Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dubaj zažívá zlaté realitní časy. Trh loni ovládli Rusové

Dubaj zažívá zlaté realitní časy. Trh loni ovládli Rusové
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Dubaj loni překonala letitý rekord v počtu realitních transakcí. Hlavním motorem tamního lukrativního trhu se stali Rusové, kteří prchají ze země okupující Ukrajinu, ať už z politických důvodů, nebo před sankcemi západního světa. A výhled pro letošní rok zůstává rovněž slibný, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Rusové byli podle makléřské společnosti Betterhomes největšími mezinárodními kupci dubajských nemovitostí loni, kdy se město ukázalo jako bezpečné útočiště uprostřed geopolitické a ekonomické nejistoty v ostatním světě. Zájem Rusů prudce vzrostl po začátku války na Ukrajině, protože Rusko čelí stále přísnějším sankcím, což pomohlo posunout hodnotu transakcí a počty prodejů na rekordní úroveň, uvedl Bloomberg.

Dubaj

Rusové nakupují v Dubaji nemovitosti jako šílení, už jim ale začíná docházet dech

Rusové jsou v Dubaji největší zahraniční kupci nemovitostí. Ve třetím letošním čtvrtletí v počtu realizovaných nákupů předběhli Indy. Podle dubajských makléřů se ale zájem Rusů o tamní reality začíná vyčerpávat. Naproti tomu sílí zájem Francouzů a Němců.

Přečíst článek

Dubaj zaznamenala v loňském roce více než 86 tisíc transakcí v prodejích rezidenčních nemovitostí, čímž překonala předchozí rekord ve výši 80 tisíc v roce 2009, uvedl Bloomberg s odkazem na data společnosti Betterhomes se sídlem v Dubaji. Loni se prodaly nemovitosti v hodnotě asi 56,6 miliardy dolarů (asi 1,26 bilionu korun), což je téměř 80procentní nárůst ve srovnání s rokem 2021. Růst cen nemovitostí se ale loni zpomalil na 11 procent z 21 procent o rok dříve, uvedla společnost.

zdroj: Bloomberg, Betterhomes

Trh s nemovitostmi v Dubaji se vzepřel trendu ve většině světa, kde hodnoty domů klesly kvůli rostoucím úrokovým sazbám a zhoršujícímu se výhledu růstu ekonomiky. Ceny a nájmy v emirátu podpořili také byznysmani prchající před přísnými proticovidovými opatřeními v Číně, izraelští investoři, kryptomilionáři a manažeři hedgeových fondů poté, co lukrativní město liberalizovalo zákony, aby upevnilo svou pozici hlavního obchodního centra v regionu.

Druzí jsou Britové

Realitní sektor tak přispívá k více než třetině ekonomiky v Dubaji, podotkl Bloomberg. V první pětici nejčastějších kupců podle národností pak figurují Britové na druhém, Italové na čtvrtém a Francouzi na pátém místě. Indičtí státní příslušníci byli třetí, zatímco čínští kupci vypadli z první pětice, protože přísná politika země „Covid Zero“ omezila mimo jiné i cestování.

Dubaj, Palm Jumeirah

Vila v Dubaji za čtyři miliony korun? Dobrá cena. Jenže on je to měsíční nájem

V Dubaji padl nový rekord na trhu s nájemním bydlením. Vila situovaná na největším uměle vytvořeném souostroví na světě Palm Jumeirah, které má tvar palmy, se pronajala na půl roku za v přepočtu 25 milionů korun. Nedávno v emirátu padly také prodejní rekordy - nejdražší pozemek i nejdražší nemovitost.

Přečíst článek

Betterhomes očekává oživení čínských investorů v Dubaji v letošním roce s tím, jak se asijská velmoc opět otevírá světu. „Dubaj bude pravděpodobně i nadále přitahovat nové obyvatele a investory a zajistí, že transakce zůstanou silné,” řekl generální ředitel Betterhomes Richard Waind.

Dodal však, že pokud hlavní úrokové sazby zůstanou na zvýšených úrovních, bude to mít dopad na cenovou dostupnost a „udrží prodejní ceny na sekundárním trhu pod kontrolou“.

Palm Jumeirah v Dubaji

Pohled na dubajskou Palmu z výšky bez nutnosti sedět v letadle

Nejvyšší budovu světa, dubajskou Burdž Chalífu, navštívil už leckdo. Na umělém souostroví Palm Džumeira se letos ve 54. patře otevřela poloprivátní vyhlídková terasa s výhledem na nejznámější člověkem vytvořené umělé ostrovy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
V Dubaji se na trhu ocitl nejdražší dům v historii, zámek ve Style Versailles je na prodej za 204 milionů dolarů.

FOTOGALERIE: Nejdražší dům v Dubaji. Magnát jej prodává za miliardy, zdobí jej statisíce plátků zlata

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme