Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Oživení při prodeji nemovitostí kolem sebe nevidím, říká obchodník s luxusními realitami

Dalibor Martínek
lib

Situace na rezidenčním trhu se oproti začátku roku podle obchodníka s nemovitostmi Jiřího Kučery nijak výrazně nezměnila. A to přes proklamace některých developerů o oživení poptávky. Podle Kučery stále platí kombinace vysokých sazeb a vysokých cen bydlení.

Reklama

„Máme pár týdnů po prázdninách, je možné, že se něco rozeběhne. Dříve byla sezónnost v prodeji nemovitostí, která v době realitního boomu téměř vymizela. Je možné, že se k něčemu takovému vrátíme,“ říká generální ředitel Luxentu.

Jeho firma se věnuje i prodeji nemovitostí v cizině. Ze zahraničních trhů přichází se zajímavou zkušeností, která se skutečně může projevit i v Česku. Podle Kučery lidé přes léto nechtěli nic moc řešit. Destinaci si přijeli nebo přiletěli do ciziny prohlédnout a využili k tomu rekreaci. „K realizaci nákupu přicházejí až teď.“

Novostavba, ilustrační foto

Žádní Rusové, luxusní reality tady kupují výhradně Češi, říká obchodník Jiří Kučera

Kdo v Česku kupuje drahé nebo jinak řečeno luxusní bydlení, byty a domy? Rozhodně to nejsou hypotékáři, říká Jiří Kučera, generální ředitel společnosti Luxent, která se zabývá obchodováním právě v tomto realitním segmentu. Tak kdo to tedy je? Podle Kučery především lidé s hotovostí. Velmi často nepotřebují řešit akutní potřebu bydlení.

Přečíst článek

Rusové ženou ceny realit vzhůru

Nejčastěji vyhledávanou cizinou jsou stále Chorvatsko, Španělsko nebo země Perského zálivu, především Dubaj. „Tam mají obchody stále vzrůstající trend.“ Tamním specifikem je obří příchod Rusů, a to i v době konfliktu na Ukrajině, kteří tam ženou ceny nahoru. „Tam vysloveně probíhal run na developery,“ říká. Situace byla nesmírně volatilní, ale v poslední době se prý uklidnila.

Kučera se věnuje luxusnímu segmentu rezidenčního trhu. I na něm vidí v rámci Česka jisté zpomalení. Ne, že by tento trh přímo zamrznul, ale změna chování je vidět i u movitých lidí. „Je to vyčkávání kupujících. Jsou velmi pečliví. A hlavně, nemovitosti, které máme v nabídce, jsou unikátní. A kupující nejsou nahodilí, oni o nich dobře vědí.“ Kolem vyhlídnuté nemovitosti sledují dění, občas se ozvou. Podle Kučery jde o standardní přetahovanou mezi prodávajícím a kupujícím běžná i z ostatních částí trhu.

Na trhu s běžnými nemovitostmi se obecně předpokládá, že prodávající je ve stresu, potřebuje peníze z prodeje a tím je ochotný i k nějaké slevě. Prodávající v segmentu luxusu nebývá ve finanční tíži a čeká. Uskutečnění obchodu se proti minulým letům výrazně prodlužuje. „Rozhodně nejde o nějaký masivní pokles cen,“ poukazuje na dění na trhu secondhandu v posledním roce a půl, kdy některé starší domy v regionech zlevnily i o víc než deset procent. V Kučerově luxusním lovišti jde vždy o konkrétní situaci jak prodávajícího, tak kupujícího.

Poslechněte si aktuální díl podcatu Realitní Club, jehož hostem byl Jiří Kučera z Luxentu, v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Další díly našeho realitního podcastu sledujte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Menší ostrovy u Kanady mohou stát stejně jako garsonka v Praze.

Vlastní ostrov není jen pro miliardáře. Stát může i tolik co garsonka na Proseku

Přečíst článek
Barokní zámek v Mirošově je na prodej.

Zámek u Rokycan je na prodej. Jde o jednu z nejdražších nemovitostí na tuzemském trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme