Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

osobní finance - informace o tématu

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Poradkyně: Letošní daňové přiznání má řadu změn. Mnohé jsou výhodné pro ty chudší

Jak si poradit s přiznáním daní při prodeji nemovitosti či vozidla, při příjmech z pronajímání bytu či jiného prostoru, případně u akciových příjmů, radí v komentáři Monika Lodrová, daňová poradkyně ze společnosti BDO

Přečíst článek
Hlídejte si pojistky u platební karty. Ty nejlevnější kryjí jen málo rizik

PŘEHLEDNĚ: Zkontrolujte si, jakou má vaše platební karta pojistku. Jsou tam velké rozdíly

Přečíst článek

Uklouzli jste na chodníku a chcete odškodnění? Zavolejte městskou policii, říká poradkyně

Přečíst článek

Hypoteční trh se propadl deset let zpátky. To nejhorší je ale za námi, doufají insideři

Přečíst článek
konference Tax Forum

Účetní: Změny v daních jsou největší od Topolánka

Kabinet Petra Fialy nachystal pro příští rok balík změn v daních. Je to honička i pro účetní, stěžují si.

Přečíst článek
Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Češi jsou ve srovnání s ostatními zeměmi EU lepší dlužníci. Zatímco v ostatních zemích roste počet lidí, kteří se dostávají do problémů se splátkami svých dluhů, v Česku to je spíše naopak. Umí své půjčky lépe splácet, říká v rozhovoru pro newstream.cz Michal Straka z agentury Ipsos, která letos v listopadu realizovala k zadlužování výzkum pro Českou bankovní asociaci.  

Přečíst článek
Platby na kontakt startují. Vyzkoušeli jsme, jak fungují

Platby na kontakt startují. Vyzkoušeli jsme, jak fungují

Dva až tři kliky v mobilu a máte nastavenou novinku s názvem „Platby na kontakt“. Ode dneška to již umí a nabízí šest bank v Česku a další to připravují na rok 2024. Nejde sice o žádnou revoluci, ale je to docela pohodlné a usnadňuje to okamžité posílání drobných plateb v korunách mezi přáteli a rodinou. Současně to eliminuje chybné zadávání čísla účtu. Vyzkoušeli jsme novinku za vás hned ve čtyřech bankách a je to intuitivní a docela rychlé. Přečtěte si, jak na to.

Přečíst článek

Srovnání spořicích účtů. Kde vám ještě stále dají úrok nad šest procent

Pokles úrokových sazeb u spořicích účtů je v Česku už na obzoru. Zatím se objevil v sazebníku jen dvou bank, ostatní slibují garance pro své sazby ještě minimálně na několik následujících týdnů. Je ale zřejmé, že jakmile sníží sazby ČNB, úročení spořicích účtů, které se od nich odvíjí, bude okamžitě následovat. Podle experta České spořitelny Davida Navrátila se tak stane v horizontu týdnů, nejpozději začátkem roku 2024. Nejvyšší sazbu 6,28 procenta na spořicím účtu nově nabízí v tuto chvíli jen jedna jediná banka - Trinity Bank.

Přečíst článek

Zkrátíme čekání žadatelů o hypotéku na polovinu, slibují sdružení poradci

Už jedno sezení s poradcem odhalí, zda má žadatel o hypotéku šanci úvěr získat. Nové sdružení Hyponation, ve kterém se dala dohromady šestice finančně poradenských společností, slibuje zlepšení servisu kolem hypoték. Zrychlení i zjednodušení celého procesu získávání hypotečního úvěru by měli pocítit prý všichni, kdo si přes některou z těchto šesti společností požádají o úvěr na bydlení. Výhody i nevýhody nové platformy jsme probrali s Janem Brejlem, obchodním ředitelem poradenské společnosti Partners a s Janem Lenerem, ředitelem odboru marketingu a komunikace z Broker Consulting. 

Přečíst článek
Navrátil: Finanční stres může postihnout každého. Na inteligenci nezáleží

Navrátil: Finanční stres může postihnout každého. Na inteligenci nezáleží

Každý druhý Čech má půjčku, každý čtvrtý jich má více než tři. Česká míra zadluženosti je sice v rámci Evropské unie desátá nejnižší, přesto pětina populace má už i osobní zkušenost s problémovým splácením či exekucí v rámci rodiny. Od letošního března roste ale i počet Čechů, kteří mají finanční problémy či odkládají splátky. To vše způsobuje mimo jiné také finanční stres, který zúčastněným vše komplikuje. Neměli bychom tak určitě usínat na vavřínech, že jsme v půlce žebříčku. Máme na to být lepší, uvedl mimo jiné v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. 

Přečíst článek
Platby na kontakt už od listopadu. Novinku spustí zatím jen šestice bank

Platby na kontakt už od listopadu. Novinku spustí zatím jen šestice bank

Díky zveřejnění pravidel platebního systému Českou národní bankou (ČNB) mohly už tuzemské banky oznámit, kdy a jak spustí novou a dlouho očekávanou službu platby na kontakt (PNK). První takto zadané platby by tak mohly v Česku proběhnout už začátkem listopadu. Přečtěte si, ve kterých bankách tato služba bude fungovat a jak na to, abyste ji mohli využívat.

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Jak mi kyberpodvodníci vysáli z účtu tisíce. A jak jsem je získala zpět

Každý měsíc v rychlosti prolétnete bankovní výpis. Kontrolujete si odchozí platby. Nic podezřelého nenajdete. Za pár měsíců, v horším případě let, ale zjistíte, že vám z účtu potichu a nenápadně zmizely tisíce korun. Jak je to možné? Podívali jsme se jednomu z nových kyberpodvodů na zoubek v naší reportáži i včetně toho, jak v reálu funguje málo známé pojištění internetových rizik.

Přečíst článek
Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Začátek nového školního roku i studijního semestru je tady a s tím už i tradiční novinková lákadla bank pro studenty a mladé lidi do třiceti let. Nejnovější bankovní marketingové akce cílí právě na nové mladé klienty, aby si zvykli na danou banku ještě, než si začnou sami vydělávat. Ti konzervativní totiž v bance obvykle pak už zůstanou. Noví klienti teď za sjednání účtu a splnění pár podmínek mohou získat finanční odměnu, mobil či případně další výhody. Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších benefitů k tuzemským bankovním účtům pro mladé lidi.

Přečíst článek
Reklama

News box

Následkem bojů v Pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás zahynulo 34 183 Palestinců a 77 143 utrpělo zranění, uvádí úřady ovládané Hamásem ve svém pravidelném hlášení na síti Telegram. Za poslední den podle nich přibylo 32 mrtvých. Média připomínají, že boje v Gaze dnes pokračují 2️⃣0️⃣0️⃣. dnem. Válku loni 7. října podnítil teroristický útok Hamásu v jižním Izraeli.
Německá 👮 policie zadržela jednoho ze spolupracovníků lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Informovala o tom veřejnoprávní televize ARD, podle které měl spolupracovník Maximiliana Kraha sledovat pro Peking čínskou opozici a předávat Číně informace o chodu europarlamentu.
Počet kybernetických útoků na klienty bank se v prvním čtvrtletí 2024 meziročně 📈 zvýšil o 21 procent, napadeno bylo 20 723 klientů. Za první čtvrtletí tzv. e-šmejdi způsobili škody za 357,2 milionu korun, což je však ve srovnání se stejným obdobím loni pokles o více než 18 milionů korun, uvedla Česká bankovní asociace.
Britský parlament v noci na dnešek  schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do Rwandy, oznámily tiskové agentury. Zákon se týká uchazečů o azyl, kteří do Británie vstoupili nelegálně.
Ruskem kontrolovaná Mezinárodní investiční 🏦 banka (MIB) přemístila své ústředí z Budapešti do Moskvy. S odvoláním na prohlášení finanční instituce o tom dnes informovala ruská státní agentura TASS. Spojené státy loni v dubnu uvalily sankce na banku i její představitele a Maďarsko se následně rozhodlo z této instituce odejít.
Reklama
Reklama
Doporučujeme