Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Dubai Marina
Stanislav Šulc / Newstream.cz
Petra Jansová
pej

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Reklama

„Daří se nám velmi dobře, a to už od začátku pandemie, s níž se Dubaj dokázala nad míru dobře vypořádat, tedy mnohem dřív než začala válka na Ukrajině,“ citoval server CNBC dubajského miliardáře a majitele developerské společnosti DAMAC Properties Hussaina Sajwaniho.

V roce 2021 proběhly na dubajském realitním trhu transakce v hodnotě 35 miliard dolarů, což je vůbec nejvíc od globální finanční krize. A razantní nárůst poptávky bude zřejmě pokračovat i v tomto roce. Alespoň to naznačuje analýza společnosti CBRE. Za první dva měsíce tototo roku proběhlo ve srovnání se stejnými obdobími předchozích let vůbec nejvíc realitních transakcí.

Sajwani předopkládá, že Spojené arabské emiráty, jež jsou dlouhodobě v hledáčku ruských turistů i investorů, budou nyní významně těžit ze sankcí uvalených na Putinův režim.

Dubaj, ilustrační foto

Emiráty se přibližují Západu. Vzdají se volného pátku a práce v neděli

Vláda Spojených arabských emirátů oznámila, že od nového roku přechází na 4,5 pracovní týden – přičemž víkend začne v pátek odpoledne a skončí v neděli.

Přečíst článek

Ruská elita utíká do Dubaje

Rusové patřili podle Reuters mezi největší investory do dubajských nemovitostí už před válkou. „Rusové se nyní snaží vyřešit problémy, které na ně dopadly uvalením sankcí a z těch bude nyní mít Dubaj prospěch,“ dodal Sajwani.

Emiráty se zatím k sankcím Západu na Rusko nepřipojily.

„Budu upřímný, situace znervóznila spoustu lidí. Pokud ale peníze budou pocházet z legálních zdrojů, nevidím důvod, proč s Rusy neobchodovat,“ míní Sajwani.

Dubaj

Dubaj posiluje pozici centra turismu. Otevře největší vyhlídkové kolo na světě

V Dubaji se za měsíc otevře další turistická atrakce. Ain Dubai neboli Dubajské oko měřící téměř 280 metrů bude největším „ruským kolem“ na světě.

Přečíst článek

Spojené arabské emiráty ale se začátkem března ocitly na seznamu zemí, u nichž je zpochybněna důslednost, s jakou dbají na kontrolu finančních toků. Uskupení Financial Action Task Force zřízené organizací G7 zařadila SAE do společnosti zemí, jako je Turecko, Jordánsko nebo Pákistán.

Superjachta Eclipse Romana Abramoviče

Sankcionovaný Abramovič zřejmě spustil evakuaci svých jachet. Plují neznámo kam

Ruský miliardář a mimo jiné majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič spustil akci na záchranu svého majetku. Podle informací zahraničních médií ve svých dosavadních přístavech zvedly kotvy obě jeho luxusní jachty Eclipse a Solaris. Superjachty v celkové hodnotě přes miliardu dolarů plují neznámo kam. Děje se tak poté, co osmému nejbohatšímu Rusovi minulý týden zmrazila majetek Velká Británie a tento týden stejný krok oznámila EU.

Přečíst článek

bankovní přepážka

Zahraniční vlastníci se mohou radovat, české banky opět vydělaly desítky miliard korun

Hlavní podíl na vyšším zisku mají provize a poplatky. Ty bankám vynesly meziročně 46,4 miliardy korun, což je o 5,5 miliard více než v roce 2020. Naopak bankám klesly úrokové výnosy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme