímco v Praze je průměrné nájemné 350 korun za metr, nové byty budou začínat minimálně o stovku výše. Sedmdesátimetrový byt se nyní dá pronajmout, když máte štěstí, ještě za pětadvacet tisíc. S energiemi a poplatky za správu budovy jste na třicítce. Jak říkal Paroubek, přátelé, kdo na to má? V nových projektech možná dostáhnete na dvacet tisíc. Ale za byt velikosti hotelového pokoje.

Projekt Lihovar

Ceny bytů v Praze vzrostly za rok o 30 procent. Atakují úroveň 150 tisíc za metr čtvereční

Ceny nových bytů v Praze zběsile rostou. Průměrná cena za metr čtvereční se v letošním prvním čtvrtletí dostala na 145 749 korun. To je o téměř 30 procent více než před rokem, uvádí analýza předních developerů.

Přečíst článek

Jaká je z toho cesta ven? Často zaznívala myšlenka, že by měla byty stavět města. Osobně jsem byl této představě také nakloněný a v tomto duchu psal. Města nemusejí vykupovat pozemky, to by výstavbu výrazně usnadnilo i zlevnilo. A také nemusejí žádat marži, což by mohlo dostat nájmy do rozumných mezí. Radní se přeci nechtějí stát miliardáři, chtějí sloužit občanům, ne?

Developeři se myšlence, že by nájemní byty stavěla města, vždy vysmívali. Prý prostě stavět a zařizovat vše potřebné neumějí.

Pražský primátor Hřib do toho však před dvěma lety, v květnu 2020, prásknul a založil Pražskou developerskou společnost, příspěvkovou organizaci města. Jaký je zatím výsledek? Po dvou letech má společnost pěkný web, dva mluvčí, a chystá asi desítku projektů s celkem pěti tisíci nájemními byty. No, chystá... To je zatím poměrně nadnesené tvrzení. Byty jsou zatím jenom na papíře a zbytek je pořád v začátcích. Zcelují se parcely, jedná se s městskými částmi, vypisují se veřejné soutěže. Tím posledně jmenovaným se například developeři zdržovat nemusejí.

A co se stane, až se někdy v budoucnu skutečně kopne? Zjistí se, že ceny stavebních materiálů jsou dvojnásobné, taktéž energií. Ceny komodit se zvedají o násobky stovek procent. Na levné nájmy to zatím skutečně nevypadá.

A navíc, za pár měsíců jsou volby. ANO ani ODS nebyly z nápadu na městského developera nadšeny. Na druhou stranu, tato entita už existuje. Navíc má potenciál být mocnou, s rozpočtem. A znáte to, jak jednou nějaký úřad vznikne, už nezanikne. Co peklo schvátí… Spíše se budou řešit personálie. Developeři se tomu mohou tiše smát pod fousy.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme