Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Dubai Marina
Stanislav Šulc / Newstream.cz
Zdeněk Pečený

Emirátská megapole se stala bezpečným přístavem, kde se mohou ruští boháči schovat před západními sankcemi. Během posledních měsíců se v Dubaji vyrojilo rekordní množství ruských podnikatelů, ukazují data společnosti Virtuzone, jež pomáhá klientům založit byznys v Dubaji.

Reklama

Od chvíle, co invaze na Ukrajinu roztočila již několik kol západních ekonomických sankcí proti Rusku, začali bohatí oligarchové s vazbami na Kreml tvrdě pracovat na ochraně svého majetku před zmrazením či zabavením. Mnoho z nich se pokusilo rychle prodat nemovitosti rozeseté po Evropě a Spojených státech. Majetek se pak snažili převést do zemí, o nichž předpokládají, že leží mimo dosah západních úřadů.

Ale zatímco několik notoricky známých mezinárodních daňových rájů – jako Švýcarsko, Monako nebo Kajmanské ostrovy – začalo v blokádách a sankcích se Západem spolupracovat, Spojené arabské emiráty (SAE) zůstávají pro Rusy a jejich peníze naplno otevřeny. Vzhledem k tomu, že se Dubaj rozhodla nepřerušit ekonomické vazby s Ruskem a zdržela se hlasování o rezoluci Rady bezpečnosti OSN odsuzující ukrajinskou invazi, ocitla se na vrcholu seznamu destinací pro Putinovy oligarchy.

Švýcarská národní banka v Bernu

První účet Švýcarů pro sankcionované Rusy: Vily za šest miliard dolarů

Švýcarsko udělalo první krok k zabavování majetku Rusů sankcionovaných kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Z prvního soupisu majetku dotyčných oligarchů, který nechala zpracovat švýcarská vláda, vyplývá, že Rusové na sankčních seznamech mají v alpské zemi majetek za více než šest miliard dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Odhaduje se, že za poslední dva měsíce Rusko opustily statisíce lidí – i když přesné údaje nejsou k dispozici. Není proto žádným překvapením, že realitní makléři – už tak zažívající nápor zájemců o dubajské nemovitosti – byli svědky boomu ruské poptávky. Nákupy nemovitostí v Dubaji občany Ruska podle BBC vzrostly v prvních třech měsících roku 2022 o 67 procent.

Zájem oligarchů o Emiráty potvrdily také dubnové satelitní snímky zveřejněné deníkem Wall Street Journal, které ukazují nejméně sto soukromých tryskáčů spojených s bohatými Rusy, kteří se tlačili na dubajském mezinárodním letišti.

Aby ochránila své rezervy, zavedla ruská vláda kapitálová omezení a zakázala občanům opustit zemi s více než deseti tisíci dolary či ekvivalentu v jiné cizí měně. Vzhledem k tomu, že je obtížné převádět hotovost, mnoho ruských kupujících provádí platby v kryptoměnách. Někteří k tomu mají zprostředkovatele, který provede platbu v kryptoměnách a poté jménem kupujícího předá hotovost prodávajícímu.

Burdž Chalífa

Nejenom jednotlivci, ale i firmy. Rusové ve velkém prchají do Dubaje

Bohatí Rusové do Dubaje nejezdí jen kvůli nákupu nemovitostí, ve velkém tam přesouvají i celé firmy, upozorňuje server BBC.

Přečíst článek

Pouštní daňový ráj

Nejde ale jen o nákup nemovitostí. Bohatí Rusové si chtějí z Dubaje řídit veškeré své podnikání a finanční záležitosti. Společnost Virtuzone, která společnostem pomáhá zakládat firmy v Dubaji, zaznamenala obrovský nárůst poptávky ze strany ruských klientů. „Od začátku války dostáváme od Rusů pětkrát více poptávek,“ citovala BBC generálního ředitele Virtuzone George Hojeigeho.

Kromě postoje SAE k invazi na Ukrajinu přitahuje Putinovy kumpány do Emirátů možnost zahalit své obchody a vlastnictví majetku rouškou finančního tajemství. Podle zprávy neziskové organizace Tax Justice Network z roku 2021 jsou SAE hodnoceny jako desátá nejhorší země na světě, pokud jde o finanční transparentnost. Kromě toho, že SAE nabízejí finanční tajemství, jsou obzvláště přitažlivé pro jednotlivce nebo podniky, jež chtějí využít výhod takzvaných „bezplatných zón“, což jsou jurisdikce osvobozené od daní, které podléhají pouze minimální finanční regulaci.

Stejně jako ostatní finanční centra s nízkými daněmi, nízkou regulací a vysokou mírou tajnůstkářství se Dubaj stala široce vyhledávaným rájem pro daňové úniky. Ve stejné zprávě od Tax Justice Network se odhaduje, že daňový režim Spojených arabských emirátů stojí ročně ostatní země přibližně 722 milionů dolarů (přes 17 miliard korun) na ušlých daních.

Slavný uměle vytvořený obytný ostrov Palm Džumeira v Dubaji.

Na Západ to nejde, ruští oligarchové berou útokem reality v Dubaji

Riviéra, Londýn či alpské stráně jsou jim odepřeny, nejbohatší ruští oligarchové proto po vyhlášení protiruských sankcí vzali ztečí realitní trh v Dubaji. Nákup nemovitostí v ikoně Blízkého východu za první čtvrtletí z jejich strany stoupl o dvě třetiny, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Šedá listina

Nárůst ruských investic přichází jen několik měsíců poté, co byly SAE zařazeny na „šedou listinu“ ze strany Finančního akčního výboru (FATF), globálního dohledového orgánu nad finanční kriminalitou. Poté, co byly zkritizovány a svůj lehkovážný přístup vůči mezinárodnímu praní špinavých peněz, podnikly určité kroky k nápravě své reputace. Například v loňském roce Emiráty vytvořily úřad pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu a zřídily specializovaný soud v Dubaji, který se bude zabývat takovými případy.

Abú Zabí

Konec přátelství. Obří fond z Perského zálivu zastavuje investice v Rusku

Druhý největší suverénní investiční fond Mubadala ze Spojených arabských emirátů oznámil konec investic v Rusku, důvodem je invaze na Ukrajinu. Fond z Abú Zabí, který mimo jiné vlastní téměř tři procenta v těžebním a energetickém ruském gigantu En+ Group spojeného se jménem oligarchy Olega Děripasky, je prvním fondem z Perského zálivu, jenž k takovému kroku přistoupil, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Ras Al Khaimah

Dubaji roste konkurence. V nejsevernějším emirátu se rodí Las Vegas Perského zálivu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme