Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

developeři - informace o tématu

Počet zahájených staveb v Německu v pololetí klesl o 26 procent

Krize německého realitního sektoru. Společnosti krachují, nestaví se a změna je v nedohlednu

Počet nově zahájených staveb v Německu v prvním pololetí meziročně klesl o 26 procent. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat poradenské společnosti Bulwiengesa. Trh s nemovitostmi v největší evropské ekonomice je již třetí rok v útlumu.

Přečíst článek

Developeři: Geoportál je odjištěný granát. Pokud bouchne, zasadí českému hospodářství tvrdou ránu

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Český trh s nájemním bydlením se přehřívá. Vlastníci chtějí moc peněz

Přečíst článek
Jiří Vančura, šéf korporátního financování v Trinity Bank
video

Jiří Vančura: Ve financování developerských projektů budeme letos dál růst

Trinity Bank dosud napůjčovala na rozličné developerské projekty přes dvacet miliard korun a chce tento objem dál zvyšovat. „Dbáme na to, aby naše půjčky byly dobře splatitelné i v době krize,“ říká Jiří Vančura, v Trinity ředitel financování nemovitostí. Banka podle něj ani v době vysokých úrokových sazeb nijak neomezovala financování projektů, tak jak to dělaly některé jiné finanční domy.

Přečíst článek

Ceny bytů už zase porostou. Kde se zastaví?

Poptávka po nemovitostech loni klesla a dopadlo to na ceny. I když ty na primárním trhu neklesaly tak výrazně jako na tom sekundárním. S klesajícími sazbami a "zlevňováním" hypoték vyhlíží realitní trh lepší časy. A právě růst je hlavním tématem aktuálního čísla magazínu Realitní Club. Blíže k obsahu magazínu hovoří jeho autoři, Petra Jansová a Dalibor Martínek, v dalším díle stejnojmenného podcastu.

Přečíst článek
Vizualizace projektu Stromovka vycházející z návrhu skupiny EBM

Levnější a stejně dobrá alternativa k Praze? Bydlení v „zeleném“ Kladně

Kladno už dávno není špinavým městem, naopak. Téměř každý tamní obyvatel to má do zeleně maximálně deset minut.

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Je nebo není prefabrikace návratem do minulosti, kdy se v tuzemsku stavěla nechvalně známá panelová sídliště? O aktuálních trendech výstavby jsme si povídali v dalším díle podcastu se šéfem české pobočky finské developerské a stavební společnosti YIT Markem Lokajem.

Přečíst článek

Nové byty se dál zmenšují. A jejich cena letos opět začne růst

Trojka velkých developerů, majitel Central Group Dušan Kunovský, majitel Trigemy Marcel Soural a šéf bytové výstavby Skansky Petr Michálek, oznámila na pravidelné výroční konferenci, že ceny bytů v hlavním městě letos opět začnou růst. Růst už v podstatě začal. Šéfové velkých developerů očekávají pro letošní rok růst cen bytů o pět až deset procent i další růst nájemného, které ale podle nich už atakuje vrcholné úrovně.

Přečíst článek
Bývalá ubytovna ministerstva vnitra v Bratislavě se přemění na nájemní byty.

Developer Sekyra se vrací na Slovensko. Přestaví ubytovnu pro policisty na nájemní byty

Developerská společnost miliardáře Luďka Sekyry se po 12 letech vrací na slovenský realitní trh. Pustí se tam do nájemního bydlení.

Přečíst článek
Kamil Jeřábek - generální ředitel společnosti Wienerberger

Kamil Jeřábek: Stavební materiály už nezlevní, na to zapomeňte

Největší výrobce stavebních materiálů v Česku, společnost Wienerberger, která vyrábí a dodává střešní krytinu, cihly nebo obklady, ale i spoustu jiného stavebního materiálu, neměla loni v Česku dobrý rok. Na konci roku zavřela kvůli technologické odstávce osm svých tuzemských výrobních závodů, jeden další dlouhodobě. Stavební trh klesal. Cena stavebního materiálu přitom vyskočila v poslední době o desítky procent. Někteří developeři s poukazem na toto zdražení loni oznámili pozastavení výstavby bytových projektů. „Cena stavebních materiálů se už nesníží,“ říká Kamil Jeřábek, generální ředitel české divize společnosti Wienerberger.

Přečíst článek
ilustrační foto

Jan Sadil: Ani přes stabilizaci trhu pokles cen nemovitostí v roce 2024 nečekejme

Realitní trh čelil v poslední době několika výzvám, které ovlivnily jeho vývoj. Byly to především na naše poměry neobvykle vysoké úrokové sazby spojené s bohužel rekordním vývojem inflace. K tomu přidejme dlouhodobě šílenou situaci s komplikovaností a délkou povolovacích procesů a dostaneme nepříjemný koktejl, ve kterém se mísí nejistota se zhoršující se dostupností vlastnického bydlení.  

Přečíst článek
Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.

Ceny bytů narazily na dno. V příštím roce se bude zdražovat

Rok 2024 přinese mírné oživení realitního trhu, zdražování a nárůst cen nájmů, shodují se experti.

Přečíst článek
Konference remspace

Nájemní bydlení začíná být ekonomickou nutností, shodli se realitní profesionálové

Začátek platnosti nového stavebního zákona se blíží. Nefunguje nám dluhopisový trh. Rostou stavební náklady. Klesla poptávka a motivace stavět je omezená. Zmenšují se byty a inklinace k nájemnímu bydlení začíná být ekonomickou nutností. Nicméně stále ještě nejsme na dně trhu, od kterého bychom se mohli odrazit. Takto vnímají současnou situaci speakeři, kteří vystoupili na podzimní konferenci Real Estate Market. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme