Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nájemní bydlení je v Česku přechodný jev, trendem se nestane, říká výkonná ředitelka Central Group Tomášková

Nájemní bydlení je v Česku přechodný jev, trendem se nestane, říká výkonná ředitelka Central Group Tomášková
iStock
Dalibor Martínek
lib

O nájemním bydlení se v Česku mluví jako o novém trendu, ne všichni však tento názor sdílí. Výkonná ředitelka developera Central Group Michaela Tomášková tvrdí, že půjde o přechodný jev.

Reklama

Má pro toto své tvrzení několik argumentů. Říká například: „Je rozdíl, pokud jdete do penze s takzvaně čistým stolem, vlastním bydlením, nebo platíte nájem, který vám sebere celý důchod.“ Dokud se podle Tomáškové nějakým způsobem nenarovná penzijní systém, nejde u vlastnictví bytů o nějaký dobový sentiment, jestli ano nebo ne, ale o ryzí pragmatismus.

U největšího českého rezidenčního developera věří, že poptávka po vlastním bydlení vždy bude. Kde se podle Tomáškové skrývá klíč k tomu, že se opět začne víc mluvit o vlastnickém bydlení a téma nájmů ustoupí do pozadí? Vidí ho v poklesu úrokových sazeb hypoték, a tím i poklesu měsíčních splátek. Takový vývoj očekávají developeři již od příštího roku.

Češi chtějí a budou bydlet ve vlastním

To podle Tomáškové nastartuje masový návrat lidí k vlastnickému bydlení. „Zájem bude tím větší, čím se začnou splátky hypoték víc přibližovat k nájemnému.“

V Česku je nájemní bydlení hit. Ve Švédsku se dostává velký pronajímatel do obřích problémů

Společnost Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB známá pod zkratkou SBB patří k největším vlastníkům nájemního bydlení ve Švédsku, když spravuje zhruba 13 tisíc bytů. Kvůli změnám podmínek ve financování a situaci na trhu nyní SBB čelí razantnímu propadu úvěrových ratingů od prestižních agentur a stává se velkým kandidátem na první velký realitní krach v Evropě v rámci aktuální fáze cyklu.

Přečíst článek

Nájemní bydlení v Česku s tím, jak se to vlastní stalo pro většinu lidí nedostupným, nabírá na síle. Podle Tomáškové jde spíše o poznanou nutnost. Poukazuje přitom na dva fenomény. Za prvé, velcí, institucionální nájemci vyžadují v Praze v průměru o 150 korun vyšší nájem za metr, než je cena za veškeré byty v nabídce. Konkrétně je to nyní kolem 520 korun za metr, za třicetimetrový byt v takovém domě může být nájem i šestnáct tisíc, a to bez poplatků.

Druhým aspektem, který Tomášková zmiňuje, je vývoj v zahraničních metropolích. „Tam je jednoznačně vidět, že když se rozšířil segment institucionálního nájemního bydlení, přestalo být dostupné i nájemné.“

Přes masivní příchod různých zahraničních fondů, které do nájemního bydlení vkládají své peníze, zůstává Central Group i nadále u modelu postav a prodej. „Chceme zůstat u vlastnického bydlení,“ opakuje výkonná ředitelka slova majitele firmy Dušana Kunovského.

A kam zamíří ceny bytů? Na to Tomášková odpoví v podcastu Realitní Club, který si budete moci poslechnout již zítra na newstream.cz nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Newstream kanál najdete na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

Budoucnost českých nájemníků: Drahota. A ani obraz si na stěnu nepověsíte

Pražský trh s nájemním bydlením rychle mění podobu. Přibývají velcí investoři do nájemního bydlení, ať už z ciziny nebo z Česka. Zároveň rychle roste průměrný nájem v novostavbách. Na druhou stranu, zvyšuje se i standard bydlení. To je však obvykle určeno pro mladé lidi na začátku pracovní kariéry. Což znamená, že jde ve většině o malé byty.

Přečíst článek

Byty zlevňují, nejvíc paneláky. V nabídkách se kupí ležáky

Ceny bytů a domů ve druhém čtvrtletí dále klesly, pozemky jako jediné zdražily, ukazuje index.

Přečíst článek

Česko je druhou nejméně dostupnou zemí v Evropě pro koupi vlastního bydlení

Kde jsou nejdražší byty v Evropě? No přeci v Česko-Slovensku

Česko je v Evropě druhou nejméně dostupnou zemí pro koupi vlastního bydlení. Na pořízení nemovitosti o 70 metrech čtverečních je třeba průměrně 13 hrubých ročních platů, zhruba stejně jako v minulém roce. Praha je pro pořízení bydlení třetí nejdražší metropolí po Amsterdamu a Bratislavě. Na nemovitost v hlavním městě je potřeba 14,3 hrubých ročních platů. Vyplývá to z aktuálních Property indexu poradenské společnosti Deloitte.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme