Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dubajsk. Ruské tažení do Dubaje nebere konce, mají tam už svoje první lázně

Dubaj, ilustrační foto
iStock
Dušan Kütner

Po 24. únoru, kdy Evropa začala uzavírat svůj vzdušný prostor ruským letadlům, začali bohatí Rusové létat jinam: především do Střední Asie a na Blízký východ. Do května se formovala nová geografie ruské elity, ukazují údaje o téměř 2000 letech analyzované deníkem The New York Times. Tento svět má jedno jasné centrum: Dubaj.

Reklama

Evropská města byla do začátku invaze na Ukrajinu základním hřištěm pro ruské superbohaté. Sankce jim ale uzavřely velkou část zejména západního světa, další tisíce lidí pak z Ruska prchly kvůli zavírání zapádních poboček firem či tlaku úřadů. Kohorty Rusů – včetně obchodních magnátů a celebrit – si proto udělala z Dubaje, největšího města v Perském zálivu, svůj hlavní cíl, napsal The New York Times (NYT).

Říkají tomu „Dubajsk“

Před invazí pouze tři procenta soukromých letů směřovalo z Ruska do Spojených arabských emirátů, především do Dubaje, vyplývá z analýzy NYT na základě tisíců záznamů z RadarBox.com, společnosti pro sledování letů. Toto číslo se během týdnů po zahájení invaze zvýšilo na šest procent a v květnu na 14 procent.

Ilustrační foto

Inflace dostihla i ty nejbohatší. Nejvíc si za luxus připlatí v Šanghaji

Vůči inflaci není imunní nikdo, ani ti nejbohatší. Nejvíc zdražování luxusního zboží pociťují bohatí obyvatelé Hongkongu, naopak v New Yorku nárůst cen luxusního zboží není tak razantní, jak je tomu u toho běžného, píše server CNBC.

Přečíst článek

Záznamy poskytují působivý důkaz, že západní sankce za válku na Ukrajině znamenaly drastickou změnu životů a zvyků ruské elity. Analýza zachycuje jak tryskáče v soukromém vlastnictví, tak tryskáče pronajaté komerčními společnostmi. Většina tryskáčů je ale soukromých.

Počty letů ruských soukromých tryskáčů z Ruska do světa:

Zdroj: The New York Times, RadarBox.com

Před invazí 24. února nabízela luxusní evropská hřiště v Británii, Francii a Švýcarsku útočiště pro ruské superbohaté. Ale nyní, kdy je evropský vzdušný prostor uzavřen pro ruská letadla a evropské země se zmocňují majetku ruských oligarchů, zdá se, že dny létání do Ženevy na víkendové nákupy skončily.

Nová geografie ruských boháčů

Místo toho se ve vzorcích letů analyzovaných NYT objevuje nová válečná geografie dosahu ruských bohatých. Hlavními destinacemi se staly Kazachstán a Turecko, země, které se nepřipojily k sankcím proti Rusku a které poskytly domov ruským podnikům opouštějícím zemi. Ázerbájdžán, bývalá sovětská republika, která stále udržuje úzké vztahy s Ruskem i Ukrajinou, také těží ze zvýšeného cestování soukromými letouny.

Ilustrační foto

Vila za deset milionů? V Česku ji neseženete, v Dubaji ano

Luxusní apartmán nebo vila s výhledem na moře za 10 milionů korun? Není to nereálné. Zájem Čechů o koupi nemovitosti v zahraničí se zvyšuje, i vlivem války na Ukrajině. A dávno už nejsou v popředí zájmu jen tradiční lokality jako je Chorvatsko nebo Španělsko, podotýkají redakcí Newstream oslovení realitní makléři.

Přečíst článek

Žádná země však nezaznamenala tak velký skok v počtu bohatých ruských cestovatelů jako Spojené arabské emiráty, kde se letovisko a finanční centrum Dubaj stalo hlavním uzlem spojujícím Moskvu s luxusními a obchodními příležitostmi, které stále nabízí zbytek světa.

„Spousta lidí nemá na výběr," řekla Daria Poligajevová, ruská novinářka, která se do Dubaje přestěhovala před několika lety a nyní vidí vlnu přijíždějících krajanů. „Je to jedno z mála míst, kam nyní můžete převést a rozvíjet své podnikání, kde existuje trh a kde stále máte trh mezinárodních korporací,“ dodala.

Do dubajské ruské sauny bez vodky a nahoty

Nadnárodní společnosti jako Goldman Sachs a Google po invazi přemístily zaměstnance z Moskvy do Dubaje. Jeden z nejznámějších ruských restauratérů pracuje na novém projektu v Dubaji. A jedna wellness společnost se sídlem v Dubaji nedávno otevřela něco, co nazývá první městská „baňa“ neboli ruská sauna – právě včas pro nadcházející letní horké dny.

Megajachta Amadea za 325 milionů dolarů patří podle amerických úřadů ruskému sankcionovanému miliardáři Sulejmanovi Kerimovovi.

Další skalp ruského oligarchy. Fidži předalo Washingtonu megajachtu ruského „krále zlata“

Fidži vydalo Spojeným státům luxusní jachtu za 325 milionů dolarů (asi 7,2 miliardy korun) s názvem Amadea, která podle americké strany patří desátému nejbohatšímu Rusovi a 134. nejmovitějšímu obyvateli planety Sulejmanu Kerimovovi. Muž zbohatl zejména díky značnému podílu v největším ruském těžaři zlata, společnosti Poljus, a jeho jméno se mezi jinými ocitlo na sankčních seznamech USA, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

„Pro Dubaj jsme museli trochu upravit pravidla,“ řekl generální ředitel wellness společnosti Dominique Laird s odhadem, že 90 procent zákazníků bani jsou Rusové. „V parní komoře nemůžou pít vodku. A rozhodně nemohou být nazí,“ dodal.

Kazachstán, rozlohou největší země ve Střední Asii, se stal dalším centrem ruského obchodu. Je to místo, kam americký poradenský gigant McKinsey původně přemístil stovky zaměstnanců své moskevské kanceláře, když letos na jaře opustil ruský trh, a po invazi to byla třetí nejoblíbenější destinace pro soukromé tryskáče opouštějící Rusko.

Navzdory mezinárodním sankcím a uzavření vzdušného prostoru někteří z nejvyšších ruských oligarchů po invazi ale stále létali po světě. Ruské soukromé tryskáče byť v řádu nízkých jednotek přijaly mimo jiné Rakousko, Německo, Řecko, Itálie, Polsko či Švýcarsko, naznačuje analýza NYT.

jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka

Už ho začali převádět. Španělé odhalili miliardový majetek sankcionovaných Rusů

Další stopka ruským sankcionovaným občanům a společnostem přichází ze Španělka. Tamní úřady odkryli odkryly majetek, včetně podílů v nejméně 10 společnostech, které patří osobám spojeným s ruským režimem, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme