Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dubajská realitní bublina se dál nafukuje. Byty tam skupují Rusové i Češi

Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate
Inspire Real Estate / poskytnuto Jakubem Chmelařem
Zdeněk Pečený

Když jde v Dubaji do prodeje nový projekt, před kancelářemi developerů stojí lidé od půlnoci frontu, aby na ně vůbec něco zbylo. „Ten zájem je obrovský. Lidé kupují všechno, co je na trhu,“ říká Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate.

Reklama

Co se aktuálně děje na dubajském realitním trhu?

Dubajský trh je celkem předvídatelný. Pořád se pohybuje po nahoru a dolů po takové sinusoidě. Aktuálně jsme na některém z vrcholů. Ještě tři měsíce zpátky jsme se pohybovali pod úrovní dosud maximálních cen z roku 2014. Dnes už jsme se ale dostali i nad tyto úrovně.

Zájem o nemovitosti je v Dubaji skutečně enormní, trh ustavičně roste. Pro ilustraci: když se před měsícem spustil prodej nového projektu o 70 podlažích po osmi bytech na patře, vyprodal se za hodinu. Lidé stáli od půlnoci frontu před kanceláří developera, jen aby na ně zbyla řada.

Což naplňuje všechny znaky realitní bubliny…

Ten zájem je v této fázi trhu skutečně obrovský. Lidé skoupí všechno, co je v nabídce. Děje se tak vždy v této fázi trhu, který zaplaví zahraniční investoři, protože ceny nemovitostí v Dubaji jsou oproti jiným destinacím stále přijatelné.

Za poslední dva roky ale šly hodně nahoru…

V květnu loňského roku byt v rozestavěném projektu přímo u pláže vycházel v přepočtu na 9,95 milionu korun, o čtyři měsíce později už na 14,5 milionu a dnes na 17,2 milionu. V březnu jsem klientům prodal byty za milion dirhamů, tedy asi 6,5 milionu korun, a dnes se ty stejné byty prodávají za 1,25 milionu. Za čtyři měsíce ceny vystřelily o 25 procent.

Růst je to opravdu astronomický. Nejlepší cena je vždy úplně v zárodku projektu, který je ještě jen na papíře. Ve chvíli, kdy jde do prodeje, vynoří se spousta investorů, kteří okamžitě skupují celá patra a následně tyto byty rozprodávají se ziskem. Klidně jen o měsíc později. Takže je to zase tolik nestojí, zaplatí třeba zálohu 10 procent z ceny a než by měli uhradit další splátku, už byt za vyšší cenu přeprodají.

O kolik se trh propadl při poslední krizi v roce 2019?

Asi o 50 procent. V té době Dubaj opustilo dost lidí. Nyní se jich hodně vrací. V roce 2019 měla Dubaj dva miliony obyvatel, dnes je to skoro 3,5 milionu a dále to roste.

Objevují se už signály, že trh zpomaluje?  

Už zhruba půl roku se o tom mluví, ale zatím pořád dál roste.

Burdž Chalífa

Emiráty se mění. Chtějí se stát Silicon Valley Blízkého východu

Proměnit se v blízkovýchodní technologický hub má Spojeným arabským emirátům start-up Deel, který bude svým klientům nabízet pracovní víza. Patří mezi ně firmy jako Coinbase nebo Shopify, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Byt v Dubaji nese až 10 procent ročně

 Oddálil očekávaný pokles příliv ruský investorů?

Ano, i ten zřejmě sehrál svoji roli. Letos se ale roztrhl pytel i s českými a slovenskými investory. Týdně mě osloví i čtyři klienti, kteří si mým prostřednictvím chtějí v Dubaji koupit byt. Děje se tak od začátku války na Ukrajině. V Česku už jsou nemovitosti drahé a nenesou takový výnos jako v Dubaji, 2+kk o velikosti 70 metrů čtverečních, 5 minut od Burdž Chalífy se dá koupit za 7 milionů korun. A výnos? Minimálně osm procent ročně. Právě takový projekt je zrovna ve výstavbě, hotový bude za rok a půl a investor si navíc může rozložit splátky na šest let. Do roku a půl tedy musí uhradit 50 procent ceny a další polovinu v průběhu následujících 4,5 let. To je slušný deal.

Dubaj, ilustrační foto

Dubajsk. Ruské tažení do Dubaje nebere konce, mají tam už svoje první lázně

Po 24. únoru, kdy Evropa začala uzavírat svůj vzdušný prostor ruským letadlům, začali bohatí Rusové létat jinam: především do Střední Asie a na Blízký východ. Do května se formovala nová geografie ruské elity, ukazují údaje o téměř 2000 letech analyzované deníkem The New York Times. Tento svět má jedno jasné centrum: Dubaj.

Přečíst článek

Výnos osm procent je reálný?

To je takový standard. Řekněme 7 až 8 procent při krátkodobém pronájmu. Hodně záleží na lokalitě a velikosti bytu. Od klientů mám potvrzené, že byt 2+kk pořízený do milionu dirhamů v dobré lokalitě nese až deset procent ročně. Lokality vhodné pro krátkodobý pronájem jsou JLT, Dubai Marina, The Palm, Downtown, Business Bay. Dubai Creek už se hodí spíš na dlouhodobé pronájmy.

Existuje v Dubaji vůbec dostatečná poptávka po dlouhodobých pronájmech?

Je velká. Spousta lidí jede do Dubaje na zkušenou. Třeba na rok, dva a pak zase pokračuje jinam nebo se vrací domů. Nájem se zde platí dopředu, minimálně na čtvrt roku, ale někdy i na celý rok dopředu.

A co poptávka v po krátkodobém pronájmu?

Standardem je obsazenost 14 dní v měsíci. Nejde jen o zahraniční turisty, krátkodobé pronájmy využívají i obyvatele jiných emirátů, kteří přijíždějí do Dubaje na víkend. Airbnb dokonce prohlásila Dubaj za vůbec nejvýdělečnější trh.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Kdy praskne realitní bublina? Data hodně napoví. A miliardář Soural to ví

Developerská a stavební společnost Trigema miliardáře Marcela Sourala koupila většinový podíl ve Společnosti pro Cenové mapy ČR. Vedle datového realitního start-upu Flat Zone, s jehož pomocí vytváří čtvrtletně analýzu cen nových bytů v zemi, získala do svého portfolia server zpracovávající informace z katastru nemovitostí - portál cenovamapa.org. Výši transakce firma nezveřejnila.

Přečíst článek

Airbnb vyhlásila Dubaj za nejvýdělečnější trh

Narazí krátkodobé pronájmy na svůj strop? Bytů se staví víc a víc a turistů tolik nepřibývá…

Rozhoduje výběr lokality. Je pravda, že se staví víc a víc, i to, že už není moc kde stavět, aby to bylo atraktivní a ekonomicky výhodné pro krátkodobý pronájem.

Jaké poplatky jsou ještě spojeny s vlastnictvím nemovitosti v Dubaji?

Servisní poplatek, což jsou poplatky za bazény, fitka, výtahy a úklid společných prostor, se platí jednou ročně na rok dopředu. Dále ještě elektřina, voda, internet. Klasika.

Na kolik to asi vyjde?

Servisní poplatek se odvíjí od konkrétního projektu, jak moc je luxusní, co vše je tam k dispozici. U standardních projektů se pohybuje od 92 do 138 korun za čtvereční stopu na rok. U běžného sedmdesátimetrového bytu poplatek vyjde na 98 tisíc korun za rok. Jsou ale samozřejmě luxusnější projekty, kde je to až 500 korun za čtvereční stopu.

Jaké jsou možnosti financování nemovitostí a jaký je o ně zájem?

Některé projekty umožňují splátky na několik let, navíc bez navýšení. Hypotéka je možná do výše 50 procent, ale nemovitost již musí stát. Pro nerezidenty to je náročný proces, kdy je potřeba opět doložit výpisy z účtů s minimálním měsíčním příjmem v přepočtu asi 130 tisíc korun, aby banka o poskytnutí hypotéky vůbec uvažovala. A při příjmu 130 tisíc korun měsíčně nebude půjčená částka nijak závratná, v přepočtu třeba necelé dva miliony korun.

Nájmy se ve Velké Británii utrhly ze řetězu.

Nájmy v Británii raketově rostou, lidé se stěhují zpět k rodičům. Češi jsou na tom ještě dobře

Britům se stále složitěji shání dostupné bydlení. Průměrný nájem v Londýně za rok vzrostl o téměř 16 procent, v druhém největším městě – Manchesteru – dokonce o více než 23 procent. Řada lidí, i předdůchodového věku, se proto stěhuje k rodičům. Situace kopíruje vývoj v řadě dalších zemích. Česká republika si ale zas tak špatně nestojí.

Přečíst článek

Realitní bublina v Dubaji hned tak nepraskne

Jaký čeká nemovitostní trh v Dubaji vývoj?

V této chvíli se to těžce odhaduje. Myslím, že by se růst už mohl zastavit a ceny se ustálit na dnešní úrovni. Pokud budu vycházet z minulého vývoje, tak za dva roky by mohlo dojít k mírné korekci.

Jak jste se dostal k prodávání nemovitostí v Dubaji?

Byla to úplná náhoda. V prostředí realit jsem ale vyrůstal. Moje nevlastní máma vlastnila realitku, takže od mala jsem chodil po prohlídkách nebo zvedal telefony. Nebyla to úplně kariéra, za kterou bych šel, ale vždy mě to bavilo a dostal jsem pracovní nabídku na rok, kterou jsem přijal. No a z roku se stalo deset let.

A proč Dubaj?

Pracoval tady pro jednu cestovku a reality prodával bokem. Až před dvěma lety jsem se začal věnovat čistě realitám.

Jak to v Dubaji funguje s pracovním povolením?

Když chcete v Dubaji pracovat, musíte mít rezidenční víza. Každý zaměstnavatel, který vám v Dubaji nabídne práci, tak také zařizuje víza. Ta se vydávají na dva roky.

Jak to s vízy funguje u majitelů firem či nemovitostí?

Majitelé firem si víza řeší sami, platí za ně poplatek v přepočtu 78 až 118 tisíc korun, záleží na zprostředkovali. U majitelů nemovitosti vízum vyjde na asi 98 tisíc korun na tři roky. Víza pro jeho nejbližší pak stojí asi deset tisíc korun na osobu.

Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Emirátská megapole se stala bezpečným přístavem, kde se mohou ruští boháči schovat před západními sankcemi. Během posledních měsíců se v Dubaji vyrojilo rekordní množství ruských podnikatelů, ukazují data společnosti Virtuzone, jež pomáhá klientům založit byznys v Dubaji.

Přečíst článek

Rezidenční vízum nemusí být výhodou

Vztahují se na majitele nemovitosti ještě nějaké podmínky při žádosti o takové vízum?

Ano, vlastněná nemovitost musí mít hodnotu v přepočtu vyšší než pět milionů korun. Je třeba, aby byla dostavěná a splacená. Nesmí tak být třeba na hypotéku. Existuje ještě možnost žádat o vízum na rozestavěnou nemovitost, ale tam už musí její minimální hodnota být přes 13 milionů korun.

Pokud tam někdo nechce dlouhodobě žít, přináší mu rezidenční vízum nějaké výhody?

Klientům to nedoporučuji. Pro nás, občany České republiky, to má jednu velkou nevýhodu. S rezidenčním vízem nemůžete řídit s českým řidičským průkazem. Je potřeba si udělat místní řidičák, a to znamená absolvování celé autoškoly. Třeba Slováci si mohou řidičák pouze vyměnit. Přitom Česko a Slovensko mělo o uznávání žádat ve stejnou dobu. Rezidenti si například také musejí v SAE platit zdravotní pojištění za zhruba 13 tisíc korun ročně.

Žádné výhody rezidentury tedy nejsou?

Výhodou rezidenčního víza je možnost snadného otevření emirátského bankovního účtu. Investory, kteří tady chtějí byt pronajímat a přijímat platby na místní účet, je to je velká výhoda, protože v SAE se neplatí daň z nemovitostí, ani daň z příjmů. Pokud příjmy z pronájmů chodí investorům na český účet, musejí je v Česku i danit.

Dá se účet otevřít i bez rezidenčního víza?

Je to velmi složité, ale jde to. Je tam potřeba dodat velké množství podkladů. Například výpisy z účtů za posledních šest měsíců přeložené do angličtiny, pokud jde o podnikatelský účet, tak i faktury k transakcím, opět přeložené do angličtiny. Samozřejmě také potvrzení o vlastnictví nemovitosti v SAE, to vše jen, aby banka vaši žádost vůbec zvážila.

Mohab Samak, šéf dubajské realitky

Dubajský realitní makléř: Evropané berou trh útokem

Vyšší výnosy, ale také možnost úniku z evropské zimy a lockdownů. To jsou důvody, proč se dubajské nemovitosti dostaly do hledáčku Evropanů. „Největší nárůst jsme zaznamenali u Francouzů,“ říká Mohab Samak, šéf dubajské pobočky realitní kanceláře Engel & Völkers. Ceny nemovitostí během dvou let vzrostly až o 45 procent.

Přečíst článek

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme