Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Některé dubajské čtvrti zažily za poslední roky růst cen nemovitostí na trojnásobek. Do Dubaje totiž přicházejí movití podnikatelé z neklidných koutů světa, kteří zde hledají bezpečí pro svoji rodinu a peníze. A nejsou to jen Rusové, kdo žene cenu dubajských realit vzhůru. 

Reklama

Zatímco ve většině částí světa realitní trh zamrzl, obchody nejdou a realitním makléřům se tenčí naspořené rezervy z dob před krizí, v Dubaji realitní  párty pokračuje. Od loňského roku neuběhne měsíc, aby v Dubaji nepadl nějaký rekord. Ať již jde o celý trh nebo novou „nej“ nemovitost. 

Původní rekordní ceny dubajských nemovitostí z roku 2014 trh překonal již na jaře loňského roku. Na konci léta padl rekord meziročního růstu cen apartmánů. Dosáhl dvaceti procent. V žádaných lokalitách jsou ale nárůsty mnohem vyšší, než je tržní průměr.

Luxusní resort Atlantis The Royal v Dubaji

Seriál: Kde strávit silvestrovskou noc? Za dubajský luxus dáte miliony

Kde strávit silvestrovskou noc? Byznysový portál newstream.cz spouští nový seriál o nejnovějších hotelových resortech z celého světa a nabídne detaily toho, jak v nich lze strávit například příchod Nového roku. A samozřejmě na kolik to vyjde. Startujeme hotelovým resortem Atlantis The Royal, který leží v Dubaji a jeho otevření patřilo k nejočekávanějším údálostem dekády.

Přečíst článek

Otevřeno pro všechny

Ceny dubajských nemovitostí žene vzhůru zahraniční poptávka. A podle místních makléřů, které Newstream oslovil, nejde zdaleka jen o Rusy prchající před Putinovým režimem. V Dubaji hledají bezpečný přístav pro své majetky také movití Ukrajinci, Číňané nebo Britové. 

„Od loňského roku přicházejí Rusové i Ukrajinci, ale také majetní Číňané, Indové, Pákistánci či třeba Britové, kteří řeší, jak se vyhnout enormnímu daňovému zatížení ve Velké Británii,“ říká pro Newstream Fabricio Saltini, ředitel realitky Crompton Saltini Real Estate a dodává, že Dubaj je otevřená pro všechny, kdo si život v kolébce luxusu mohou dovolit. 

Mezi kupujícími ale podle Saltiniho stále dominují Rusové, kteří ale ne nutně přícházejí z Ruska, ale ze zemí jako Německo, Británie nebo USA, kde dlouhé roky žili a mnozí už ani nemají ruský pas. Po vypuknutí konfliktu na Ukrajině se ale ani v západním světě necítili komfortně. 

Bydlet jako král. Podívejte se, jak vypadá luxusní apartmá v Dubaji za 100 tisíc na noc

Jak vypadá hotelové apartmá, které na jednu noc stojí více než dva průměrné měsíční platy v Česku? Podívejte se v galerii.

Přečíst článek

Za tři roky na trojnásobku

Cenové rekordy nyní padají více u luxusních megavil než u apartmánů. Nejžádanější jsou nemovitosti na pláži či v její blízkosti. Tyto nemovitosti zažily v posledních třech, čtyřech letech nevídaný růst cen. Například byt o třech ložnicích v bytovém komplexu Beachfront se koncem roku 2020 dal pořídit levněji než srovnatelný byt v Praze, v přepočtu za 10 milionů korun. Dnes se stejně velký byt ve stejném projektu nedá pořídit za méně než 35 milionů. Zrovna tento týden se jeden byt se třemi ložnicemi objevil na trhu. Cena? 8,5 milionu dirhamů, tedy 54 milionů korun.

Máte pár desítek milionů? Podívejte se, co si za ně koupíte v Dubaji:

Trable v ráji

V blízké dubajské Marině se v projektu indického developera Condor Marina Star dá dnes za stejnou částku pořídit stěží garsonka. Projekt je téměř dokončený, ale ne všechny byty našly svého majitele. U podobných projektů bývalo běžné, že se vyprodaly již takzvaně „off plan“ tedy dlouho před dokončením.

Nejdražší byty v tomto projektu – dva penthousy zabírající 25. a 26. patro – jsou stále k dispozici. Při cenách od 150 milionů korun získá potenciální kupec 335 metrů čtverečních vnitřních prostor a skoro stejné množství teras a balkonů. Penthousy jsou ale prodávány jako „shell&core“ a finální dokončení bude nové majitele ještě stát nemalé prostředky.

Málokdo umí předvídat, co se v Dubaji stane v nadcházejících letech. Jak se říká, nic neroste do nebe. Cenová korekce dříve či později přijde, shodují se oslovení makléři i analytici. Ostatně dubajský trh si již několika krizemi prošel.

„Jsou dubajské ceny udržitelné? Myslím, že ne,“ říká Barnaby Crompton, druhý spolumajitel realitky Crompton Saltini Real Estate a dodává: „Následujících 12 až 18 měsíců vypadá dobře, ale věřím, že i ty nejlepší lokality zaznamenají během několika příštích let pokles cen.“

Oživení při prodeji nemovitostí kolem sebe nevidím, říká Jiří Kučera, obchodník s realitami

Oživení při prodeji nemovitostí kolem sebe nevidím, říká obchodník s luxusními realitami

Situace na rezidenčním trhu se oproti začátku roku podle obchodníka s nemovitostmi Jiřího Kučery nijak výrazně nezměnila. A to přes proklamace některých developerů o oživení poptávky. Podle Kučery stále platí kombinace vysokých sazeb a vysokých cen bydlení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme